海水領域 SeaFishZone

樓主: 司空火兒
打印 上一主題 下一主題

不可能的任務(新手切勿模仿)   [複製鏈接]

論壇元老

我係wingk960 發表於 2013-1-13 23:36
你唔好攪事呀CHING,我講梗係D插花魚呀....

我同你一樣...可能有陰影, 到而家我一條碟都唔敢養...!
買魚買上癮..

window6 發表於 2013-1-14 10:50
Li句最正
我都入左Li個商場3日齋睇今日出下聲
我教養 ...

咁 ching 有冇教新手唔好用過濾, 淨係密d吸下屎/換水就得?

最佳新人

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-14 08:12
大家唔養魚轉養珊瑚就無咁火

河馬大人果然係RT痴
咩topic都可以拉到過去RT既

bluetang 發表於 2013-1-14 11:34
咁 ching 有冇教新手唔好用過濾, 淨係密d吸下屎/換水就得?

CHING, 真係唔好再係呢個post就呢個topic爭論落去了... 你已經充分表達左你點解覺得呢個實驗唔好. 無論同唔同意都好, 大家都已經聽到. 如果你想發表你對養魚既價值觀, 或者想分享下你既心得, 不如開個新post, 唔好hijack左人地個post~ 你如果開post分享你點養魚養得好既, 我一定黎支持唔會搞事.

請問換100%主缸水有何要注意?
是不是只需在另外個缸弄好咸度,溫度和放定氣石,跟著直接車魚落缸就ok?
2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

全人類轉養珊瑚
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

bluetang 發表於 2013-1-14 08:31
乜有人試過用fresh water 用火滔仙嗎?
之前好似見過日本有人淡化左小丑, 唔知佢地用左幾多時間, 犧牲左幾 ...

你明知會死n 條,甘點解叫我再try one more time?

同情d 魚? 哈。。。

最佳新人

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-14 12:44
全人類轉養珊瑚

養LPS定SPS先
如果係河大人你支付全費的話, 我唔介意

論壇元老

timmysfxc 發表於 2013-1-14 11:49
CHING, 真係唔好再係呢個post就呢個topic爭論落去了... 你已經充分表達左你點解覺得呢個實驗唔好. 無論同 ...

俾個like你!
買魚買上癮..

論壇元老

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-14 12:44
全人類轉養珊瑚

河大人 ~ 如果全人類轉晒養珊瑚, 洗吾洗開個新論壇網 seacoralzone dot com

update update

最佳新人 活躍會員 熱心會員

ice28720 發表於 2013-1-13 23:51
由一開始養魚就係等如玩更條魚生命!所以個個都有錯。

[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]人玩魚、魚玩人、個個師兄都俾好多心機同金錢落去、日日驚D魚有病痛,服侍班大帝,都係俾魚玩、

最佳新人 活躍會員 熱心會員

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-14 08:12
大家唔養魚轉養珊瑚就無咁火

[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]珊瑚都係有生命架,玩玩下都會有火

最佳新人 活躍會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

bluetang 發表於 2013-1-13 22:53
條魚死左, 就係哀悼, 唔係同情, 如果有人掉你落一個充滿屎尿既泳池, 迫你游水測試你對屎尿既容忍度, 我都 ...

你個腦淨係裝住D屎屎尿尿架?

家陣樓主話放條水係個充滿屎屎尿尿既桶咩??人地都話用新水同會換水囉咁都要同情條魚??

我都好同情你~~

假設你去完屙屎之後會沖廁....但係以你既纙緝....你亦然係活係一個充滿屎屎尿尿既屋企~~

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

2013年1月14日(第四日)更新

今日白點唔見晒,但不能放鬆,因為白點係有潛伏期的

終於發現完整的[便便],相信佢真係夜晚先偷食!
迷之聲:唔係有[便便]就得)))))))))
另外,可能因為冇換過水,而佢又開始食野同[便便],所以水開始變濛,睇黎捱唔到7日先換水了...但魚仔依然活躍

今日報告完畢,本來有好多野想同大家講的,但因為剛剛收工就要交d魚比魚友玩,仲有好多野要做,所以明晚先同大家講(吊下大家引,不過唔好亂估)

bluetang 發表於 2013-1-14 08:24
唔知你信唔信, 如果全世界立法唔準養野生海魚作觀賞, 我係支持架

唔知你信唔信,如果全世界立法唔准養野生海魚作觀賞,好多野會受掀連.....

魚量免受補足會唔會令海洋OVER LOAD ?

生態唔好講住.....講經濟.....幾多人因為咁失業? 唔只係賣魚....仲有賣器材既,生產器材既...受影響既唔係用幾多個人去做單住......而係用幾多個家庭去做單位

bluetang 發表於 2013-1-14 08:31
乜有人試過用fresh water 用火滔仙嗎?
之前好似見過日本有人淡化左小丑, 唔知佢地用左幾多時間, 犧牲左幾 ...

而家你睇唔到有咩用但係唔好去否定住啦~

正如樓主開頭一段說話:

1700年前:全世界的人都說照明就緊係用柴火啦,            1879年 愛迪生 發明左電燈泡
1900年前:全世界的人都說點可能飛上天啊,                  1903年 萊特兄弟 發明左飛機
2013年前:大部份的人都說養魚一定要用過濾系統啦      2080年 可能係我發明左不需過濾既魚缸呢

其實無乜野系無可能。。。差在有無人去做者。

做來有無意思又系另一回事。系都溝埋一齊講。。講到幾時

Draculas 發表於 2013-1-14 20:18

家陣樓主話放條水係個充滿屎屎尿尿既桶咩??人地都話用新水同 ...

何以見得? 呢d唔知算唔算人身攻擊?

家陣樓主話放條水係個充滿屎屎尿尿既桶咩??人地都話用新水同會換水囉咁都要同情條魚??
樓主話一個禮拜先換一次水

我都好同情你~~
我同情你多d

假設你去完屙屎之後會沖廁....但係以你既纙緝....你亦然係活係一個充滿屎屎尿尿既屋企~
以你既纙緝, 我估你去完屙屎之後一個禮拜先沖廁

Draculas 發表於 2013-1-14 20:28
唔知你信唔信,如果全世界立法唔准養野生海魚作觀賞,好多野會受掀連.....

魚量免受補足會 ...

唔知你信唔信,如果全世界立法唔准養野生海魚作觀賞,好多野會受掀連...
我當然知

魚量免受補足會唔會令海洋OVER LOAD ?
生態自然會有佢既方法去平衡

生態唔好講住.....講經濟.....幾多人因為咁失業? 唔只係賣魚....仲有賣器材既,生產器材既...受影響既唔係用幾多個人去做單住......而係用幾多個家庭去做單位
你知唔知有左电邮後, 都好多邮差失業...好多事都係有得有失, 價值觀問題