請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 5317|回復: 33

養到心灰意 [複製鏈接]

有珊瑚如波子 豬腰 菇類以及其他軟體海蘋果 蚌同奶嘴葵等等 但養親魚都成日急性細菌感染, 魚缸魚得6條2吋左右既細魚仔藍吊 法仙仔 日出龍 太后仔 長嘴紅鷹 同 火焰仙,餵食唔多盡等佢地啄苔同生物石,溫度set係25度左右有化氮同燈長開12小時魚缸常出啡苔而苔入面又有d氣泡,d魚q好哂7日先入魚缸但都可以成日出事,心灰意冷.而家法仔死左全部魚都魚缸設備 背滴漏24長18高14濶。2個上水泵
無生物環因珊瑚抽起哂(sera ph環)只有13磅左右生物石
有海利水冷set25度
有燈led
化氮德國 TUNZE Comline DOC Skimmer 9004求ching賜教賜教, 再養唔好就只好放棄,養魚多過死魚

有無全缸+底缸照片提供

魚死哂唔好即刻+,等3個星期後再加,咪先你堆新魚會變成新既載體

有泡會唔會係因為水流唔夠/有死水區,你個缸有無用造流 / 去水位果度會唔會有問題

你換水係用水喉水 定 RO水,如果之前無用都建議用番 RO 水,死條魚既價錢都買到部 RO 水機

見你都係養 LPS 多,加番d 濾材吧 (research 下 其實好多選擇),13磅生物石其實好少,我自己都有部份用環 (而家有D環係減NO3),LPS都無事 --> 濾材唔夠水質差 D魚自然多病

In addition ~
第一步最緊要忍手,或者你加珊瑚吧,但返黎記得 dip 下

最後D啡苔其實就反映水質差,可能個缸個系統未建立好,又或者輸入太多,後續搞掂哂以上或者可以同步淘個 ATS

加油!~

咁講 檢疫 不論魚同珊瑚都要檢疫清楚 唔急得 一件珊瑚一條魚隨時可一鋪清

確定係急性細菌感染?係點知道
我覺得係爆loading 系統頂唔順 同埋有無餵生口嘢

樓主開缸幾耐?新手跳海其實應該先調節o下自已個時間觀,特別係珊瑚缸,開缸養水一兩個月己經唔在講,有咩問題好似爆藻爆苔咁,搞幾個月甚至大半年係好平常事。

海缸其實唔只玩器材,更重要係對由硬件、水體&所有生物所組成的一整套系統管理;硬件齊備、做好所有設定,再配合潔淨水源、合適o既生物,適當護理......各方面都達標,咁至可以做到整個系統維持喺一個平衡狀態,只要能夠將呢個脆弱o既平衡狀態一路保持落去,缸中o既生物就可以一路生長。

所以齊備器材只係根本,點樣使用&設定器材比點樣揀器材更考功夫。控制水質、揀選合適o既生物落缸,又係兩套學問,係難?係煩?定係樂趣?只有落咗水嗰個自己知。

死魚歸咎於「急性細菌感染」的確有可疑,但呢到會有更多fot高手會幫你分折,我只集中睇o下你個系統問題。

生物組合問題:
1.混養唔等於咩生物都可以一齊養。海蘋果受到刺激會播毒,一般RT玩家都唔會冒險放落缸,樓主知唔知呢點?
2.仙魚有機會咬珊瑚,對水質變化又敏感,法仙&太后都唔平,新缸新水亦都唔應該搵佢地靠飛。而且幼魚要密餵,你話盡量唔餵魚,嗰13磅石又有幾多嘢畀到佢地啄食?

