海水領域 SeaFishZone

樓主: Dannytsoaugus
打印 上一主題 下一主題

養到心灰意 [複製鏈接]

有無ching可以介紹邊隻環for 珊瑚缸好 唔該

同時法仙 日出龍 藍吊重食野。用個桶養緊重食野,幾時放返入魚缸?

Eric123 發表於 2022-11-24 01:28
Ching所指ate係咩黎?  感謝回覆

ATS 係藻盒,可以將你D 低等藻生落個盒度

Eric123 發表於 2022-11-24 01:46

我自己側濾總水體100L 係用以下兩種打爆一格後倉:

https://zooxaquarium.com/product/zoox-bio-media/

https://www.hktvmall.com/hktv/zh/main/exotic-mall/s/H8864001/%E5%AF%B5%E7%89%A9%E7%94%A8%E5%93%81/%E5%AF%B5%E7%89%A9%E7%94%A8%E5%93%81/%E6%B0%B4%E6%97%8F%E7%94%A8%E5%93%81/%E9%AD%9A%E7%BC%B8%E9%85%8D%E4%BB%B6/%E6%BF%BE%E6%B0%B4%E7%94%A8%E5%93%81/Sera-Siporax-%E7%8E%BB%E7%92%83%E7%94%9F%E7%89%A9%E7%92%B0%E9%81%8E%E6%BF%BE%E7%90%83-500-ml-145-g-%E5%BE%B7%E5%9C%8B%E8%A3%BD%E9%80%A0/p/H8864001_S_32631

我開左缸兩個月,早晚喂兩餐,珊瑚缸6條魚仲健在,建議你用 RO 水機 (淘寶淘駁花灑個出口位,唔怕辛苦可以每次搬) 或者 3/4包胎都好過直接水喉水。

至於起泡果方面,有藻正常都未至於會起泡,買個小型造浪吧,都有可能水流唔夠沖唔到D野落去底缸度。

RT 玩大仙係好高難度....會多口而暴斃 大型仙 唔好話100L水 無500L都玩唔叻

Eric123 發表於 2022-11-24 00:59
Upload唔到相,多謝ching 回覆

UP相要先用修圖apps將相片檔案size壓縮,因為一般手機或者相機影啲相個file size都太大,系統會限制你上傳。啱size就可以附件或者直接copy & past咁回覆。

Eric123 發表於 2022-11-24 01:20
2手石黎d生物石缸到無魚 買返黎.但返黎無過淡變死石再養有d後悔,d珊瑚菇成日比蟹仔搞但d珊瑚又係痴係石上 ...

啲二手石上一手玩開咩?單單話無落過藥其實唔夠穩陣。魚缸係一個封閉o既環境,除咗可見o既寄生生物之外,其他睇唔到o既菌(包括有益o既硝化菌&有害o既病菌),都可以跟石入缸。
有蟹可以試試成嚿石dip呢隻:

ReVive Coral Cleaner Dip - Two Little Fishies
跟指示時間做唔會傷到珊瑚,要成批石一次過做,不過如果嚿石太大,啲蟹匿得太入,或者隻蟹大隻啲頂得到,就未必迫到佢出呢。

Eric123 發表於 2022-11-24 01:26
我試個2條 2吋藍吊 1條2吋法仔加仔2吋彩虹仙子。4條魚仔都爆,我都盡量唔餵食等佢地啄地同紫菜,生口好少 ...

正常開好缸後NO2都唔會超標,多數RT玩家都唔會嘥時間理佢。相比起NH3 4, NO3 & PO4 超標&影響個缸o既機會都大得多,係RT缸一定要定期檢視o既數據,壓制呢兩項水平亦都係維護水質o既最基本工作。

正常RT缸啲魚比較少病痛,主要係歸因於水質好,魚口密度低。但咁唔等於咩魚都一定可以養到,好似彩虹仙子呢啲魚其實好難玩,要餵生口又要維持水質,比喺FOT更難搞。

Eric123 發表於 2022-11-24 01:46

暫時珊瑚缸得Sera 隻 Siporax玻璃環可以用,其他都有NO3過高問題。不過聽講都有新o既生物磚或者生化綿可以用,你可以上網做o下功課先。

感謝各位ching賜教

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

Eric123 發表於 2022-11-24 00:59
Upload唔到相,多謝ching 回覆

自己Email俾人或者Whatsapp張相俾人,
都可以減少相片大小
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

其實我覺得環就唔會直接令NO3上升
有機會係底缸水流唔夠令到屎之類積累 間接令NO3上升不過大路又好用都係SERA啦

Kekw3310 發表於 2022-11-24 22:46
有機會係底缸水流唔夠令到屎之類積累 間接令NO3上升不過大路又好用都係S ...

ching 誤會啦,生物環當然唔會令NO3提升,而一般生物環o既缺點係佢地處理NO3能力有限啫。N-cycle過程係由不同菌種分工完成,而一般生物環所培養能夠處理NO3的硝化菌比例較低,導致缸入邊o既NO3積累;而Sera 隻 Siporax環就人能夠克服呢個問題,一併將NO3 KO。

FOT可以容忍NO3偏高o既水質,但RT就No way,所以話Siporax係目前惟一可以用喺珊瑚缸o既生物環。

Kekw3310 發表於 2022-11-24 22:46
有機會係底缸水流唔夠令到屎之類積累 間接令NO3上升不過大路又好用都係S ...

我都覺得係... 似沖唔到D野落去,咪先未至於會缸內起泡,正常化淡都打到堆野出黎,所以都有提議佢加個細造浪。