請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 2296|回復: 3

SPS缸 背濾濾材放置問題 [複製鏈接]

新手一問
已有活石及濾材如下:
珊瑚骨
活性碳
魔方磚
可重洗生化綿
過濾白綿

請問放置次序如下可以嗎? 謝

第一格 (由水面至底)
白綿 > 生化綿 > 活性碳 > 珊瑚骨

第2格:
蛋白分離機 > 生化綿 > 魔方磚

先講濾材。

唔知你隻生化棉係咩料,不過RT缸,其實無咩人用棉,生化棉好,白棉又好;因為RT一定會有好多碎屑,唔似得FOT咁粒塵都無,用棉會好快塞,要不停咁洗卅換,否則啲顆粒碎屑積聚喺棉上面,會溶翻入水,最終加重過濾系統負擔,影響水質。所以只要化氮夠力,機械式過濾o既工作,可以由化氮去取代濾棉。

珊瑚骨都係一樣,一般RT都嫌佢養菌能力太低,SPS缸更加唔洗講。背濾缸空間有限,有位放多啲更高效濾材好過。

放置次序:

背濾缸要抽棉洗棉係好麻煩o既事,唔好咁整蠱自己。建議你將枝化氮放第一倉,第二倉可以用魔方磚或者其它更有效o既濾材打爆佢。最後係活性碳,佢可以吸附異味及改善水黃問題,所以佢應該負責守尾門,你可以攝落第二、三倉之間o既罅位。

玩背濾,特別係SPS,你永遠都會覺得濾材太少,水質未夠好,所以唔係高效o既濾材,都唔好選用,嘥位、嘥錢、更嘥時間。

提多句,新手玩SPS,燈具、水冷、水源控制,所有設備都要一步到位,無得偷功減料。

收到 唔該晒