海水領域 SeaFishZone

查看: 5019|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

請問是白點? [複製鏈接]

樓主
複製代碼
https://youtu.be/gmv6qSg7OS8

話說幾個星期前買左條藍吊
用AB桶隔離10日左右,見無咩事就落缸
落缸果時都放左入個隔離盒幾日先放佢出去
期間都無咩野,仲主動開口食糧
琴日換水時唔小心揚起左缸底D污糟野
今日就見條魚出白點(係魚鰭位置都有)

想問係咪我個缸本身有白點
定係
換水改變水質搞到佢出白點?

缸內生物有 生物石
青魔,巴士,閃電魔 都無出白點健康
醫生蝦同薄荷蝦
條藍吊最後加的...

而家最好係咪撈起D魚落藥?

白點

白點

白點

白點

沙發

個缸本身有白點
落藥要抽起哂生物石同蝦, 銅藥會殺死活石裡面微生物
就算將生物石曬乾變死石, 都要換好多次水先可以落返蝦

板凳
揚起左缸底D污糟野

地板
今日見青魔都出白點。清哂缸落左藥。
話說今朝測一測NH3 NH4有微量。NO2就0 係咪正常?

NH3/4 NO2應歸0
至少NH3/4一定要

經過幾日後白點已經唔覺眼。
但係NH3NH4歸唔到0。
其間試過落菌。又停餵左兩日。
NH3NH4點都有0.15左右。
奇怪NH3NH4唔是應該會轉化成NO2???
但點解我測NO2又無。NH3NH4又會有?
有咩可以改善到個問題。thankyou

"................NH4歸唔到0,其間試過落菌................."

及銨( NH3/4 )→ 亞硝酸菌→ 亞硝酸鹽( NO2)→ 硝酸菌→ 硝酸鹽( NO3-) → 厭氧性細菌→ 氮氣( N2 )

是否代表菌類及量不足?

Tricity731 發表於 2023-6-28 12:25
"................NH4歸唔到0,其間試過落菌................."

唯有嘗試再加少少濾材同菌劑。

話說今朝測一測NH3 NH4有微量。NO2就0 係咪正常?
>>唔係正常, 理應由NH3/4轉成NO2最終轉成NO3

奇怪NH3NH4唔是應該會轉化成NO2??? 但點解我測NO2又無。NH3NH4又會有?
>>系統未成熟 太快落生物
>>你用咩濾材、硝化細菌,有無圖片? 或者影個缸出黎睇下 比多少少資料等大家易少少幫到你
有需要PM 留言成日食字

60*30*36 兩呎缸 開缸三個月左右
雙濾桶(前置EHEIM 2213 物理濾,後置EHEIM 2217 生化濾)
PH環M size 約2.5L左右,仲有約4磅美國石
背濾蛋分AE NANO 70
缸入面有活石約10磅 細魚1*青魔 1*多莉 1*珍珠巴士
一隻清潔蝦與薄荷蝦

>>正常操作下應該唔會再有NH3/4, 有機會會測到約0.2 NO2, 但係你落咩硝化細菌? 最好提供牌子
雖然好多硝化細菌都起到作用, 會唔會有機會買咗淡水用?

雙濾桶(前置EHEIM 2213 物理濾,後置EHEIM 2217 生化濾)
>>呢度係指白棉同生化棉? 桶仲有無擺其他野, 我個人唔會選擇成桶放哂生化棉 好易污糟, 其實可以要個桶黎放多少少濾材

PH環M size 約2.5L左右,仲有約4磅美國石/缸入面有活石約10磅
>>以現時黎講濾材方面唔可以話唔夠, 始終睇返你生物量比較少, 唔知你最終想加到幾多生物, 兩呎缸黎講係唔足夠

同埋日常維護係點樣? 例如換水等等

Kekw3310 發表於 2023-6-28 23:04
>>正常操作下應該唔會再有NH3/4, 有機會會測到約0.2 NO2, 但係你落咩硝化 ...

