海水領域 SeaFishZone

查看: 2645|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

魚缸裝咗UV燈可唔可以養珊瑚 [複製鏈接]

樓主
我想養千手,但魚缸裝咗1支UV燈,唔知可唔可以養得千手。請教各師兄。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
可以
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
😊🙏🙏

地板
0K,知道。

器材呢樣嘢,只係講配搭,無話一定要有咩、一定唔可以加咩,最緊要係睇o下你點設定、點用件架餐。

RT唔落UV,主因係怕UV會殺埋有益o既菌,減弱硝化系統效能;但UV都可以殺藻,潔淨水質,所以無話一定唔可以用。如果你個過濾系統夠強,水入邊o既菌只係有限數,豪畀佢又如何;但如果你個硝化系統能力有限,咁就無謂買少見少喇。又或者你可以選擇性咁開UV,而唔係長期啪著佢。

不過千手都係珊瑚,如果樓主係由FOT玩混養,咁就一定要睇水質,NO3, PO4都要低水平,要佢閃更加要原素o既配合,否則有無UV都好,都只係會插花。

師兄,我有啲靚靚樹型千手出售(最重要係已經習慣惡劣環境(例如:高no3,po4,長開U V燈,從來唔換水)一樣不斷分裂!有意pm 電話比我WhatsApp 相或片比你睇