海水領域 SeaFishZone

查看: 9470|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

暖管又問(加圖及新問題) [複製鏈接]

論壇元老

樓主

各位ching,想請問一下如室溫15,16度,缸l50L水300w較27度,但水溫長期24係咪正常呢?已換過3支暖管了,但都係甘,現主缸加多支300w都係較26,但現水溫依舊。

最佳新人 論壇元老

沙發
照計150L用 200W set27-28度都完全冇問題, 何況300W........
P.S. C兄支暖管咩牌子, 如果大陸嘢冇咁準...

板凳
150 L 水用一支 300W 暖管都足夠有突啦,重要加多支 300W, 小心一缸熟!!!!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
我就只睇個溫度計.SET左.見佢24度就唔駛理支暖管係幾多度了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

boar36 發表於 2013-1-9 20:30
150 L 水用一支 300W 暖管都足夠有突啦,重要加多支 300W, 小心一缸熟!!!!

Ching, 我都知,所以成日都會Keep check,如當日氣溫超過20度我會即熄,keep24便算,謝提

論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-1-9 20:47
我就只睇個溫度計.SET左.見佢24度就唔駛理支暖管係幾多度了.

明白,只想睇下有冇ching有相同問題出現,如有可能係正常,甘我就冇甘驚

論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-1-9 20:47

明白,只想睇下有冇ching有相同問題出現,如有可能係正常,甘我就冇甘驚

論壇元老

nickcw 發表於 2013-1-9 20:21
照計150L用 200W set27-28度都完全冇問題, 何況300W........
P.S. C兄支暖管咩牌子, 如果大陸嘢冇 ...

我都知,暖管牌子稍後再報上

論壇元老

C兄要留意暖管擺放嘅位置!一定要水流充足!

論壇元老

nickcw 發表於 2013-1-9 20:21
P.S. C兄支暖管咩牌子, 如果大陸嘢冇 ...

Ching, 新買1支Aqua 0ne,2手既dazs1支及interpet1支,interpet E支好似最好,較27度水溫5夠佢有行,,其余好似5夠都停

knec0412 發表於 2013-1-10 00:04
Ching, 新買1支Aqua 0ne,2手既dazs1支及interpet1支,interpet E支好似最好,較27度水溫5夠佢有行,,其 ...

我買左T乜鬼牌子個支都幾好.中文叫德彩,用左2年.又唔算貴.記得係2舊水.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 活躍會員 論壇元老

會唔會係支暖管擺位位置水流不足?
14年1月26日,新40吋魚缸連沙缸共600升水。新手學玩瑚仙缸
主缸器材: 40吋缸連沙缸共600升水, SERA 環, MP40WES造浪, 2x250w鹵仔, 2x39W T5HO, PJ11000, H﹠S200, 豆樽 及 PO4x4.
13年8月26日爆60吋(800升水)滴漏魚缸後, 9月14日,一切從24吋背滴漏魚缸開始.

論壇元老

Lewis_Lo 發表於 2013-1-10 00:33
會唔會係支暖管擺位位置水流不足?

各位ching,明天放張相給各位幫忙睇一睇,tks

論壇元老

各位ching,小弟擺放暖管位置,請指點一下有否擺錯,因長時間keep唔到溫度.
另因小弟用toilet水,想買uv燈用以剎菌,30寸缸共約160l水,是否最少張36w才有效?可否扭推介一下邊隻平,靚正又慳位既uv燈(因不多位可放)?另可否提議一下如何擺放呢?TKS~另請問uv燈可否剎死ufo呢?
最後一問,我有幾條魚都好喜歡去氣泵出氣個位停留.是否有病呢?因較早前有幾條仙魚去左(過淡前出現ufo)
TKS!!!!!

論壇元老

有冇Ching幫忙睇睇,tks

最佳新人 活躍會員 論壇元老

我覺得沙缸個支不太好,放咗係死角位,水流不足,可用skimmer出水改善

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

放沙缸會差d架
我真係傻架

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 論壇元老

放主江效果會好好多

論壇元老

我覺得可以試下放喺倉與倉兩塊玻璃中間度!我都係咁,D溫度都幾準!

我都係放頭倉。常keep24.放近化氮出水口。其實冇研究。我求其插落。