>>雖然好多硝化細菌都起到作用, 會唔會有機會買咗淡水用?
>>>開缸期bio culture 2000,前幾日買左BIO-DIGEST試下,今日買多左支TM NITRIBIOTIC

>>呢度係指白棉同生化棉? 桶仲有無擺其他野, 我個人唔會選擇成桶放哂生化棉 好易污糟, 其實可以要個桶黎放多少少濾材
>>>前置EHEIM 2213  入面有羊毛棉>生化棉>平鋪左一袋環,兩個桶濾材加埋就2.5L左右,約4磅美國石

>>以現時黎講濾材方面唔可以話唔夠, 始終睇返你生物量比較少, 唔知你最終想加到幾多生物, 兩呎缸黎講係唔足夠
>>>其實打算養少少珊瑚 草皮/星花類,幾條魚仔(5~6唔知得唔得?),蝦就咁多

>同埋日常維護係點樣? 例如換水等等
一個星期換10%水 多d左右, 個半月洗桶咁.
上星期多莉開始出白點,之後隔離落藥(岩岩都回歸大海)
出左白點後d水就開始降唔到NH3/NH4

樓主似乎唔清楚FOT缸同RT混養缸o既設定同操作,用FOT o既玩法呢混養,我未見過有成功例子!白點只係其中一項問題。

如果樓主唔打算ugrade目前o既器材,建議就咁養魚就算,莫講話養珊瑚,其他蝦蟹生物都免問。

先講水質問題:
NH3 NH4有微量。NO2就0 係咪正常?

正常,NH3 NH4唔一定要歸零,微量水平絕對可以接受。反而NO 2就一定要零,稍稍偏高都有危險。要知道硝化系統係生化運作,好多條件因素影響生物轉化效率,所以啲數值無可能機械式遞進。因為硝酸菌o既運作效率比亞硝酸菌快得多,NO2未有時間積聚就轉化成NO3,正常情況下缸內都唔會測到NO2,否則就係NH3/4大量出現,或者硝酸菌大量消失。所以除咗開缸養水嗰幾星期要留意之外,NO2根本係唔需要測試o既數值。睇住NO3 & PO4呢兩樣嘢更加緊要,佢地o既上落變化更大,更足以反映水質情況。樓主如果係玩珊瑚缸,控制NO3 & PO4係最最最基本課題,呢兩樣搞得好,NH3/4根本唔會有問題,NO2就更加唔洗講。

白點問題:
FOT係同白點劃清界線,絕對「一點不留」。RT情況唔同,同白點採取「容忍共螎」政策,但咁唔等於躺平佛系,而係採取選擇性o既對策,要避免對缸內其他生物造成衝擊為前題。

要知白點唔係珊瑚魚o既絕症,更加唔會喺自然生境下大量爆發。佢成為FOT o既殺手,係因為人工o既封閉、密集式飼養環境,就好似禽流感未必會導致一個地區o既雀鳥滅絕,但就可以輕易橫掃殺清區內所有農場o既禽鳥。RT同FOT唔同,魚o既飼養密度低,水質亦都比FOT高得多,所以只要魚隻本身夠強健,白點出現都唔一定會有傷亡。事實上,RT缸比較多沙石,有利於白點藏身,平時唔會對生物構成影響,但當有新魚落缸,或者水質出現問題,影響到魚隻健康,都會有機會引發潛藏o既白點。

FOT白點藥主要係銅,但銅對珊瑚&其他生物係劇毒,所以完全唔可以用落RT。RT白點藥都係「走銅」,但功效就非常參差,效果難有百份百保證。但基於RTo既生境,配合用藥,係有可能避免白點擴散,甚至醫好病魚,所謂與「白點共存」,就係咁意思。

要搞清楚,搞好水質唔會隔絕白點,兩者根本唔係對等關係。但水質問題仍然係要處理,你2.5L環對應兩尺缸(估計60L水),絕對係唔夠,所以問題係唔夠地方養硝化菌,再倒菌水落缸都無用,加環好過。一般生物環都有NO3偏高問題(包括你隻PH環),唔啱RT用,你最好再做o下功課,搵過隻啱RT用o既濾材。

