海水領域 SeaFishZone

樓主: Dannytsoaugus
打印 上一主題 下一主題

養到心灰意 [複製鏈接]

樓主

魚死哂唔好即刻+,等3個星期後再加,咪先你堆新魚會變成新既載體

有泡會唔會係因為水流唔夠/有死水區,你個缸有無用造流 / 去水位果度會唔會有問題

你換水係用水喉水 定 RO水,如果之前無用都建議用番 RO 水,死條魚既價錢都買到部 RO 水機

見你都係養 LPS 多,加番d 濾材吧 (research 下 其實好多選擇),13磅生物石其實好少,我自己都有部份用環 (而家有D環係減NO3),LPS都無事 --> 濾材唔夠水質差 D魚自然多病

沙發
In addition ~
第一步最緊要忍手,或者你加珊瑚吧,但返黎記得 dip 下

最後D啡苔其實就反映水質差,可能個缸個系統未建立好,又或者輸入太多,後續搞掂哂以上或者可以同步淘個 ATS

加油!~

板凳
Eric123 發表於 2022-11-24 01:28
Ching所指ate係咩黎?  感謝回覆

ATS 係藻盒,可以將你D 低等藻生落個盒度

地板
Eric123 發表於 2022-11-24 01:46
有無ching可以介紹邊隻環for 珊瑚缸好 唔該

我自己側濾總水體100L 係用以下兩種打爆一格後倉:

https://zooxaquarium.com/product/zoox-bio-media/

https://www.hktvmall.com/hktv/zh/main/exotic-mall/s/H8864001/%E5%AF%B5%E7%89%A9%E7%94%A8%E5%93%81/%E5%AF%B5%E7%89%A9%E7%94%A8%E5%93%81/%E6%B0%B4%E6%97%8F%E7%94%A8%E5%93%81/%E9%AD%9A%E7%BC%B8%E9%85%8D%E4%BB%B6/%E6%BF%BE%E6%B0%B4%E7%94%A8%E5%93%81/Sera-Siporax-%E7%8E%BB%E7%92%83%E7%94%9F%E7%89%A9%E7%92%B0%E9%81%8E%E6%BF%BE%E7%90%83-500-ml-145-g-%E5%BE%B7%E5%9C%8B%E8%A3%BD%E9%80%A0/p/H8864001_S_32631

我開左缸兩個月,早晚喂兩餐,珊瑚缸6條魚仲健在,建議你用 RO 水機 (淘寶淘駁花灑個出口位,唔怕辛苦可以每次搬) 或者 3/4包胎都好過直接水喉水。

至於起泡果方面,有藻正常都未至於會起泡,買個小型造浪吧,都有可能水流唔夠沖唔到D野落去底缸度。

Kekw3310 發表於 2022-11-24 22:46
其實我覺得環就唔會直接令NO3上升
有機會係底缸水流唔夠令到屎之類積累 間接令NO3上升不過大路又好用都係S ...

我都覺得係... 似沖唔到D野落去,咪先未至於會缸內起泡,正常化淡都打到堆野出黎,所以都有提議佢加個細造浪。