海水領域 SeaFishZone

樓主: tomasuairyo
打印 上一主題 下一主題

請問是白點? [複製鏈接]

樓主
複製代碼
https://youtu.be/gmv6qSg7OS8

話說幾個星期前買左條藍吊
用AB桶隔離10日左右,見無咩事就落缸
落缸果時都放左入個隔離盒幾日先放佢出去
期間都無咩野,仲主動開口食糧
琴日換水時唔小心揚起左缸底D污糟野
今日就見條魚出白點(係魚鰭位置都有)

想問係咪我個缸本身有白點
定係
換水改變水質搞到佢出白點?

缸內生物有 生物石
青魔,巴士,閃電魔 都無出白點健康
醫生蝦同薄荷蝦
條藍吊最後加的...

而家最好係咪撈起D魚落藥?

白點

白點

白點

白點

沙發
今日見青魔都出白點。清哂缸落左藥。
話說今朝測一測NH3 NH4有微量。NO2就0 係咪正常?

板凳
經過幾日後白點已經唔覺眼。
但係NH3NH4歸唔到0。
其間試過落菌。又停餵左兩日。
NH3NH4點都有0.15左右。
奇怪NH3NH4唔是應該會轉化成NO2???
但點解我測NO2又無。NH3NH4又會有?
有咩可以改善到個問題。thankyou

地板
Tricity731 發表於 2023-6-28 12:25
"................NH4歸唔到0,其間試過落菌................."

唯有嘗試再加少少濾材同菌劑。

60*30*36 兩呎缸 開缸三個月左右
雙濾桶(前置EHEIM 2213 物理濾,後置EHEIM 2217 生化濾)
PH環M size 約2.5L左右,仲有約4磅美國石
背濾蛋分AE NANO 70
缸入面有活石約10磅 細魚1*青魔 1*多莉 1*珍珠巴士
一隻清潔蝦與薄荷蝦

Kekw3310 發表於 2023-6-28 23:04
60*30*36 兩呎缸 開缸三個月左右
>>正常操作下應該唔會再有NH3/4, 有機會會測到約0.2 NO2, 但係你落咩硝化 ...

>>雖然好多硝化細菌都起到作用, 會唔會有機會買咗淡水用?
>>>開缸期bio culture 2000,前幾日買左BIO-DIGEST試下,今日買多左支TM NITRIBIOTIC

>>呢度係指白棉同生化棉? 桶仲有無擺其他野, 我個人唔會選擇成桶放哂生化棉 好易污糟, 其實可以要個桶黎放多少少濾材
>>>前置EHEIM 2213  入面有羊毛棉>生化棉>平鋪左一袋環,兩個桶濾材加埋就2.5L左右,約4磅美國石

>>以現時黎講濾材方面唔可以話唔夠, 始終睇返你生物量比較少, 唔知你最終想加到幾多生物, 兩呎缸黎講係唔足夠
>>>其實打算養少少珊瑚 草皮/星花類,幾條魚仔(5~6唔知得唔得?),蝦就咁多

>同埋日常維護係點樣? 例如換水等等
一個星期換10%水 多d左右, 個半月洗桶咁.
上星期多莉開始出白點,之後隔離落藥(岩岩都回歸大海)
出左白點後d水就開始降唔到NH3/NH4

多謝小魚毛指教,詳細講解,比我上左一堂課
現況
而家減少左缸內生物(得返一條魔仔`兩隻蝦)
加左新既濾材(MarinePure波波)
環方面見好多C兄推 SERA環 (觀察現況,考慮之後再換)
亦都買左NO3 PO4 試劑
NO3 4,0 mg/l
PO4 0.8 mg/l
器材方面upgrade既是否指唔用濾桶?
用其他過濾方法?

再次多謝小魚毛教學講解
經過左E段時間,
期間不斷改善水質,裝備,等等`
再加左新濾材SERA環 ROWA粉等等
亦都買左唔同牌子既試劑測試
NH3/NH4 >0  SERA
NO2 >0   SALIFERT
NO3 > 3,0 mg/l   colombo
PO4 > 0.1   RedSea
PH > 8.0~8.3左右  colombo
KH > 12? SERA 滴左12滴

裝置:
加左個UAS藻盒做實驗性質
水源方面改左用濾水器水
水冷本身都有,係差燈具

小魚毛 發表於 2023-8-1 17:56
情況漸入佳境,以LPS呢講,水質達標,恭喜樓主!

細缸要配置器材比較簡單,係選擇多,要花時間做多&#2 ...

ROWA係咪跟足指示份量落缸?
>係.第一次用..初初見有D啡色水溜出黎,所以
跟指示落,近排發現D活石上面生左D紅色一條條好短既藻生左出黎...唔知關唔關事

KH滴咗12滴轉色未?
>
滴咗12滴後就轉色

濾水器果到要再研究下,而家果個普通屋企家用濾水機,無得搞個KH,所以應該唔關事