請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 3253|回復: 5

開缸NO2,NO3問題 [複製鏈接]

各位師兄師姐,我開缸1個月多,NO2,NO3爆燈但降唔到,至今仍未落魚,有咩方法可以行完個n cycle

背景:
57L魚缸,側濾,大約用左2L sera環,有用暖管,放左個迷你缸內化氮(無開),缸入面放左造景石,用無糖豆漿開缸,開缸5日水已經變清澈,有keep住落菌,有加過蜂皇漿,初頭NH3爆升,之後回落至0,宜家NO2,NO3爆升,但已經爆升左一個月都無回落跡象,之前有間中開幾個鐘燈,但無爆藻,宜家無開燈,無換過水

濾倉擺位:第一格白棉,sera生物環。第二格,sera生物環,化氮。第三格,上水泵

繼續等,唔係活石係慢好多

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

有冇位置可以再放多啲生物環?
你係fot?
返工冬眠放工失蹤善良熊

同問 我120l背濾 最近係由50l換新缸一個星期 第3日開始爆曬啡苔 係咪唔開蛋白機由佢行完個n cycle?

證明你倒太多豆漿啦菌未消化晒豆漿產生的no2,依家只有等,實有回落一日除非你倒左半升另計,成個魚缸黎過都得。

Skimmers 唔洗開由菌自己消化

正常建議新開直接藍魔一個月已ok 唔洗搞乜豆漿開缸

仲有新水系唔洗倒菌水 ,你依家爆晒紅先可以跟份量日日倒 倒到佢差唔多0 之後可以入魚建議唔好一次太多魚