海水領域 SeaFishZone

樓主: tina_leung424
打印 上一主題 下一主題

好亂..幫下手唔該 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

610449 發表於 2013-1-4 13:26
唔該你啦
樓主第一頁都有寫到有化痰
你係冇睇定冇留意呀

我講你呀。我冇講樓主呀。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

唔好講埋D奇怪野
嘜野叫生物石養唔到箘
要用生物環先養到魚

生物石養到菌,我幾時講養唔到呀,你吋人時請諗清楚樓主問咩先得架。唔係我會講好多奇怪野架。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

永久發鹽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我應為都係等樓主post佢全缸照比大家睇下先可以幫到佢, 大家吾使估估下

我係wingk960 發表於 2013-1-4 13:29

我在樓post已經講左有化氮器喔
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

我認為又唔教人但又吋吋貢個位ching. 認真諗下樓主講想養咩重好。
咁先能夠認真討論。

我係wingk960 發表於 2013-1-4 13:29

咁我同610449都冇分別啦
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

係呀。你咁講我都認同的

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

上一代的養魚或養珊瑚方法係好簡單的就咁用厠所水加d珊瑚骨就可以養魚或養珊瑚。不過唔代表養得到d魚或珊瑚健康和靚,唔死咪養到囉。現今資訊/科技發達咗,所有養魚/珊瑚週邊產品都平曬及改良過,點解唔試下新方式去養呢?科技/技術  係一路進步的係唔會等人架!你地養魚的目的是乜?咪係想d生物冇咁多病痛/靚d囉,如果能力許可/財力許可的話咪用d好的器材去養囉。

係個位ching奇怪姐
樓主問洗唔洗用過濾
佢就教人落環
樓主話係rt佢就話要用好多器材
咪多左要用吸no3同吸po4嘅野
養魚莫非唔用燈,化痰,做流同水冷
除非你養平價魚唔洗水冷姐

師兄,請問你啲魚同珊瑚係咪平平安安健健康康?

只要忍到手唔加得太密就健康
靚唔靚個個人眼光都唔同

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

樓主!有相有真相,比張相來開下眼畀得嗎?

610449 發表於 2013-1-4 13:59
係個位ching奇怪姐
樓主問洗唔洗用過濾
佢就教人落環

佢冇問落唔落環。

超級版主

永久禁言

仲之你地如果睇開樓主d  post ,問d問題都好刁鑽吓

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

610449 發表於 2013-1-4 13:21
我只係有大約50-60磅生物石咋

唔洗講野寸寸貢,,識咪講囉,,大家最多交流下,,

係到邊敢寸你地D大哥呀

論壇元老

永久發鹽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

ice28720 發表於 2013-1-4 14:18
樓主!有相有真相,比張相來開下眼畀得嗎?

要開眼...咁我放大樓主既頭像相比你慢慢開.. 004.gif

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

大家冷靜D,而家要討論既係樓主本身個缸!
樓主前前後後問左好多比基本仲要基本既問題,
我地叫佢俾張魚缸相睇下,就一張都冇,咁樣天馬行空,憑空想像既問題,
真係幾搞鬼架!
建議等樓主出左相,之後再慢慢執啦!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

超級版主

永久禁言

理性討論 = 學到新野
可能大家在文字上有所誤會姐! 養魚冇格夜愁的。