海水領域 SeaFishZone

樓主: 司空火兒
打印 上一主題 下一主題

不可能的任務(新手切勿模仿)   [複製鏈接]

Draculas 發表於 2013-1-14 23:35
咁有冇需要將我放入一個屎尿池作比喻呢

oh, 原來你介意這個比喻, 咁我講聲sorry..或且將"你"改做"我", 然後"相信又好多人會同情我"..我完全唔介意將我自己作比喻

Draculas 發表於 2013-1-14 23:46
點比喻或者搵咩人比喻係冇問題~~

問題只係你比喻錯者~

一個禮拜換一次水呀, 唔該你睇返樓主個update啦, 樓主話今曰d水已經濁勒

Draculas 發表於 2013-1-15 00:07
睇清楚你講咩先啦,你個比喻一開始已經揼我落屎尿池喇~

樓主係咪一開始放濁水去養火 ...

樓主一早已講明一個禮拜換一次水, 平時淨係吸屎, 加鈣水/綠水, 唔係咁都冇amonnia積聚呀嘛

Draculas 發表於 2013-1-15 00:42
攪清楚未呀?

你個所謂既比喻一開始已經屎尿池喇

好似未攪清楚果個係你...即係今曰我先用呢個比喻你就唔介意, 咁我改左個date佢囉 我好小出公仔, 今次真係要出夠3個比你

累了, 要訓勒, 早抖啦

Draculas 發表於 2013-1-15 01:15
咁唔知係果一刻係你理解能力有問題所以出左個不知所謂既比喻丫定還是係你個腦裝屎而出左個咁 ...

我一早講左啦, 如果唔係因為屎屎尿尿, 跟本就唔會有呢個討論, 由頭到尾, 樓主要接受既挑戰就係要解决屎屎尿尿既問題, 你不斷重覆話我個腦裝屎, 咁我冇辦法唔話你係用你個屎弗諗野, 我預左比你地禁言, 身為監察員, 一而再, 再而三去侮辱會員, 簡直不知所謂

我要再三强調, 我係對事不對人, 我不認識樓主, 我只係唔支持佢今次做法, 如果佢约我去魚街飲茶揀魚, 我會好樂意奉陪, 我亦要再三强調, 如果今天樓主係想出一個實際的新方法, 背後有理論理据支持, 去做實驗解决過濾問題, 我是會全力支持, 以前什麼火柴, 電燈發明, 做實驗既時候都係有一套理論支持和有一個明確目的, 但係到呢一刻, 樓主今次的實驗, 我真係睇唔到這些東西..

再講返態度問題, 如果大家覺得我好串, 我只可說聲sorry, 但大家要記著, 辯論就係咁, 就係咁先至好睇, 只要唔好用侮辱字眼, 我覺得就冇問題, 大家即管用同一態度對我, 我係完全ok的....

Draculas 發表於 2013-1-15 11:30
你不斷重覆話我個腦裝屎, 咁我冇辦法唔話你係用你個屎弗諗野, 我預左比你地禁言, 身為監察員, 一而再, 再 ...

咁即係証明左你知個比喻有問題,亦都即係話由一開始你個比喻根本出於侮辱成份,而家你俾人講多兩講就調返轉頭話人侮辱你,真係多謝曬∼∼
我真係服左你 比多個公仔你, 咩我知個比喻有問題就代表有侮辱成份??? 都唔知你up乜, 我唔覺得個比喻有問題, 你可以話覺得我寸你, 但寸同侮辱係兩回事呢, 我諗大家都知道冇過濾唔換水係會有ammonia積聚啦

timmysfxc 發表於 2013-1-15 11:06
係你睇唔到姐. 都講左唔好用你個人見解當係事實咁討論. 成日拉科學實驗出黎講, 你做過? 你對成個 ...

成日拉科學實驗出黎講, 你做過? 你對成個科學system又有幾多認識同經驗?
我都算係一個理科生, 你可以開一個post大家討論下, 千祈唔好話我自大就得

樓主想証明佢個方法養到魚.
什麼方法呀?? 一個禮拜換水一次 (當係100%), 每日吸屎 (樓主冇報告一曰吸幾多次), 加鈣水/綠水 (樓主也冇報告一曰加幾多次, 加幾多), 最重要既 ammonia讀數都欠奉, 咁點算係科學研究呀?

如果呢個真係一個"辯論", 個"辯論"既質素都好低下
咁就要看誰令到個質素咁差, 自問有提出論點, 你可以话我串, 我認, say sorry tim 但如果辯論一定係要客客氣氣, 唔可以你寸下我, 我寸下你, 咁我無言了

ybkwok 發表於 2013-1-15 11:12
哥倫布當年都俾人笑,但係証明到地球係圓既之後,
佢就係偉大航海家,否則,就係儍仔!
憑理念做既 ...

