海水領域 SeaFishZone

樓主: tina_leung424
打印 上一主題 下一主題

好亂..幫下手唔該 [複製鏈接]

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-1-9 23:56
.你重未去瞓教.
算喇.慢慢教下喇.肯聽未聽.唔肯聽未吹2句當玩下囉.

我乜都唔識架,咩叫MA環,咩叫真滴漏缸,
留俾你教啦!
星期日我諗住去維多利亞港捉法仙,入吐路港捉一幢添呀,
一樣係海魚,應該仲有好多野捉添呀,一齊去?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-1-10 00:11
哈..係未戇左

無架咩,點會無呀?你無睇到個海有法仙,一幢架咩?
維多利亞港咪係囉,你唔好咁寸寸咀播!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

fung5900 發表於 2013-1-10 00:14
我都諗住係城門河釣返條黃帝,有4-5"就ok.

城門河果D係黃吊,皇帝應該西貢先有!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

ice28720 發表於 2013-1-10 00:15
係比師妹d問題攪到傻咗!

一定要識得放鬆,如果唔係
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

ice28720 發表於 2013-1-10 00:22
好真係好好笑的,睇住你班傻佬比人用文字玩到你地個個跳曬總制!

真係仿然大悟,又真係成班都係儍佬
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

timmysfxc 發表於 2013-1-10 00:26
我都想去維港捉番鯨鯊飬係個24'rt入面。鯨鯊都係海入面架ma咁維港實有! 唔知要唔要加多個濾 ...

一定要用濾桶,唔係你捉到之後點養住番屋企呀,
成條放哂入去!
突然想起個笑話,真人真事,上個禮拜,
唔記得邊個魚網,有位師兄賣魚,
喺街交收,佢叫買魚既師兄帶氣泵同暖管。
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-1-10 00:30
你地唔好傻喇.維港冇您地講既野捉架.

你唔塞就唔好教錯禾,茅奶由茅既,都係同一個星球!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

ccmak68 發表於 2013-1-10 00:26
我住大埔可否約定一齊去捉

你過去霸位先,有消息call我!我E 定到!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

sundee87 發表於 2013-1-10 00:36
想問如果我吾用棉.. 濾桶打爆珊瑚骨.. 用埋底沙加石養菌.. 如果成功行到n-cycle 係咪一樣可以分解到魚缸d污 ...

你真問定假問架?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

timmysfxc 發表於 2013-1-10 00:48
行到n-cycle即係ok.  (>>分解到魚缸d污物+雜質)n cycle分解既係ammonia, 唔係咩污物+雜質都分到。唔用棉 ...

Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-1-10 00:58
CHING,真心問.咁係唔係真係唔需要用過濾都玩到.N CYCLE真係咩都分解到架?
如果係真.咁我養魚咁耐既理解真 ...

我諗係比例問題,個海咁大,有好多箘養左喺好多沙石度,
所以乜都分解到,如果又要養好多魚,又唔用過濾,
咁就要有好多好多沙石養左好多好多箘,先得!
以上純粹個人天方夜譚,唔啱勿插!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

fung5900 發表於 2013-1-10 00:52
唔係話水質改善左咩,點會未有黃帝架.

仲未得,仲有水印
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-1-10 00:58
CHING,真心問.咁係唔係真係唔需要用過濾都玩到.N CYCLE真係咩都分解到架?
如果係真.咁我養魚咁耐既理解真 ...

goodnight
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

alan@aqua 發表於 2013-1-10 02:10
ching講得好0岩, 好似個海咁大又好, 好似我地個魚缸咁細又好, D水質係"相對數值"! 無論過濾用環又好,石又 ...

你可以用英文,講到尾,我所有英文字母都識哂架,
26個字母,所以我應該識睇,不過唔知識唔識解!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-1-10 13:20
咁即係點都最好用過濾為安全d啦。明白晒了。Tks

乜野都係啦,有用就梗係安全D啦
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-1-10 13:52
啊。你都係應為咁樣係正常既。咁我都冇計。唔知大部份ching唔知都係未用你既方法囉。你堅持你咁樣養到既。 ...

算啦,大家都有道理,各施各法啫!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

7條魚 發表於 2013-1-10 14:13
你吾認同等於吾得?
我出埋圖表示可以,吾代表全世界!
只係話比你知rt平有平玩,你明吾明?

唔好咁長氣啦,都話各施各法啦!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

7條魚 發表於 2013-1-10 14:19
不吾址咁遠,吾該你話我知我講以上嘅說話係邊句吾正常!
請指出!
(我話冇過濾係附合我以上有&#2202 ...

Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

7條魚 發表於 2013-1-10 14:32
論壇大家討論下,吾啱傾就高手前,高手後,比你會點?
大家成年人,
我只係講道理,

唔緊要既,你地個情況等於D人問,
詠春好打D,定洪拳好打D,一樣。
再㘭都係無結果!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

7條魚 發表於 2013-1-10 14:35
養魚各施各法,係你朋友眼中只有正常与吾正常!

我同佢素未謀面架,大家都係魚友,
唔使睇得咁緊既,所以就有句,各施各法囉!
正如超版所講,樓主淨係用文字就攪到咁,
都唔知講乜好!
咁啦,星期日真係出去維多利亞港捉法仙啦,
皇后碼頭等,先到先等啦!{:6_206:}
放鬆D!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500