海水領域 SeaFishZone

查看: 11552|回復: 1
打印 上一主題 下一主題

求教:硬毛藻Chaetomorphia 過濾系統需求   [複製鏈接]

樓主
我都好有興趣想知多D,我一個月前都開始左一個好細既藻缸仔係底缸,買左紅提&綠提各一少份,用左支10W 白色LED射燈每日照8個鐘,但我發覺綠提無乜多到,雖然無化白,但望上去唔多健康,紅提就好D,有少少生長。其實無打算個藻缸有乜作用,純粹想試下養藻,請問是否燈光問題?點樣先可以令佢生長好D呢?

沙發
timmysfxc 發表於 2013-1-13 21:02
可以有好多原因唔生,可能d水“好”得濟,無足夠養份都會生得慢。

哩個先係我最唔明既地方
成日聽日講"水肥",諗極都唔明咩叫水肥?!我自已係軟珊瑚加魚,少餵食,盡可能都keep住D水乾淨,怕污染。
早幾日嘗試將兩棵藻放入主缸,睇下燈光會否另佢地有少許變化,紅提好明顯堅挺左、深色左,而綠提就見到生左好多好幼既根,可能真係燈光問題。