海水領域 SeaFishZone

樓主: tina_leung424
打印 上一主題 下一主題

好亂..幫下手唔該 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

係。我唔知添啦。但我見唔到你又幫過咩手喎。阿高手
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我好玩得架。阿高手。慢慢推啦。識就過多d料黎。養魚點養呀。
你咁高。索性改埋名叫高手啦。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

海賊王 發表於 2013-1-7 18:33
真可惜,以前我都唔中意rt.人地post珊瑚,睇都唔會睇,但到自己試下就上癮,記得第一件買的是太陽花,,一 ...

唔怪之得你老母話石頭爆你出嚟啦,我當時O晒咀。。。
呢句笑左

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

喂。。。。。冇知既高手。做咩粒左水呀。
我個缸好多問題請教你呀。

有幾多磅石, 行完n cycle未, 幾厚沙底, 幾多珊瑚同佢地擺位岩唔岩, 幾多魚(係咩size咩類型), 做流幾強同擺位係點, 用咩燈光... 以上種種樓主用文字講得大家明既, 大家咪答到你lor! 唔好怪人問你問咩, 因為你基本資料都比唔到出黎. 叫你upload張相又話係好私人...
有一大班熱心ching幫埋你手去答仲要受埋氣, 大家真係好有耐性.  最搞笑係有幾位大帝彈出黎, 話人無知話人係蛙, 但係又唔講下自己有咩心得/成果.  玩rt既人其實都知道有好多個方法去整好個魚缸, 唔一定要玩錢玩器材. 但係你ban人個套唔得, 又唔講下自己個套點先得, 只係係度玩野姐...

我驚我唔推post. 你睇唔到答唔到呀。高手。
我重等梗你出料呀。等我呢種井底娃應知下先上魚壇啦。
唔好似以前個八哥咁啦。成日收收埋埋。

ybkwok 發表於 2013-1-9 12:31

你笑咩

timmysfxc 發表於 2013-1-9 13:13
有幾多磅石, 行完n cycle未, 幾厚沙底, 幾多珊瑚同佢地擺位岩唔岩, 幾多魚(係咩size咩類型), 做流幾強同擺位 ...

Ching. 你唔好參戰啦。我唔想害人呀。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-1-9 13:18
你笑咩

我佩服你咁好耐性,出post 果個真係去左食自己,
你仲可以同一個無貢獻既人爭㘭,算啦!
慳番啖氣啦!
你睇我,
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2013-1-9 13:26
我佩服你咁好耐性,出post 果個真係去左食自己,
你仲可以同一個無貢獻既人爭㘭,算啦!
慳番啖氣 ...

唔係呀。好悶呀。間唔中有d咁既高手出黎玩下都幾有娛樂性架。唔好咁認真就得架嘞

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-1-9 13:28
唔係呀。好悶呀。間唔中有d咁既高手出黎玩下都幾有娛樂性架。唔好咁認真就得架嘞

夠鐘開工,你繼續同D膠手切磋下!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

我係wingk960 發表於 2013-1-9 13:23
Ching. 你唔好參戰啦。我唔想害人呀。

食完lunch無野做又見到個post頂癮...

又唔係參戰既, 為左樓主缸內物著想, 我都希望佢明白個魚缸有好多細節係好重要, 唔係"加唔加濾桶? 加啦/唔加", "用石/用環啦" 咁一句半句可以令到d野生存到 (只係生存到, 都未講到快樂既生活)... 雖則預左講完都唔會有改變, 不過叫講左... 講過... 咁啦~

timmysfxc 發表於 2013-1-9 13:41
食完lunch無野做又見到個post頂癮...

又唔係參戰既, 為左樓主缸內物著想, 我都希望佢明白個 ...

其實我最想講就係。佢地過濾都話唔駛用。對d生物根本就係虐待。。重要講到自已好勁。真係想問下佢地呢班人。佢間屋唔拖地唔執屋。唔知佢地忍唔忍到呢。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

timmysfxc 發表於 2013-1-9 13:13
有幾多磅石, 行完n cycle未, 幾厚沙底, 幾多珊瑚同佢地擺位岩唔岩, 幾多魚(係咩size咩類型), 做流幾強同擺位 ...

算啦,每個人心目中,何謂養魚既標準都唔同,
再問都係多餘,等佢自己養養下就領會到架啦!
不論有環冇環,有石冇石,條魚會俾你知道你啱唔啱!
如果話無環都得,無錯,海入面都無生物環啦!
如果全部魚既要求係一樣既話,咁,維多利亞港都應該有法仙同一幢!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

7條魚 發表於 2013-1-9 13:41
之前同石頭爆討論rt吾一定好多器才先玩到,帖埋圖,討論下,自己粒晒咀!轉頭係第二個帖話人扮高手!
佢未玩個 ...

呀高手。我覺rt係要好多器材。我冇講錯。有咩問題呀。好正常既答案喎。咁都俾你聯想到多野。呀高手。

之前同石頭爆討論rt吾一定好多器才先玩到,帖埋圖,討論下,自己粒晒咀!轉頭係第二個帖話人扮高手!
佢未玩個 ...

唔該你睇下人問咩先吹啦。我後期先知樓主原來係rt咋。跟手你呢班高手先出黎咋。唔好扮野啦。

佢未玩個 ...

CHING...我查過好友無"石頭爆"呢個人,而我又剛剛提過石頭爆....其實係咪指我??

論壇元老

嘩....睇呢個POST都睇咗成粒鐘,我都夠耐性!
先唔講 technical 嘅問題...
樓主令我想起當年有個朋友患了個病叫"妄想養魚或養瑚綜合症侯群"...病狀睇0黎同樓主都幾相似...話說呢個朋友養魚同養珊瑚,但養極都唔生,屢敗屢試,屢試又屢敗..久而久之..日日係屋企望住個齋缸胡思亂想...所以就得了此病!
買魚買上癮..

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

哇.....第十版.....
各位施主何必咁執著呢....
不如聽老納講個故事啦....
話說.....有3個朋友去左一間餐廳度食飯....
坐低之後大家都點對方鍾意食的食物,
食物好快就到了,但沒工具食..
於是就叫伙計比D工具佢地啦...
伙計望住佢地3個就說:[你地要咩工具啊?]
中國人就說:[當然係筷子啦,又靈活,又輕又XYZ@$@%$^&......]
美國人就說:[當然係刀叉啦,又可以切野,又乾淨,又XYZ@$^%.......]
非洲人就說:[唔洗,我用手的,快靚正...]
跟住伙計就攞左3隻匙羹比佢地,就說:[你地煩唔煩啊?? 食到飯咪得囉]

講完

原本魚網,討論區係一個能給各界魚友吸收各師兄的長處,從而自我增值,互補長短,達至雙贏局面的,而唔係一直罵戰,單打,抽水的
大家應該放下成見,試試對方的方法,試左唔得,就應該謙虛地發問問題所在

唉.....本是同根生,相煎何太急