海水領域 SeaFishZone

樓主: tina_leung424
打印 上一主題 下一主題

好亂..幫下手唔該 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

7條魚 發表於 2013-1-10 13:26
吾認同你=吋,咁我真係受教!

我一直都講梗要過濾,你就突然出黎話。。。我都冇過濾。一樣養到。想問下你,你真係覺得教人係用咁既方法?唔好教壞人啦。。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

7條魚 發表於 2013-1-10 13:32
生化過濾同物理過濾係互補嘅,只係視乎你嘅魚缸大小及養魚量作出平衡,到你累積了經驗就會懂得 ...

嗱 ching. 你咁講我就認同。但你教一個新手。你話你既方法有冇問題呀。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

7條魚 發表於 2013-1-10 13:47
你有冇睇清楚:
其實養普通珊瑚真係吾需要過濾,有生物石,造流,雞化旦,只要每次大量換屎坑水就得,我朋友冬 ...

啊。你都係應為咁樣係正常既。咁我都冇計。唔知大部份ching唔知都係未用你既方法囉。你堅持你咁樣養到既。我都冇咩必要同你拗囉。總之我養魚就正常養法。用過濾。落化氮。開做流。就係咁簡單。而你既方法。就係盡量咩器材都唔用就養到。Ok.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-1-10 13:52
啊。你都係應為咁樣係正常既。咁我都冇計。唔知大部份ching唔知都係未用你既方法囉。你堅持你咁樣養到既。 ...

算啦,大家都有道理,各施各法啫!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

7條魚 發表於 2013-1-10 14:13
你吾認同等於吾得?
我出埋圖表示可以,吾代表全世界!
只係話比你知rt平有平玩,你明吾明?

唔好咁長氣啦,都話各施各法啦!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

7條魚 發表於 2013-1-10 14:19
不吾址咁遠,吾該你話我知我講以上嘅說話係邊句吾正常!
請指出!
(我話冇過濾係附合我以上有&#2202 ...

Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

7條魚 發表於 2013-1-10 14:32
論壇大家討論下,吾啱傾就高手前,高手後,比你會點?
大家成年人,
我只係講道理,

唔緊要既,你地個情況等於D人問,
詠春好打D,定洪拳好打D,一樣。
再㘭都係無結果!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

7條魚 發表於 2013-1-10 14:35
養魚各施各法,係你朋友眼中只有正常与吾正常!

我同佢素未謀面架,大家都係魚友,
唔使睇得咁緊既,所以就有句,各施各法囉!
正如超版所講,樓主淨係用文字就攪到咁,
都唔知講乜好!
咁啦,星期日真係出去維多利亞港捉法仙啦,
皇后碼頭等,先到先等啦!{:6_206:}
放鬆D!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

唉。算啦。你話你方法ok就ok啦。不過我諗梗可能大家理解錯誤。我心諗既過濾。=上水泵。經棉兜或經棉袋為之過濾。就係咁簡單。唔知你係未話我既諗法都有問題

7條魚 發表於 2013-1-10 14:35
養魚各施各法,係你朋友眼中只有正常与吾正常!

我同佢未見過架。只係想幫下人。同有共同愛好架咋。你又唔好咁諗呀。

7條魚 發表於 2013-1-10 14:19
不吾址咁遠,吾該你話我知我講以上嘅說話係邊句吾正常!
請指出!
(我話冇過濾係附合我以上有&#2202 ...

你開頭唔係想講俾人聽。你用好小既器材就養到魚。如你觀念真係咁。我真係真心同你講聲sorry. 但如果唔為。只為應叻。咁就唔該你自已諗下係唔係囉。只要你係應真心理念。同你講聲sorry又如可呢。

7條魚 發表於 2013-1-10 15:33
之前已經答左你!
吾使sorry!養咸嘢,平有平玩,貴有貴玩,各施各法,大家研究下!
我已經講得好清楚,何 ...

男人老狗。錯左就應。你真係咁諗既。我認真講聲sorry. 大家做返好魚友。希望大家以後多多交流。

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

嘩。仲拗緊呀。唔駛做咩咁得閒。
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

fung5900 發表於 2013-1-10 15:53
嘩。仲拗緊呀。唔駛做咩咁得閒。

出左街一陣。

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-1-10 15:54
出左街一陣。

又話好忙。。。。
咁快覆?
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

你地真係好鬼好耐力!!
俾我晨早算把拉!!
大家都係養魚啫!!
咪當大家不打不相識囉~~何必大家都死咬住大家唔放呢!!
My Snowcasso

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我真係傻架

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

搞嘜呀
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

幾位唔屎怕.冇咩火藥味.都重係理性研討啫.

論壇元老

WA...啱啱睇完"洪拳鬥詠春", 精彩精彩...夠鐘收工!  88
買魚買上癮..