海水領域 SeaFishZone

查看: 25820|回復: 26
打印 上一主題 下一主題

到底要什樣做法才可養一缸咸水魚呢? [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員

樓主
小弟不才、愚昧,養海水魚已有兩年多經驗,其間死魚、反缸都嘗試過。之前都看過很多精華文章,教什樣養魚和醫魚,得出來一個結論,就是各施各法。到底有沒有一個統一的糸統或方法,去養海水魚呢?小弟個30吋FOT,之前養約二十多條魚,現在死剩10條(有些魚約年半以上),到底甚麼地方出錯呢?有些魚為什麼我一直都沒辦法養好、例如:籃面(開口)(死過3條,大中細都有),黃吊等魚類。小弟個乞衣缸設備如下:24吋t5ho、A字頭化痰、水冷一個、日x造流兩個、約一個沙缸繯等設備。至於清潔方面,一星期換約四份人廁所水,換白棉。唯一缸點就是我無q魚習慣,試過一次失敗,怕怕。
至於昨日小弟看過生物石和生物環的文章,才恍惚大悟,多謝其他師兄的教導。從而啓發現在好不好用生物石養魚呢?但又恐怕落藥後引致反缸?都不知點算好?!我再不想聽到老虎每次死魚,總話我掟錢落咸水海!求各師兄教導小弟,真心討論,別無其他,謝謝。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
D魚冇端端死?定係病死?.養魚其實唔好懶.我相信就可養到魚了.
我有Q魚習慣,落得我個缸的話.好似死過幾條到.不過我養左3年幾了.
但我真係咩都唔研究個D人黎.
只係用環.生物石.化氮.個個星期換水刷缸.大半年就大洗所有野..其他既野.我就真係咩都唔識了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人

板凳
師兄!你用厠所水會有風險的

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
條條大路通羅馬,,,
化痰用咩型號?
環有幾L?
次所水有冇過瀘?
Fot 魚必須要q!!!!!!

最佳新人

我係wingk960 發表於 2013-1-8 19:04
D魚冇端端死?定係病死?.養魚其實唔好懶.我相信就可養到魚了.
我有Q魚習慣,落得我個缸的話.好似死過幾條到. ...

c兄我都同你差唔多, 真係唔好懶, 多d 睇下有咩問題 勤力d換水

首先多謝各師兄的教導,其實之前用salt,都有死魚。所以轉用廁所水一試,經兩瀘樽,一棉+一陶瓷樽。至於生物環方面,起碼20l以上。化痰牌子,好似係aquel e乜乜,唔係好記得(因現在開緊工、sorry)。至於換水方面,已經一星期換1卅4,莫非還不足夠?至於魚死方面,好多時都開口,約半年後開始生病,病徵通常都是眼朦、爛肉,跟著落藥,但都死去。

terrychun 發表於 2013-1-8 19:23
c兄我都同你差唔多, 真係唔好懶, 多d 睇下有咩問題  勤力d換水

我只懂勤力換水同Q魚.其他就咩都唔識囉.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

tak_930 發表於 2013-1-8 20:11
首先多謝各師兄的教導,其實之前用salt,都有死魚。所以轉用廁所水一試,經兩瀘樽,一棉+一陶瓷樽。至於生物 ...

CHING.如你唔太識落藥而又唔Q魚.其實好多時會中招的.除非你像PETER兄.用藥得心應手就不同了.所以最好就QQ魚會好一點囉.

似細菌感染多,小弟覺得殺菌燈都好重要

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-1-8 20:19
CHING.如你唔太識落藥而又唔Q魚.其實好多時會中招的.除非你像PETER兄.用藥得心應手就不同了.所以最好就QQ ...

講真,我都冇Q魚習慣

我都無Q魚習慣,我只是對水對溫,之後西起等開口才放落缸

我就係唔識醫魚先Q魚咋,點同你地比呀

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

有可能係個化氮唔夠力,D生物環唔夠多,
當化氮同生物環仲夠用既時候,當然可以養到,
但係,一旦加魚加到overload時,就持續死魚,
藍面都可能因為呢個原因養唔到。
小弟之前用NAC 6A ,養過三,四條好態藍面,
都養唔到,之後升級化氮,再加多8L 環,
而家養緊呢條已經養到變哂身。
以上係小弟小小見解!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2013-1-8 20:57
有可能係個化氮唔夠力,D生物環唔夠多,
當化氮同生物環仲夠用既時候,當然可以養到,
但係,一旦加魚加到 ...

係未堅架.我養過2條藍面.都養到喎.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-1-8 20:58
係未堅架.我養過2條藍面.都養到喎.

堅架!你睇我搞掂套架生之後,已經重拾養魚樂趣啦!
之前死魚死到想放棄啦!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

養左半年先開始生病,本身魚缸有問題喎.
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

ybkwok 發表於 2013-1-8 21:03
堅架!你睇我搞掂套架生之後,已經重拾養魚樂趣啦!
之前死魚死到想放棄啦!

我一轉大缸.250升水.就用左個BM150.唔知有冇關係呢.
上水就用PJ6000.不過我冇你咁有水.我就只買好小魚.咁就當然死得小魚囉.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-1-8 21:05
我一轉大缸.250升水.就用左個BM150.唔知有冇關係呢.
上水就用PJ6000.不過我冇你咁有水.我就只買好小魚.咁 ...

{:6_206:}我好窮架,一次過買好D硬件,
死魚死少D,唔駛個個月買,就即係慳錢囉!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

fung5900 發表於 2013-1-8 21:03
養左半年先開始生病,本身魚缸有問題喎.

就係因為呢個原因,先至覺得佢似overload!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

以小弟愚見,overload情況應該很微,因缸中沒有大魚,大多都是最多2~3吋到。至於化痰方面,是二手向其他師兄購買,前後用了差不多四年有多。綜合各師兄意見,小弟開始覺得應該化痰問題。如更換新化痰,NAC化痰好嗎?