海水領域 SeaFishZone

樓主: tina_leung424
打印 上一主題 下一主題

好亂..幫下手唔該 [複製鏈接]

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

樓主
好似好熱鬧咁喎,不過返緊工!
夜D先出招,你地玩住先

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
大家首先冷靜D先...小弟不才,
全缸只有生物石,一粒生物環都冇,
但缸內魚仔接近1000條 (0死傷)
以我所理解同經驗話比我知,
無論係用生物石/生物環/2溝/2樣都冇,都係可以養到魚的..
生物石係天然的,養菌速度慢,但成熟左比生物環強,需要充足水流通過=等同大海
生物環係人工的,養菌速度快,但用耐左比生物石弱,需要放入沙缸/濾桶=等同魚池

版主

繁殖學研究生

板凳
我係wingk960 發表於 2013-1-4 22:41
你重不材....你都不材,咁好多都不成材喇.

我只係上黎吸收各位師兄既寶貴經驗咋

版主

繁殖學研究生

地板
tina_leung424 發表於 2013-1-5 03:49
師兄你係咪有養埋珊瑚? 唔知點解我啲珊瑚死死下, 我有足夠做流俾佢地架

我之前係RT,但魚仔越黎越多,當超過左3XX條.....仲要玩埋無敵風火輪....
D珊瑚開始慢慢捨我而去..先係日千,美千....非皮...總之長SO既都無一幸免..(因為小丑好鍾意玩長SO既野..)
現在死淨10%珊瑚,就開多個36寸將佢地搬晒過去了...
珊瑚死死下真係有好多原因的...
可以比水質數值,器材資料,魚既資料,日常打理出黎睇睇
等大家研究下

版主

繁殖學研究生

tina_leung424 發表於 2013-1-6 03:29
你養成3XX條?! 咁你個缸幾大呀? 36吋?
請問什麼是無敵風火輪?

係932條...24寸缸....
無敵風火輪...姐係.....932條小丑既魚球.......
當全部小丑變成魚球衝向任何珊瑚不停磨...
你可以想像到個後果.....

版主

繁殖學研究生

tina_leung424 發表於 2013-1-7 03:00
咁你個缸咪全小丑囉?

小丑932一定好壯觀, 師兄有冇片子看?

http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D8

版主

繁殖學研究生

哇.....第十版.....
各位施主何必咁執著呢....
不如聽老納講個故事啦....
話說.....有3個朋友去左一間餐廳度食飯....
坐低之後大家都點對方鍾意食的食物,
食物好快就到了,但沒工具食..
於是就叫伙計比D工具佢地啦...
伙計望住佢地3個就說:[你地要咩工具啊?]
中國人就說:[當然係筷子啦,又靈活,又輕又XYZ@$@%$^&......]
美國人就說:[當然係刀叉啦,又可以切野,又乾淨,又XYZ@$^%.......]
非洲人就說:[唔洗,我用手的,快靚正...]
跟住伙計就攞左3隻匙羹比佢地,就說:[你地煩唔煩啊?? 食到飯咪得囉]

講完

原本魚網,討論區係一個能給各界魚友吸收各師兄的長處,從而自我增值,互補長短,達至雙贏局面的,而唔係一直罵戰,單打,抽水的
大家應該放下成見,試試對方的方法,試左唔得,就應該謙虛地發問問題所在

唉.....本是同根生,相煎何太急