器材設定:
1.光照12小時太長喇,肯定有助長爆苔,不過唔係成因。一般光照8∼10個鐘就夠。
2.啡苔有泡,可能係鼻涕藻之類o既妖苔,成因係生物石殘留NO3\PO4等養份,加上合適光照,吸引藻類生長。生物石係二手定新石?落缸前有無做檢查沖洗清潔等工序?
3.13磅生物石根本唔足夠位養硝化菌去畀兩尺缸用,你抽起生物環,就應該要考慮另外加強過濾系統o既方案,玻璃環、生物磚、煲豆、沸石、草缸......自己再做o下功課先。4.唔見你有提過水質,有無驗過水?NO3, PO4有幾多?雖然佢地未必會直接導致死魚,但一般用水喉水玩珊瑚缸都會遇到高NO3 & PO4問題,可況你個過系統又天殘地缺,咁樣珊瑚唔死都難以養得好。

好多海缸都係犠牲咗好多海洋生命之後至可以建立到,重點係缸主能夠吸收失敗經驗小心改進,咁至唔會叫佢地白白犠牲。樓主開呢個缸o既投資同心血都唔少,千祈唔好咁易放棄。

Kekw3310 發表於 2022-11-23 09:01
有無全缸+底缸照片提供

Upload唔到相,多謝ching 回覆

williamcy34 發表於 2022-11-23 10:45
魚死哂唔好即刻+,等3個星期後再加,咪先你堆新魚會變成新既載體

有泡會唔會係因為水流唔夠/有死水區,你 ...

我死魚後都唔敢再亂加e幾年,我係開化學鹽水無ro機,我水冷機出水放係過濾棉上,同過濾pump出水位就對對角90度出水,感謝ching回覆

williamcy34 發表於 2022-11-23 10:45

有泡會唔會係因為水流唔夠/有死水區,你 ...

我通常死魚就1個月後先加但通常加完都會死,然後再反缸, 落完levoflixacin救返1個treatnebt後入主缸就又出事魚缸數量唔多, 都養魚仔但都出事真係好無奈,魚缸d泡係d啡苔黎因為我燈開太長時間所以苔勁但no3唔會影響到魚我就無理.因為軟體都無咩大問題

感謝ching回覆

有無全缸+底缸照片提供

Upload唔到相 感謝ching回覆

有無全缸+底缸照片提供

感謝ching回覆

Upload唔到相上黎

小魚毛 發表於 2022-11-23 20:08
器材設定:
1.光照12小時太長喇,肯定有助長爆苔,不過唔係成因。一般光照8∼10個鐘就夠。
2.啡苔有泡 ...

2手石黎d生物石缸到無魚 買返黎.但返黎無過淡變死石再養有d後悔,d珊瑚菇成日比蟹仔搞但d珊瑚又係痴係石上面,好難搞

感謝ching回覆

Kekw3310 發表於 2022-11-23 15:28
確定係急性細菌感染?係點知道
我覺得係爆loading 系統頂唔順 同埋有無餵生口嘢

我試個2條 2吋藍吊 1條2吋法仔加仔2吋彩虹仙子。4條魚仔都爆,我都盡量唔餵食等佢地啄地同紫菜,生口好少餵,每星期會餵好少好少蝦肉比波仔珊蝴, 爆身多數會甩皮 有傷口紅左撻然收口一晚都玩完。sad

感謝ching回覆

williamcy34 發表於 2022-11-23 10:56
In addition ~
第一步最緊要忍手,或者你加珊瑚吧,但返黎記得 dip 下

Ching所指ate係咩黎?  感謝回覆

小魚毛 發表於 2022-11-23 20:08
器材設定:
2.啡苔有泡 ...

多謝chin寶貴意見 no2 nh3 4 都唔超標 no3同po4就無測 我會再從你提出既論點再研究搵出問題所在,我真係好鐘意養魚花左唔少時間 心機每次見到d魚好好地,突然有咩事係真會食唔安睡唔著,sad爆

感謝ching回覆

小魚毛 發表於 2022-11-23 20:07
死魚歸咎於「急性細菌感染」的確有可疑,但呢到會有更多fot高手會幫你分折,我只集中睇o下你個系統問題。
...

海蘋果死時同受攻擊先噴毒 e點我知道

我養d仙都q到唔啄珊瑚同蚌
感謝ching回覆

Eric123 發表於 2022-11-24 01:41
海蘋果死時同受攻擊先噴毒 e點我知道

我養d仙都q到唔啄珊瑚同蚌

D水都唔新幾年喇但因為本身養fot轉lps所以抽起哂sera同ph環扔哂 因為落過銅同養生物環不利珊瑚,fot其間同一個缸養12條都ok無問題

感謝ching回覆