海水領域 SeaFishZone

樓主: 司空火兒
打印 上一主題 下一主題

不可能的任務(新手切勿模仿)   [複製鏈接]

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-13 23:18
開始有D火

冇火呀!討論緊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

tina_leung424 發表於 2013-1-13 21:35
師兄,火燄仙都俾你訓練到食粒糧!

我養過一條.覺得火焰唔難開口.最怕佢突然死忙.所以我打後都唔會養了.
會屎既魚我都盡量會唔養的.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-13 23:18
開始有D火

你痾篤河馬尿淋熄佢地喇.
你夠大篤,應該夠淋.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-1-13 23:25
我養過一條.覺得火焰唔難開口.最怕佢突然死忙.所以我打後都唔會養了.
會屎既魚我都盡量會唔養的.

師兄,請問有D咩野魚唔會屎,等我盡量去養!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2013-1-13 23:32
師兄,請問有D咩野魚唔會屎,等我盡量去養!

你唔好攪事呀CHING,我講梗係D插花魚呀....

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-1-13 23:36
你唔好攪事呀CHING,我講梗係D插花魚呀....

又話學術 性討論,唔明咪問下啫!
河管,快D淋番息D火呀,用你果篤X。
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2013-1-13 23:39
又話學術 性討論,唔明咪問下啫!
河管,快D淋番息D火呀,用你果篤X。

河管係老人家.應該瞓左了.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

我係wingk960 發表於 2013-1-13 23:42
河管係老人家.應該瞓左了.

要唔要我果篤呀?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

bluetang 發表於 2013-1-13 22:53
條魚死左, 就係哀悼, 唔係同情, 如果有人掉你落一個充滿屎尿既泳池, 迫你游水測試你對屎尿既容忍度, 我都 ...

由一開始養魚就係等如玩更條魚生命!所以個個都有錯。

alan@aqua 發表於 2013-1-12 15:39
有什麽價值 ...-----------呢個係純粹你個人問題, 你可知Forum唔係for你一個人睇,亦有很多人覺得呢 ...

司空火兒 發表於 2013-1-12 17:08
承蒙各版大及各魚友既支持,鼓勵,維護,在此再次講多句...多謝晒各位,我會全力以赴的,但失敗左唔好笑我{:6_13 ...

支持你

ybkwok 發表於 2013-1-13 23:44
要唔要我果篤呀?

你等埋佢先喇.

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

ice28720 發表於 2013-1-13 23:24
冇火呀!討論緊

科學同道德討論....
冇正冇惡..只有偏見...
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

bluetang 發表於 2013-1-13 22:54
咁你即刻去開始做實驗- 用fresh water 養火焰仙
thank you

都有人證實左得,點解我又要去try one more time 呢?
體來你同情d魚都只系同人討論時先會。。現實我有d唔相信

bluetang 發表於 2013-1-13 22:52
你認為换水技巧就係神级功力??
至於 NH3, NO2, NO3那條問題…唔該你睇返你原本點問我先..
...

我無講過係神級功力,我只係講過唔係你講1+1=2咁簡單,有經驗同新手係有分別。咁我再請教下你,no3/po4點殺魚?我不如直接d答埋你。你答no3 po4 會殺魚。係錯既。比到盡,no3長期同好大量可能會影響魚既健康,po4? 根本唔會。除非多到係一個唔合理既份量。打個比喻,你講no3/po4會殺魚同講人飲水都會死一樣。

我想表達既好簡單,就係ching你既認知可以係錯既,你假設換水條魚一定生得唔好亦只係假設。如果條魚生得好,咁呢個方法去養魚有咩唔得?如果個個科學家都好似你咁諗,比個框框死自己,咁仲邊會有新野出現。你知唔知一個成功既新product背後有幾多個看似無聊,或者失敗既實驗…

再者,你上個post ban人叫人用換水養仙魚。人地覺得ok去試又家下又比你ban。最可笑係同一時間又叫人“咁你即刻去開始做實驗。用fresh water 養火焰仙thank you”。我真係唔反對人尊重生命,呢樣野做得好。但係,我好憎人攞呢樣野黎玩,黎做一個攻擊人既手段。你係專重生命,你就唔好一而再再而三咁叫人去試呢樣試個樣。

留番幾個笑口公仔係度表示一下我e+既心情。理情討論黎架無火無火<-仲有水,welcome to 抽

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

大家唔養魚轉養珊瑚就無咁火
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

ice28720 發表於 2013-1-13 23:02
你的論點都係好正確的!

希望不要再話我有心搞事就好了

ybkwok 發表於 2013-1-13 23:16
諗番又係,$150唔係代表一條魚,係代表一條命!
不如放棄啦!

但願如此

ice28720 發表於 2013-1-13 23:51
由一開始養魚就係等如玩更條魚生命!所以個個都有錯。

唔知你信唔信, 如果全世界立法唔準養野生海魚作觀賞, 我係支持架