Ching, 你拿定主意未呀? 係支持定唔支持?
哥倫布當年有冇俾人笑, 我真係唔知, 我知佢係一個探險家, 航海家, 相信當時大家好想知地球有冇盡頭, 所以不斷去探險, 發現新大陸, 目標係好清晰, 最後返回原地, 証明地球係圓的, 重有, 好似係唔係哥倫布証明到地球是圓的都有爭議 http://zhidao.baidu.com/question/89573807.html

lai5201314 發表於 2013-1-15 17:08
= =冇意義既筆戰...bluetang兄, 其實係你一開始既態度  有D令人唔係好接受倒(包括我) 語帶挑釁
先咁多人系 ...

又係太度問題, 有乜得罪, say 個 sorry
鄭重對所有楼主fans say 個 sorry

Draculas 發表於 2013-1-15 19:45
你都真係得架喇

你話人,將人放落屎尿池就叫串人 , 唔叫侮辱

監察員, 這個係一個比喻, 如果我話"你曰曰用屎尿沖涼架?", 呢個就係一個侮辱, 我都已經講左啦, 原來你咁介意, 我咪say 個 sorry, 將個"你"轉做"我"啦, ok??

yoowicked 發表於 2013-1-15 18:05
bluetang 兄,既然你咁不滿樓主哩個實驗,認為佢係虐待魚隻,不如你捐多尐錢去OPS或者參與佢地阻止日本殺戮 ...

已經扯遠左, 唔好再扯遠d啦

MaMa 發表於 2013-1-15 13:06
師兄

何必呢...... 輸嬴咁重要...... 預其你今次得, 下次係米又得

ching, 你係元老, 又咁多人敬重你, 又有公仔, 唔會有人圍插你, 如果係我寫:" 師兄, 何必呢....輸贏咁重要......預其你今次得, 下次係米又得" 相信都要插

Draculas 發表於 2013-1-15 20:42
又重覆返.....

我講多一次.....唔係個主角係邊個既問題

我要講幾多次呀, 一個禮拜先換水, 冇過濾, 淨係吸屎加鈣水/綠水, 換水之前, 有冇 ammonia積聚呀?
我個比喻係咪要咁寫至符合樓主對火焰仙既處理方法:
"如果將我掉入一個10呎水池, 唔比我上水, 屎尿都係泳池度柯, 每曰有人吸下屎/加d鈣水/綠水, 咁好多人都會同情我"
如果係, 咁將個"我"改做"你", 你重會唔會覺得我侮辱你呀?

timmysfxc 發表於 2013-1-15 20:51
又一個假設。夠未

你可以唔同意

timmysfxc 發表於 2013-1-15 21:17
我無表示同唔同意,亦都無好似你咁以個人感覺否定別人。只係指出你講既野又再係一個假設,唔知對 ...

其實我唔係好知你想講咩
唔講住啦, 要食飯睇陣電視

timmysfxc 發表於 2013-1-15 21:38
你都得架喇下下都用呢招。
同你再講都係晒氣。我可以講既都講晒,你刻意要唔明既都無計

我冇刻意唔明喎, 點樣下下用呢招?? 你個個post我都有覆, 我之前覆你post你好似冇覆啦
同我再講都係哂氣, 彼此彼此 la

ybkwok 發表於 2013-1-15 21:40
呀師兄,我無變過立場喎,
我由頭都尾都唔贊成架喎,
不過表達左意見,樓主要做都無辦法架,

okok, 我同你唔同, 我會盡量講哂我唔支持既原因

陸判 發表於 2013-1-15 21:48
呢隻清蛙會見到咩野又見到幾多呢?

你同我講? 你想話我係井地之娃? 如果係, 講多兩隻字解釋下啦, 唔該

Draculas 發表於 2013-1-15 21:55
我要講幾多次呀, 一個禮拜先換水, 冇過濾, 淨係吸屎加鈣水/綠水, 換水之前, 有冇 ammonia積聚呀?
我個比 ...

第一, 又要我温功課, 希望唔好悶親其他ching, 一個成熟過濾系統, 冇 overload, 會好迅速將魚排出既屎尿分解, 理論上係唔會有ammonia積聚

第二, 我真係覺得冇分别, 係個水池度柯屎柯尿, 咁唔係屎尿池吗?? 咁今次我將你做呢個比喻的主角, 你唔會覺得我侮辱你?

陸判 發表於 2013-1-15 23:38
井地之娃既故事係教人,要放開眼界去睇同一片天空。
師兄可以唔同意樓主,但不需要百分百否定!
何不看 ...

都係果句- 我唔知個實驗証明d乜? 呢條捱到, 代表所有都捱到? 我唔想再重覆我講過論點..