海水領域 SeaFishZone

查看: 6542|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

新手化氮請教 [複製鏈接]

樓主
大家好,我又再從投海水魚世界,依家所有設備也準備好,
係未選好化氮,我依家有個24x22x21(水位)背滴漏缸,背倉6吋
加3吋沙,我睇中左BM新果個C3.5同JNS個WS1内置化氮,請問
2隻邊隻適合我多D,或者有無其他提議呢?唔該

(我大約會養十幾條3吋以下小魚左右)唔該晒

論壇元老

沙發

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

板凳
我喜愛 bm

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
NAC3.5?唔多夠用喎(BM都不錯,差在個泵質素)
FOT用總水量4倍會更好
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2013-1-6 11:12
NAC3.5?唔多夠用喎(BM都不錯,差在個泵質素)
FOT用總水量4倍會更好

唔該師兄,可惜個缸背倉得6吋X9吋,如果唔係

我都想買個C5.5!

H&H 一年保用
T51  9.5寸x5.5寸$1200
T61  9.5寸x6.7寸$1450
T71  9.5寸x8.7寸$1650

kitrole 發表於 2013-1-6 15:47
H&H 一年保用
T51  7.2寸x4.2寸 $1200
T61  7.2寸x5.1寸 $1450

師兄,有多D資料嗎?
邊度有得買呀?
唔該

唔好意思,尺寸計錯左,應該放唔落
深之都有售

kitrole 發表於 2013-1-6 16:02
唔好意思,尺寸計錯左,應該放唔落
深之都有售

Kitrole師兄,唔該
我今日係大堡見有個BM既C5.5,尺叶係
 8.66" * 5.7" * 20.4 吋,我個魚缸背倉係6吋x9叶
,如果放得落去會唔會影響效能呢?
唔該

只要入水和出水暢順就可以

kitrole 發表於 2013-1-6 18:56
只要入水和出水暢順就可以

噢,唔該,但係怕唔怕勁得濟呢?

唔覺佢勁喎,佢呢個型號用乜泵?
唔係aquabee泵,好快弱,所以唔會勁得去邊

needlewheel protein skimmer                C5.5    Capability : 300L-500L (80G-135G)             pump:SP 2000 (made in china)  Pump power: 16W,   220V 50Hz /110V 60Hz      air intake : 520L/H   Dimensions:220*145*520 mm ( 8.66" * 5.7" * 20.4 ")         cylinder: 5" Water Level :9.5"-11" 

官網係敢寫。

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

BM 幾好既,
而家用自家泵(sp), 一係用aquebee,
好過之前用at啦!!

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

1398killer 發表於 2013-1-7 09:07
BM 幾好既,
而家用自家泵(sp), 一係用aquebee,
好過之前用at啦!!

你幾時幫我搵隻唔洗錢有夠勁有做到野既化氮姐
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-7 09:15
你幾時幫我搵隻唔洗錢有夠勁有做到野既化氮姐

同你留左啦,放左係青山。
羅個陣,講聲: 今晚打老虎,人地會比你架啦。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

1398killer 發表於 2013-1-7 09:18
同你留左啦,放左係青山。
羅個陣,講聲: 今晚打老虎,人地會比你架啦。

今晚打屎你得唔得
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-7 09:24
今晚打屎你得唔得

1398killer 發表於 2013-1-7 09:25

唔該晒師兄,
我仲想請教BM個官網寫個尺吋係咪一定準呢?
因為個C5.5闊度距寫5.7吋,我個倉係6吋,驚放唔落!
唔該

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

去一轉大偶睇下會好ddd!!