請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

樓主: 司空火兒

不可能的任務(新手切勿模仿)   [複製鏈接]

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

Lewis_Lo 發表於 2013-1-11 18:11
暫定每7日換1次水:- 每次換幾多?
會唔會加生物石及唔/少喂魚?

暫定係半缸
唔會加生物石
餵魚.....佢都仲未開口

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

eddie330 發表於 2013-1-11 18:20
支持版大分享報告及成果..

其實冇任何過濾系統底下真係養到魚(仙)...

高手

版主

繁殖學研究生

bluetang 發表於 2013-1-11 18:43
請問會换甚麼水? 主缸水 or 水候水溝鹽 (水候水點處理?) or 廁所水?

除左换水, 重會做咩?

換主缸水
加鈣水/綠水/吸屎/觀察....但首先要令佢開口先
師兄覺得冇任何器材幫手,淨係換水就OK? (處理水質變化就係功力所在)

支持到底!!
你係我偶像

版主

繁殖學研究生

我係wingk960 發表於 2013-1-11 19:05
CHING,其實只是個理念測試,耐心等一下.時間會証明到的了.可能會失敗,亦可能會成功.
可能有驚喜呢..

希望會係驚喜
多謝

論壇元老

C兄,支持你
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

我係wingk960 發表於 2013-1-11 19:05
CHING,其實只是個理念測試,耐心等一下.時間會証明到的了.可能會失敗,亦可能會成功.
可能有驚喜呢..

明白你意思

但係我真係唔明這個實驗去證明d咩..假設樓主每星期換100%水(當用主缸水), 每日餵小量食糧一次, 跟住甚麼都唔做...如果過左三個月條魚重未死得, 但係瘦哂..咁証明左d咩...証明左"呢條"火焰仙體質特别好, 捱到3個月, 其他一般火焰仙係捱唔到, 抑或証明左"呢條"火焰仙體質特别差, 其他一般火焰仙會肥肥白白...???

最重要係有甚麼地方可以見到功力???

司空火兒 發表於 2013-1-11 19:19
換主缸水
加鈣水/綠水/吸屎/觀察....但首先要令佢開口先
師兄覺得冇任何器材幫手,淨係換水就O ...

咁麻煩將所有資料記錄下來, 多謝!

論壇元老

你攪咁多實驗...有冇時間照顧你果924條小丑架?
買魚買上癮..

版主

繁殖學研究生

bluetang 發表於 2013-1-11 19:32
咁麻煩將所有資料記錄下來, 多謝!

嗯,我將會每日更新的,放心

版主

繁殖學研究生

海賊王 發表於 2013-1-11 19:20
支持到底!!
你係我偶像

唔好玩我啦,我只係新手而已

版主

繁殖學研究生

alan@aqua 發表於 2013-1-11 19:34
你攪咁多實驗...有冇時間照顧你果924條小丑架?

其實每日打理日常魚缸既野已經用左好多時間,仲要返工,每日訓得好小...
不如我攞比你幫我照顧住先

其實日日換水,餵食…要養三個月唔難喎
過濾系統只係延長換水週期
正如以前養咸水魚既師兄唔用化痰,但一樣養得好好
不過要換水換好密

司空火兒 發表於 2013-1-11 20:12
其實每日打理日常魚缸既野已經用左好多時間,仲要返工,每日訓得好小...
不如我攞比你幫我照顧住先{ ...

不如派晒出去
之前兩次都慢左買唔到你D魚魚....

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

我支持你
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

其實KEEP住換水, 應該冇問題~
2-11-11 藍吊,15-11珠仙,13-12小丑,20-12 ,藍面,27-12 粉吊,24-2-12 紅海騎士/青魔X3 ,30-4 法仙 ,4-5 紫藍吊, 1-6 埃及紫吊, 30-8 西澳仙B, 9-9 六線龍/蕃茄X2, 11-9 幢仙, 14-11 ,澳洲藍面/皇帝/毛巾, 18-2-13 東非紫月/紅海紫月/白尾/美國藍仙, 20-2 大法仙/大藍面
150X50X85 滴漏缸
Pump: NJ8000
Skimmer: BP-200AC

論壇元老

學師仔一名

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

其實我好同情條魚

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

等待報告。
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

司空!專心去做啦。不雖要理其他沖住而來的冇謂人。