海水領域 SeaFishZone

查看: 5207|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

請問是白點? [複製鏈接]

樓主

個缸本身有白點
落藥要抽起哂生物石同蝦, 銅藥會殺死活石裡面微生物
就算將生物石曬乾變死石, 都要換好多次水先可以落返蝦

沙發
NH3/4 NO2應歸0
至少NH3/4一定要

板凳

話說今朝測一測NH3 NH4有微量。NO2就0 係咪正常?
>>唔係正常, 理應由NH3/4轉成NO2最終轉成NO3

奇怪NH3NH4唔是應該會轉化成NO2??? 但點解我測NO2又無。NH3NH4又會有?
>>系統未成熟 太快落生物
>>你用咩濾材、硝化細菌,有無圖片? 或者影個缸出黎睇下 比多少少資料等大家易少少幫到你
有需要PM 留言成日食字

地板
60*30*36 兩呎缸 開缸三個月左右
>>正常操作下應該唔會再有NH3/4, 有機會會測到約0.2 NO2, 但係你落咩硝化細菌? 最好提供牌子
雖然好多硝化細菌都起到作用, 會唔會有機會買咗淡水用?

雙濾桶(前置EHEIM 2213 物理濾,後置EHEIM 2217 生化濾)
>>呢度係指白棉同生化棉? 桶仲有無擺其他野, 我個人唔會選擇成桶放哂生化棉 好易污糟, 其實可以要個桶黎放多少少濾材

PH環M size 約2.5L左右,仲有約4磅美國石/缸入面有活石約10磅
>>以現時黎講濾材方面唔可以話唔夠, 始終睇返你生物量比較少, 唔知你最終想加到幾多生物, 兩呎缸黎講係唔足夠

同埋日常維護係點樣? 例如換水等等