海水領域 SeaFishZone

樓主: jay
打印 上一主題 下一主題

55cmx34cmx30cm P&P 水晶缸 [複製鏈接]

樓主
再靚o既石、再厚o既沙床,都未聽過足夠撐起一缸o既硝化系統,你枝化氮又比較陽春,唔再追加任何過濾設備o既話,睇怕呢個算盤都幾難打得嚮。

你用咩水源?玩軟定硬?打算簡單散養定玩插針?呢啲因素都決定你個缸對水質要求有幾高,開缸前就要諗清楚。

沙發
本來唔讚成用祼缸跳海,但都去到咁o既田地,建議樓主考慮用濾桶,反正都要推水冷,不過濾材起碼都要SERRA o既玻璃環,或者其他有效降NO3 & PO4 o既產品,一舨FOT生物環免問。最後用降NO3 & PO4藥水守尾門,濾桶加濾材都去唔到心水o既水質狀況,就再加藥水去撳低佢。

不過玩RT最重要係穩定,開缸養菌,再調較添加藥水份量,一路要測試水質,加珊瑚又要逐步增加藥水量⋯⋯玩o既係耐力,而且半年時間未必可以有嘢睇。

板凳
神磚只啱沙缸用,Rowa用量唔洗好多,個濾桶剩o既位,要揀隻降到NO3 o既濾材盡量打爆佢。

Rowa要一兩個月換一次,仲有活性碳,如果放濾桶就預咗要定期拆桶更換,會幾麻煩,呢個都係我唔讚成祼缸+濾桶咁玩RT o既原因,不過你玩票性質咁跳海,又不防試玩住先。

零魚量、蒸餾水、LPS,

祝開缸成功。養到LPS o既話,可以再推介一啲bio-loading好低o既魚仔畀你入缸。

地板
jay 發表於 2024-1-16 15:14
C hing, 降到NO3 o既濾材=??
kH 點控制好?
thanks

珊瑚對NO3非常敏感,一般FOT用生物環降NO3效能有限,所以唔啱畀RT用。

針對NO3 o既濾材話多唔多,話少唔少,不過如果啱畀濾桶用,傳統上就係Sera Siporax 玻璃生物環,而最近新出現o既,就包括有由神磚演化而呢生物珠卅生物海綿等product,不過花款唔少,係咪隻隻都好似宣傳咁有效,就唔敢肯定。

KH主要係畀珊瑚吸收鈣、生長骨骼用,喺SPS缸至會大量消耗;LPS骨小(或者無),KH根本唔會有上落,所以無謂嘥時間去理佢,搞好 NO3, PO4最實際。等你硬起上呢,至去搞佢都未遲。

jay 發表於 2024-1-17 09:29
師 兄,  我 多年 來 都 係 用 sera siporax 喺 FOT 養 消 化 細菌降解NO2, 最 怕 變 成 NO3 累積

補 ...

Siporax同其他環唔同o既地方,就係可以降NO3,不過都要條件配合:
1)按缸水體積,配置足夠數量o既環;
2)水源要潔淨,用水喉水o既話,NO3就無可能降到;
3)環只需隨意落袋放沙缸,整齊疊放,水o既流速太快,反而不利降NO3菌生長。

如果你之前無落過藥,咁啲Siporax就可以用得翻。

jay 發表於 2024-1-28 12:13
攪唔掂支燈。。。

Router轉2.4G之後,有無reboot過?

我都係用Asus,將個Router轉系統之後,要將佢重新啟動,可以喺佢個網上軟件控制或者手機App reboot,唔洗搞硬件(部機)。

jay 發表於 2024-2-10 17:19
how r轉2.4G?  please.

我用o既Router係RT-AX3000,希望同你嗰部唔差太遠。
WhatsApp Image 2024-02-10 at 23.40.52.jpeg
用Browser喺網頁登入部Router o既控制板面,喺「進階設定卅無線網絡卅一般設定」將「Smart Connect」關上,由兼容雙頻改為單頻。

之後喺 「頻段」就可以手動選擇2.4 GHz 或 5 GHz 是旦一組頻段。
WhatsApp Image 2024-02-10 at 23.40.51 (1).jpeg

最後記得要「重新啟動」部Router。
WhatsApp Image 2024-02-10 at 23.40.51.jpeg
只要將枝燈成功加入個wifi網絡,再將部Router轉翻去5G 或者雙頻,網內其他設備唔會受影響。

jay 發表於 2024-2-12 13:28
手上只有 SSID 同佢既 password

說明書點都要睇睇,網上快速手冊都已經有提到:
https://dlcdnets.asus.com/pub/ASUS/wireless/RT-AC59U_V2/A16297_RT-AC59U_V2_QSG_V6_PRINT.pdf?model=RT-AC59U_V2
第19頁:(駁好線、首次開機後)
C.         登入設定頁面
1.         開啟網頁瀏覽器。您將會進入華碩設定頁面。若未出現此頁面,請手動輸入" http://router.asus.com "。

個瀏覽器就會導引你去登入頁面,設定好login name & password之後,就會見到個跟樓上大同小異o既版面。

jay 發表於 2024-2-13 22:51
小魚毛師兄,我一按以下條LINK

無錯,你登入之後,就可以進入控制版面。

Login name就係SSID,password你有喺手啦。

補充內容 (2024-2-14 10:38):
都係唔掂o既,睇翻說明書,上面有個技術支援電話,打去問問啦。