即使你決定放棄RT轉玩FOT,NO3仍然係理想o既水質指標,買翻盒試劑睇清楚,好過你齋靠NH3/4估估o下。係玩 RT o既話,PO4就一定要睇埋。

藍吊對白點非常之敏感,「白點王」o既外號唔係浪得虛名,新手或者水質未穩定都唔鼓勵試。

多謝小魚毛指教,詳細講解,比我上左一堂課
現況
而家減少左缸內生物(得返一條魔仔`兩隻蝦)
加左新既濾材(MarinePure波波)
環方面見好多C兄推 SERA環 (觀察現況,考慮之後再換)
亦都買左NO3 PO4 試劑
NO3 4,0 mg/l
PO4 0.8 mg/l
器材方面upgrade既是否指唔用濾桶?
用其他過濾方法?

Marine Pure隻波皮好似只降NH3/4同 NO2 ,只啱FOT用,反而佢隻「神磚」就可以撳到NO3 ,RT都啱用。未開封o既話,不如拎返舖頭換咗佢。

SERA環都有好多隻,記住係 Siporax玻璃環,唔好買錯。

NO3 & PO4 、器材upgrade、濾桶、其他過濾法⋯⋯要組織o下先,畀啲時間我。

NO3 4,0 mg/l
PO4 0.8 mg/l
NO3唔錯,但PO4就差啲。

我先試o下列出唔同珊瑚o既水質要求:

NO3 (mg/l)

PO4 (mg/l)

水溫

SPS

0.3~3

0.03以下

24~26度

SPS(粗生--e.g瓦片、石瓦)

5~0.3

0.06以下

LPS

10~3

0.1以下

24~28度

LPS(粗生--e.g草、菇、扣)

15~3

0.15以下

24~30度

詳細參數可以有好多項,我只列出最基本要求。留意畀你參考o既數值係一組組範圍,而唔係一個個數字,唔一定話NO3高過15就咩都養唔到,低過3就可以玩晒所有SPS,尤其個別地區或者品種o既珊瑚對水質要求會有上落,所以唔好死跟,一定要自己執生。養珊瑚就係養水,盡可能制水質喺理想水平(低NO3&PO4),係RT玩家o既基本要求。

香港水喉水o既NO3水平係10mg/l(水務署標明本港o既食水標準)。所以一般用水喉水開鹽o既玩法,極其量只可以養入門級o既珊瑚(粗生LPS),因為目前未有過濾系統可以做到長期免換水,呢個就係水喉水玩家o既最大限制,要玩多啲LPS或者升級上SPS,只可以放棄水喉水而轉用其他水源,好多試養珊瑚o既玩家,都係因為水源問題而放棄。

你NO3唔錯,即係個硝化系統有效控制到水質,不過留意你缸新生物少,系統負擔唔大,如果你以水喉水作為水源,或者日後慢慢增加生物入缸,都會提升NO3,所以唔好大安旨意。

PO4問題,兩個可能原因:1)過濾系統未有針對降解PO4 o既濾材;2)生物石入缸前未Q妥,太多生物屍體殘留腐化成PO4。目前PO4水平應該連軟珊瑚都較難keep到,日後都好易會出現爆藻等問題。一定要針對PO4做做功課。

器材方面upgrade既是否指唔用濾桶?

用濾桶玩RT係唔方便,唔係唔可能。既然已經開好缸養好水,除非你肯成套硬件放棄換背濾缸,否則就應該先Upgrade其他必須要有o既器材先,所有嘢都係$,呢個深坑唔易跳。

控制水溫應該係你目前最大o既投資,正常香港夏天室溫無可能低過三十度,除非你全日長開冷氣(不過電費更貴),否則無水冷機都好難可以喺香港養珊瑚。電子水冷免問,目前未有一部機啱畀一尺以上o既缸喺香港用(除非只求降兩三度水溫),唔好貪平,盞嘥錢。細部壓縮機一兩千起跳,所以筆直應該係你最先要考慮o既問題。

再呢就係燈俱&造流,兩樣都可以用平貨,唔算奢侈。一般LPS燈,有藍白同時間掣就夠(日出日落mode唔係必須),SPS級o既燈俱會貴過你部水冷機,未換燈就唔好諗。造流就更加豐儉由人,最基本較到流速,唔會打風咁就可以。