海水領域 SeaFishZone

查看: 1739|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

新手想養細缸海魚(背濾) [複製鏈接]

樓主
想請問邊度有小型背濾套缸賣?size大約或小於60cm x 40cm x 40cm ,希望可以喺同一間店舖度買濾材及器材 ,謝謝

想知道有邊間舖頭比較可信

沙發
淘寶? 簡簡單單成套又唔貴 有心玩再慢慢Upgarde 硬件

板凳
上網睇到有一品牌叫YiDing,有冇師兄聽過,好唔好?

地板

魚街維港集團同其他器材鋪頭嗰幾間都有好多唔同SIZE背濾賣
仲有其他器材藥水都係隔離幾間鋪頭有齊哂, 不過細化氮可能要行多幾間要搵啱SIZE

Kekw3310 發表於 2023-4-24 20:14
魚街維港集團同其他器材鋪頭嗰幾間都有好多唔同SIZE背濾賣
仲有其他器材藥水都係隔離幾間鋪頭有齊哂 ...

明白,今個星期六去魚街行個圈先

alvis46 發表於 2023-4-24 20:28
明白,今個星期六去魚街行個圈先

最好自己做一做功課先, 如果唔係到時人地一輪嘴講完都唔知咩事雖然出面基本上都唔會有咩可唔可信 最多叫你買多幾支藥水
硝化細菌我自己就用TM龍蝦水 其實都大同小異 唔好渣到無用, 除氯就無乜所謂
上水泵如果佢無跟

我寧願樓主你問要買咩設備或者要預幾多筆直,都好過咩都唔理就咁要一間舖名。
愈無知o愈唔做功課o既客就愈好劏,愈方便就腳、愈多嘢賣(又鹹又淡又魚又蟲)就愈唔專業愈鐘意老點亂吹。

60cm已經唔係小型缸,舖頭啲套餐都只係逐件器材執畀你再逐件同你計,加埋打個拆,隨時都仲貴過你自己去逐間逐件咁買--好多好多。

建議樓主:
1)唔好諗住一次過買齊所有嘢 (一間舖頭更加唔洗講!),太多設備要搵,唔貨比三家跟本無可能買到又平又好o既嘢;
2)唔好信舖頭Sales,佢地只會sale舖頭啲貨,舖頭無o既貨佢就會話唔啱你用;你肯做下功課,隨時Pro過佢地;
3)唔好兩手Fing Fing就咁落FS,一係就有朋友養開帶路,一係就自己寫好張清單至去魚街畀錢;
4)唔好只係頭耷耷望住地下,魚街樓上舖或者外圍週邊都有唔少又專又唔貴o既舖頭值得去;留意呢樹個「商店通告」就會知佢地啲地址位置。

小魚毛 發表於 2023-4-25 00:18
我寧願樓主你問要買咩設備或者要預幾多筆直,都好過咩都唔理就咁要一間舖名。
愈無知o愈唔做功課o既客就愈 ...

收到,我會自己去行一轉魚街先

謝謝指教,真係獲益良多