海水領域 SeaFishZone

查看: 1657|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

新手LPS缸 混養魚種問題 [複製鏈接]

樓主
請問珊瑚景缸 可唔可以比較混養一些奇怪D 既魚, 我意思係比較小見人養既. (例如: 海班類, 細鄰,石九公, 蛙蛙魚)等等PS: 我見到有鋪頭有老鼠班買

THX

沙發
可以 但注意呢D會食蝦蟹 細魚 買之前上網google下先

板凳
你珊瑚缸唔擺得清潔魚/蝦 對個缸都無咁好

地板

珊瑚缸玩混養,講求係生物間o既平衡共處,相關知識主要係參考物種本身o既習性,再加上魚友的實戰經驗分享。

樓主要玩另類混養,應該就好難會有魚友可以分享經驗畀你,LPS或者SPS都係咁話;所以你只可以參考生物的習性,再自行做白老鼠。

你提到o既魚都屬於肉食性,咬珊瑚機率應該比較低,但正如樓上Ching咁講,魚毛蝦蟹一定會被掃清,無咗呢批清潔部隊,會加重過濾系統負擔。另一方面,班、細鱗係大型魚類(就算你搵幼魚落缸都係咁話),佢地食量大、排洩物多,對個缸o既Bio-loading都會特別高,所以除非你係三四尺以上o既大缸,否則你控制水質都唔會係易事。反而娃娃魚比較多細魚,落缸「門檻」會低啲,但基於佢o既食性,RT玩家都唔會自找麻煩,樓主肯身先士卒,就記得返呢分享一o下,造福大家。