海水領域 SeaFishZone

樓主: tina_leung424
打印 上一主題 下一主題

好亂..幫下手唔該 [複製鏈接]

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

司空火兒 發表於 2013-1-4 22:28
大家首先冷靜D先...小弟不才,
全缸只有生物石,一粒生物環都冇,
但缸內魚仔接近1000條 (0死傷)

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

7條魚 發表於 2013-1-4 22:35
魚仔原來7條,珊瑚算吾算養到!

唔,幾靚.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

司空火兒 發表於 2013-1-4 22:28
大家首先冷靜D先...小弟不才,
全缸只有生物石,一粒生物環都冇,
但缸內魚仔接近1000條 (0死傷)

你重不材....你都不材,咁好多都不成材喇.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

我係wingk960 發表於 2013-1-4 22:41
你重不材....你都不材,咁好多都不成材喇.

我只係上黎吸收各位師兄既寶貴經驗咋

司空火兒 發表於 2013-1-4 22:43
我只係上黎吸收各位師兄既寶貴經驗咋

師兄你係咪有養埋珊瑚? 唔知點解我啲珊瑚死死下, 我有足夠做流俾佢地架
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

論壇元老

D珊瑚死死下有好多因素,水流啦,燈照啦,水溫啦,同魚嘅配搭等等!如果妳真係想養魚又養珊瑚咁真係要睇多DC兄門嘅瑚仙缸P0ST(因為睇相見到妳個缸都有幾條仙咁我估妳都幾想仙瑚合一啦)以我所知瑚仙缸都有D難度!睇多D問多D慢慢就0K啦!呢度DC兄好肯教人㗎!

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

tina_leung424 發表於 2013-1-5 03:49
師兄你係咪有養埋珊瑚? 唔知點解我啲珊瑚死死下, 我有足夠做流俾佢地架

我之前係RT,但魚仔越黎越多,當超過左3XX條.....仲要玩埋無敵風火輪....
D珊瑚開始慢慢捨我而去..先係日千,美千....非皮...總之長SO既都無一幸免..(因為小丑好鍾意玩長SO既野..)
現在死淨10%珊瑚,就開多個36寸將佢地搬晒過去了...
珊瑚死死下真係有好多原因的...
可以比水質數值,器材資料,魚既資料,日常打理出黎睇睇
等大家研究下

司空火兒 發表於 2013-1-5 07:09
我之前係RT,但魚仔越黎越多,當超過左3XX條.....仲要玩埋無敵風火輪....
D珊瑚開始慢慢捨我而去..先係日千 ...

你養成3XX條?! 咁你個缸幾大呀? 36吋?
請問什麼是無敵風火輪?
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

版主

繁殖學研究生

tina_leung424 發表於 2013-1-6 03:29
你養成3XX條?! 咁你個缸幾大呀? 36吋?
請問什麼是無敵風火輪?

係932條...24寸缸....
無敵風火輪...姐係.....932條小丑既魚球.......
當全部小丑變成魚球衝向任何珊瑚不停磨...
你可以想像到個後果.....

在下做功課爬山都爬左3個月先敢開缸,重係一個超嚴重蠢新手
到依家開左先3個月, 一開始我唔係系依到等等既大台爬,而係系uwanxx 爬-_-唔識嘛
而樓主功課量明顯就,,,,, 以我認知就RT同環就大攬都扯唔埋,因為會儲毒素(po4,no3??)毒瓜D珊瑚(有錯請指正,因為真係以我既認知記得就咁)
教你既人有好多,不過樓主連自己既問題都味可以正常咁帶出,咁叫人點教你(圖很重要)

送上小弟的垃圾缸圖幾張第一張係現在既浴照(感謝KKF凌晨3點幾4點都重教緊我砌景實在感激不盡,包括之前所教導)
再下面都係之前的

各位大師兄見笑了
18"x12"x12"

背滴 NAC QQ

DIY 12藍 5白 3W

1吋沙  生物石 大約15磅

1000L/H SYNCRO HWM4000 做流(一舊水大大力又磁吸,底玩)

毒藥如下: 換水落 KENT AB水 ,REEF 碘&安基酸  

一星期一枝蜂皇漿
希望有師兄再教導一下小弟點改進

在下乃90後鞋童有錯唔好丙我,細路仔唔識世界

我係wingk960 發表於 2013-1-4 21:32
我只可講係養到.但靚唔靚真係..見人見智.我老大個缸都係咁玩.
但正好多.佢重有養角仔..

Ching... 其實你老大係邊個??你提過好多次,好想知,好想睇下佢個缸,想學下嘢,感激。

司空火兒 發表於 2013-1-6 20:00
係932條...24寸缸....
無敵風火輪...姐係.....932條小丑既魚球.......
當全部小丑變成魚球衝向 ...

咁你個缸咪全小丑囉?

小丑932一定好壯觀, 師兄有冇片子看?

lai5201314 發表於 2013-1-7 01:33
在下做功課爬山都爬左3個月先敢開缸,重係一個超嚴重蠢新手
到依家開左先3個月, 一開始我唔係系依 ...

知你個缸靚啦, 駛唔駛咁串咀呀?
我諗我啲問題俾返啲正常人答, 咁又難怪你呢啲人睇唔明嘅~

教而不善
那來串咀之有,圖片只是在下志在分享及求教各師兄(但也要感謝樓主稱讚)
純粹希望各下會爬文參考,組織一下真正要解決的問題
可惜各下橫蠻之極,恕在下不再奉陪

樓主要知道不是每樣事情各師兄都要"老馮"幫你的

以現今科技樓主上傳一張圖片應該不太困難吧?

版主

繁殖學研究生

tina_leung424 發表於 2013-1-7 03:00
咁你個缸咪全小丑囉?

小丑932一定好壯觀, 師兄有冇片子看?

http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D8

lai5201314 發表於 2013-1-7 04:44
教而不善
那來串咀之有,圖片只是在下志在分享及求教各師兄(但也要感謝樓主稱讚)
純粹希望各下 ...

何來教而不善? 唔該你睇返啲舊post, 本人對各師兄一向遵重和客氣, 後來師兄首先彈左句
""究竟你知唔知你問咩野呀.我地大家都話用環養菌.你就係咁講用石養菌, 咁你慢慢再GOOGLE先再究研下先喇""
難道用石養菌會是錯?? 但實際好多人都用石養菌喔.
另外""你個設備話比人聽你想養珊瑚,,但係你既動作話比人聽你想養魚""
難道RT缸不是用生物石養菌? 生物石是不能養魚嘅咩??

以現今科技樓主上傳一張圖片應該不太困難吧?
原來純粹問問題係唔得, 上傳圖片先係啱嘅, 分享圖片我覺得好私人, 如果你唔鐘意嘅可以唔理或唔答我, 我冇所謂, 為何要迫人上傳圖片才對
其實這帖誤會又好解誤解又好已告一段落, 為何你還要落井下石? 辣起火頭呢? 係咪好得閒呀? 小朋友~許多時候都要睇情況做人

佢地好似蜜蜂呀~ thanks :)

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

ybkwok 發表於 2013-1-7 09:17

我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-7 09:24

我個心好寒呀,點解可以係咁?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500