海水領域 SeaFishZone

樓主: tomasuairyo
打印 上一主題 下一主題

請問是白點? [複製鏈接]

用其他過濾方法?

要由濾材&水源兩方面講:

濾材——選擇可以有好多:沸石、生物環、生物磚、藻屏\盒\桶、豆、ROWA......每樣都有唔同用法&硬件配合,你可以慢慢研究。

水源——除非你接受只玩粗生o既LPS,不否則放棄水喉水轉用純水或者廁所水應該係你o既終極選擇,不過兩樣都係要配合專用o既濾水器,又係$o既問題。

再次多謝小魚毛教學講解
經過左E段時間,
期間不斷改善水質,裝備,等等`
再加左新濾材SERA環 ROWA粉等等
亦都買左唔同牌子既試劑測試
NH3/NH4 >0  SERA
NO2 >0   SALIFERT
NO3 > 3,0 mg/l   colombo
PO4 > 0.1   RedSea
PH > 8.0~8.3左右  colombo
KH > 12? SERA 滴左12滴

裝置:
加左個UAS藻盒做實驗性質
水源方面改左用濾水器水
水冷本身都有,係差燈具

tomasuairyo 發表於 2023-7-28 19:50
再次多謝小魚毛教學講解
經過左E段時間,
期間不斷改善水質,裝備,等等`

情況漸入佳境,以LPS呢講,水質達標,恭喜樓主!

細缸要配置器材比較簡單,係選擇多,要花時間做多啲功課。

ROWA係咪跟足指示份量落缸?如果係,就不防再重手少少,加多20~30%都唔會有問題。

KH滴咗12滴轉色未?如果未轉,就繼續滴到轉色為止。當然,你就咁當佢高過12亦無話唔得,但想知過咗幾多就可以咁滴法。

UAS本身係好概念,玩得好,佢係有可能成為主要o既過濾系統,不過要留意佢要求塊藻屏要有一定size(跟魚缸水量成正比),至會見效。而家作為副助性質,樓主又有位安置佢,一試無防。不過要定期收割除藻,否則會有反效果。

濾水器係指家用濾水機?RT濾水用o既純水機,關鍵部份係RO & DI兩枝濾芯,家用濾水機技術近年百花齊放,亦都有個別型號附有RO\DI濾芯。不過要留意,家用濾水機o既定位係飲用水,而商家多聲稱飲用水o既軟硬度會影響人體健康,所以佢地會刻意調節KH,呢個有可能係你個缸KH偏高o既原因。所以如果你用緊家用濾水器,先要查清楚過濾後o既水質狀況,首要係能降NO3 & PO4到零或者近零水平,否則部機就唔啱用。其次就係KH,睇o下佢有無水質軟硬度o既選項,無o既話就要諗諗後天補救,過低可以用補充劑,過高o既話就幾頭痕;不過如果你唔玩SPS,咁問題都不大。

水冷關鍵係要將水溫降到28度以下,特別係喺呢幾個月最熱o既天氣。

FOT可以完全唔要燈,但珊瑚唔得,光線係佢地其中一種食物來源,所以最cheap o既藍白燈係最基本,落珊瑚前點都要有一枝。

小魚毛 發表於 2023-8-1 17:56
情況漸入佳境,以LPS呢講,水質達標,恭喜樓主!

細缸要配置器材比較簡單,係選擇多,要花時間做多&#2 ...

ROWA係咪跟足指示份量落缸?
>係.第一次用..初初見有D啡色水溜出黎,所以
跟指示落,近排發現D活石上面生左D紅色一條條好短既藻生左出黎...唔知關唔關事

KH滴咗12滴轉色未?
>
滴咗12滴後就轉色

濾水器果到要再研究下,而家果個普通屋企家用濾水機,無得搞個KH,所以應該唔關事

tomasuairyo 發表於 2023-8-2 23:31
ROWA係咪跟足指示份量落缸?
>係.第一次用..初初見有D啡色水溜出黎,所以跟指示落,近排發現D活石上面生左 ...

ROWA有啡色殘留物滲出係正常,唔順眼o既話,下次落缸前用舊缸水沖沖佢先就得。

ROWA係高效吸磷劑,降PO4有利壓抑藻類生長,理論上加ROWA唔可能助長藻類生長。所以你要檢查清楚,石上o既更大機會只係ROWA o既殘餘物,過兩日就會消失。又不過如果真係藻類,咁應該係生物石有寄生物屍體殘留腐化,產生PO4吸引藻類生長,係咁就要再增加ROWA份量。

無得調較KH唔等於唔關濾水器事,正如我之前咁講,家用濾水器唔係預你用呢養魚養珊瑚,好多商家會刻意調配濾芯成份以控制KH供人飲用⋯⋯所以要查就必須驗驗過濾前後o既水質,做AB比較,就清楚係咪關部濾水器事。