海水領域 SeaFishZone

樓主: 司空火兒
打印 上一主題 下一主題

不可能的任務(新手切勿模仿)   [複製鏈接]

Teddy 發表於 2013-1-14 00:01
科學同道德討論....
冇正冇惡..只有偏見...

唔明, 可唔可以詳細些? thank you

chihim 發表於 2013-1-14 00:20
都有人證實左得,點解我又要去try one more time 呢?
體來你同情d魚都只系同人討論時先會。。現實我有d ...

乜有人試過用fresh water 用火滔仙嗎?
之前好似見過日本有人淡化左小丑, 唔知佢地用左幾多時間, 犧牲左幾多條小丑..成功左又點, 依家係咪大家都一齊去用fresh water 養小丑??

timmysfxc 發表於 2013-1-14 02:50
我無講過係神級功力,我只係講過唔係你講1+1=2咁簡單,有經驗同新手係有分別。咁我再請教下你,no3/po4點 ...

我幾時講過 no3 po4會殺魚? 請指出

我想表達既好簡單,就係ching你既認知可以係錯既,你假設換水條魚一定生得唔好亦只係假設。如果條魚生得好,咁呢個方法去養魚有咩唔得?如果個個科學家都好似你咁諗,比個框框死自己,咁仲邊會有新野出現。你知唔知一個成功既新product背後有幾多個看似無聊,或者失敗既實驗…

你好似唔明我個論點, 請再看多一次

再者,你上個post ban人叫人用換水養仙魚。人地覺得ok去試又家下又比你ban。最可笑係同一時間又叫人“咁你即刻去開始做實驗。用fresh water 養火焰仙thank you”。我真係唔反對人尊重生命,呢樣野做得好。但係,我好憎人攞呢樣野黎玩,黎做一個攻擊人既手段。你係專重生命,你就唔好一而再再而三咁叫人去試呢樣試個樣

你識唔識 英文 sarcastic 點解?

chihim 發表於 2013-1-14 00:20
都有人證實左得,點解我又要去try one more time 呢?
體來你同情d魚都只系同人討論時先會。。現實我有d ...

還有

體來你同情d魚都只系同人討論時先會。。現實我有d唔相信
你唔信我不打緊, 只要你信樓主没有天天換水就好了

bluetang 發表於 2013-1-14 08:36
我幾時講過 no3 po4會殺魚? 請指出

我想表達既好簡單,就係ching你既認知可以係錯既,你假設換水條魚一 ...

我:你可唔可以解釋下係無ammonia同無stress/shock既情況底下有咩原因一條健康,開口既魚會死?
你:how about no2 no3 po4 和其他微量元素

你要玩捉字既,係,你答個時都只係問how about你根本無答。

有咩唔明你既論點?你解釋下lo,我又覺你唔明其他人d points,請你由頭到尾睇多次。sarcastic…你用呢個態度講野,咁我都唔使同你客氣。sarcastic係要真係有料,先玩得起。好似你呢d咁無料,大大聲綠水比魚仔食,仲拎黎同生物石對比。2樣野根本唔同…你學咩人玩sarcastic?面,就人比既。假,就自己掉既。

bluetang 發表於 2013-1-14 08:56
還有

體來你同情d魚都只系同人討論時先會。。現實我有d唔相信

點解要信“樓主没有天天換水就好了”
解釋下

timmysfxc 發表於 2013-1-14 09:00
我:你可唔可以解釋下係無ammonia同無stress/shock既情況底下有咩原因一條健康,開口既魚會死?
你:how ...

我呢d叫捉字? 你條問題唔清楚, 我點答..

面,就人比既。假,就自己掉既
你同緊自己講牙?

你好肯定d魚仔冇食到d微綠藻牙? 而我也冇和樓主在這問題上爭論

至於我的論點, 唔知ice 板主可唔可以幫我解釋一下?

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

二位再咬落去都係只有沒完沒了的!算吧啦

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

ice28720 發表於 2013-1-14 09:26

又係果句,洪拳對詠春,各師各法again!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

加油加軸
ZETLIGHT3600

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

紅海水族 發表於 2013-1-14 09:38
加油加軸

有病就食薬啦,加油?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

bluetang 發表於 2013-1-14 09:14
我呢d叫捉字? 你條問題唔清楚, 我點答..

面,就人比既。假,就自己掉既

做咩要ice版主解釋...

bluetang兄, 以呢個討論既style其實你咩都假設當正解, 只問問題又唔講清楚你既見解. 連講解自己個論點都要拉ice版主出黎... 你講得岩, 其實我同你係人地個post度咁嘈法我都覺得有d掉假... 要同司空兄講句sorry... 家下你仲要煩到其他人, 不如真係就咁end左佢算. 之前個post我係有d嬲, 語氣重左講得過份左甚至你覺得我得罪左你都好. 我同你講聲sorry. 真心. 你大人有大量, 收左佢原諒我. 唔使回覆了.

ybkwok 發表於 2013-1-14 09:52
有病就食薬啦,加油?

ZETLIGHT3600

最佳新人 論壇元老

其實普通魚只要KEEP到水去理想值就養到架啦, 換水也可石也可環也可, 各施各法姐.

論壇元老

sdU213 發表於 2013-1-12 23:19
呢個Pos好似變咗領匯D商場咁,個個都入去齋睇唔買

Li句最正
我都入左Li個商場3日齋睇今日出下聲
我教養魚新手,,入們三部曲
1 - 入來抽水,換水
2 - 抽下水又再換水
3 - 抽完水換水,得閒又來抽水再換水
每星期日日如是依照以上三点,,勤力換水抽水,,咬乜NO3,PO4,全部唔洗check,
東海是一个好例子,,一缸水,,一个舊式過慮,,小小化蛋,百几升水養几十條魚,有乜嘢係無可能,只是事在人為
**新手,元老,版主抽完水記得加返新水**

司空火兒 發表於 2013-1-11 19:19
換主缸水
加鈣水/綠水/吸屎/觀察....但首先要令佢開口先
師兄覺得冇任何器材幫手,淨係換水就O ...

師兄請問有吸屎器嗎?同鈣水是?
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

timmysfxc 發表於 2013-1-14 09:11
點解要信“樓主没有天天換水就好了”
解釋下

我唔支持樓主這個實驗, 所以信唔信不打緊, 但支持樓主的話, 就要信樓主冇曰日換水

timmysfxc 發表於 2013-1-14 10:03
做咩要ice版主解釋...

bluetang兄, 以呢個討論既style其實你咩都假設當正解, 只問問題又唔講 ...

其實真係唔需要say sorry, 之所以叫ice板主幫下手, 就係見你咁火, 我講甚麼你也聽不入耳..
我反而覺得你夠坦白, 唔妥我, 直接指出來, 總比一些人, 單單打打, 乜野年紀大, 睇唔清楚, 乜春乜春, 不知所謂

ice28720 發表於 2013-1-14 09:26

論壇就是這樣的了, 如果只能支持不能反對, 好似大陸北韓咁, 有甚麼好玩