海水領域 SeaFishZone

樓主: tina_leung424
打印 上一主題 下一主題

好亂..幫下手唔該 [複製鏈接]

樓主
有幾多磅石, 行完n cycle未, 幾厚沙底, 幾多珊瑚同佢地擺位岩唔岩, 幾多魚(係咩size咩類型), 做流幾強同擺位係點, 用咩燈光... 以上種種樓主用文字講得大家明既, 大家咪答到你lor! 唔好怪人問你問咩, 因為你基本資料都比唔到出黎. 叫你upload張相又話係好私人...
有一大班熱心ching幫埋你手去答仲要受埋氣, 大家真係好有耐性.  最搞笑係有幾位大帝彈出黎, 話人無知話人係蛙, 但係又唔講下自己有咩心得/成果.  玩rt既人其實都知道有好多個方法去整好個魚缸, 唔一定要玩錢玩器材. 但係你ban人個套唔得, 又唔講下自己個套點先得, 只係係度玩野姐...

沙發
我係wingk960 發表於 2013-1-9 13:23
Ching. 你唔好參戰啦。我唔想害人呀。

食完lunch無野做又見到個post頂癮...

又唔係參戰既, 為左樓主缸內物著想, 我都希望佢明白個魚缸有好多細節係好重要, 唔係"加唔加濾桶? 加啦/唔加", "用石/用環啦" 咁一句半句可以令到d野生存到 (只係生存到, 都未講到快樂既生活)... 雖則預左講完都唔會有改變, 不過叫講左... 講過... 咁啦~

板凳
tina_leung424 發表於 2013-1-9 17:48
十分認同。
做咩冇相就係咁向人開火?如果大家覺得冇相冇討論價值咪close post囉,罵人冇相罵到幾時?有 ...

無相無問題,好多時睇外國forum問同答既都係得字,一張相都無,一樣溝通到。因為問既,知道自己要問咩同要比咩資料人。簡單黎講,係認真問同膠問既分別… 呢度d ching已經好好人,聽唔明你問咩,都想幫下手,先會叫你upload張相上黎。而你唔upload也可,無問題,無人答到你姐。

換左係一d唔好脾氣既人,可能一早拋底一句:“佢想問咩都唔知,連最基本既知識都無,講又唔聽點又唔明梗係死得啦。” 可是呢度大家都好好人,無人咁講。

地板

Anyway, 就樓主你係一開始問果個問題,即係加唔加濾涌。咁就要睇你有幾多石,同沙底係唔係厚。加上你既生物loading有幾多。有石唔一定=夠石,rt要約1 gallon 1磅左右。沙底唔夠厚卅無生物番沙,對養水都無幫助。最重要,係養幾多野。濾涌可加大成個system既水量同多d位比菌生,有既可以support到多d野,無既都ok唔好放咁多野。講到尾,你想養幾多野先…

tina_leung424 發表於 2013-1-9 23:35
原來冇相問問題會俾人摌上天,咁犀利,O哂嘴

你問問題姐,無相咪無相。你比左下面d資料大家先啦!
1. 你個魚缸咩尺寸有幾多水,幾多磅石。
2. 個沙底幾厚,沙粒幾粗。
3. n cycle行完未。
4. 你個rt養左幾多生物,仲想加幾多野。
5. 你個protein skimmer係咩, 造流幾強同放咩位。
等等等等…

當你發覺咩都要講好煩,倒不如有圖有真相… 你又唔想講,又唔比相,咁不如唔好問。

我都想去維港捉番鯨鯊飬係個24'rt入面。鯨鯊都係海入面架ma咁維港實有! 唔知要唔要加多個濾桶比佢呢…

行到n-cycle即係ok.  (>>分解到魚缸d污物+雜質)n cycle分解既係ammonia, 唔係咩污物+雜質都分到。唔用棉基本上都唔影響,只係怕有d大件垃圾trap左係個桶入面,佢decay時放太多ammonia出黎overload左你個system, 分解唔夠快,咁就出事。都係隔一隔開d大件垃圾安全d…

我係wingk960 發表於 2013-1-10 00:58
CHING,真心問.咁係唔係真係唔需要用過濾都玩到.N CYCLE真係咩都分解到架?
如果係真.咁我養魚咁耐既理解真 ...

以我所知, (有錯請多多指正)

魚既大小二便同餵左食唔晒既野主要會放出布毒既ammonia, 而n cycle亦只係指分解ammonia到一d無毒既物質既呢一個過程. n cycle係由生係石/環/厚沙底度d細菌所做, 唔需要用過濾都會可以有n cycle. 如果個魚缸養小d生物, 有定時換水同有好多石/環, 理論上係可以分解到d生物日常大小二便同餵左食唔晒既野. 只係魚一多, 分解唔夠快, 就有必要將d大舊垃圾係佢分解出大量ammonia之前整走.

我以前有個細缸(1x吋方型)淨係用環, 無過濾同好小換水, 淨係養一條我係海邊釣到10cm左右既魚仔, 都ok養到2年, 最後條魚死都唔關d水事, 死左係支痴左線既暖管手下.....