海水領域 SeaFishZone

樓主: tina_leung424
打印 上一主題 下一主題

好亂..幫下手唔該 [複製鏈接]

論壇元老

樓主
嘩....睇呢個POST都睇咗成粒鐘,我都夠耐性!
先唔講 technical 嘅問題...
樓主令我想起當年有個朋友患了個病叫"妄想養魚或養瑚綜合症侯群"...病狀睇0黎同樓主都幾相似...話說呢個朋友養魚同養珊瑚,但養極都唔生,屢敗屢試,屢試又屢敗..久而久之..日日係屋企望住個齋缸胡思亂想...所以就得了此病!
買魚買上癮..

論壇元老

沙發
吹0左咁耐, 連一張魚缸照都冇, 仲搵埋D唔係藉口嘅藉口0黎擋!
你地唔覺得有好大問題嘅咩?
買魚買上癮..

論壇元老

板凳
我係wingk960 發表於 2013-1-9 17:35
我eq不知幾好。我重係當笑post黎架

講真..我又唔覺得你呢個測試合格喎!  唔准打面...
買魚買上癮..

論壇元老

地板
tina_leung424 發表於 2013-1-9 17:48
十分認同。
做咩冇相就係咁向人開火?如果大家覺得冇相冇討論價值咪close post囉,罵人冇相罵到幾時?有 ...

亞MISS...你究竟明唔明人地要你魚缸張相做乜?又如果你真係真心向人請教你D種種問題...區區一張魚缸相又有甚麼大不了! 一個小小問題已推到過十版, 仲要攪到呢度煨哂....如果你仍然堅持係唔肯放張魚缸相出來...我覺得你別有用心囉!!
買魚買上癮..

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-1-10 01:12
我諗係比例問題,個海咁大,有好多箘養左喺好多沙石度,
所以乜都分解到,如果又要養好多魚,又唔 ...

ching講得好0岩, 好似個海咁大又好, 好似我地個魚缸咁細又好, D水質係"相對數值"! 無論過濾用環又好,石又好,沙又好....都係用"可養多少菌"相對"幾多魚的排泄物"而已! 祗要記住呢個"相對數值"概念, 水質其他的指標就容易控制, D魚就可快快樂樂生活了! 我打中文打字真係好慢...如果唔係可以同各位CHING多D分享....
買魚買上癮..

論壇元老

joeymanman 發表於 2013-1-4 14:48
要開眼...咁我放大樓主既頭像相比你慢慢開..

根據生物定律, 同性相拒, 異性相吸...很很很小MISS會用"小女時代"D靚女歌星來做頭像的!
買魚買上癮..

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-1-10 07:28
你可以用英文,講到尾,我所有英文字母都識哂架,
26個字母,所以我應該識睇,不過唔知識唔識解!
{:6_ ...

CHING, 我其實係只懂說, 而手打中文係十分之慢...英文就更加唔識~~~
買魚買上癮..

論壇元老

WA...啱啱睇完"洪拳鬥詠春", 精彩精彩...夠鐘收工!  88
買魚買上癮..