海水領域 SeaFishZone

樓主: 司空火兒
打印 上一主題 下一主題

不可能的任務(新手切勿模仿)   [複製鏈接]

bluetang 發表於 2013-1-16 19:44
點解要係30分鐘換10%水,吸一次屎就可能養到?你做過實驗?呢個數據係邊度得黎?如果只係一個假設,點解 ...

你看清楚, 我都只係話可能
咁即係假設,唔係事實啦。

如果全部人都可以好得閒好樂意去密密換水吸屎, 跟本就唔會有過濾系統這東西
呢個又係假設,咁可唔可以有人得閒有人唔得閒?有人用過濾系統有人唔用?

你放一條粗生仙(如珊瑚美人) 落一個1000 liter 既大魚缸養, 可能唔使吸屎唔换水都養到3個月, 可能長d都重得
可能。又係假設。同埋,同樓主個test有咩關係?

今次樓主用14 liter, 下次用個汽水樽養好冇?
好。又點?唔好。又點?

成功左, 個個可以放個樽落袋, 搭地铁時囉出來睇下..
成功左,點解唔可以?前題係要成功左先。

如果我有個理念:” 貓係有九條命”, 今曰我要做個實驗 (假設法律容許), 將隻貓由九楼掉落街, 四隻腳底加d彈弓, 睇下死唔死得, ok嗎?
你係唔係真心相信,有把握佢會無事?如果你自己都唔信既,你呢個比喻同樓主個情況根本唔同。

bluetang兄,我真係唔係要同你拗你個套係唔係岩。我接受到你有你既睇法。但係,你講緊既係你個人睇法,推測。唔同人有唔同意見,點解唔放開眼光,睇下人地既意見呢?你可以岩,人地都可以岩。或者某些事情根本係一個信念,無得分對錯。除非,你有事實去証明。你有既,請比出黎。你無既,咁唔須要用一個“你錯我岩”既口吻去同人拗。你話大家“攻擊”你,都係因為你“攻擊”左大家姐。一隻手掌拍唔響既。而今態度有所改善,咁咪幾好。

半包粗鹽
粗鹽,冇出現死魚,點解會咁既…

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2013-1-16 21:52
我以前養淡水魚都有落

i see, 真係未聽過… 學到野。 (雖然已經無玩淡水) haha~~

司空火兒 發表於 2013-1-16 21:53
好耐之前聽個人講,粗鹽可以殺菌,我咪又試下囉,點知道...得左

岩岩上網查下,原來好多人都有咁做。呢個世界真係大…

都講左好多次呢個唔係科學實驗,係個人信念,無是非對錯之分。你一套,人一套,大家都無錯。呢個結局好唔好?

仲有,科學好唔人道架,養魚人道好多。起碼大家仲會為一條火焰仙既命仔講左咁耐
如果學術研究?起碼一百幾十條係咁殺…
魚網講下魚,分享下,咪幾好。唔同意,都可以包容。

bluetang 發表於 2013-1-17 23:19
樓主一開始已將一堆偉大科學發明作比較
唔科學化做出來的實驗結果有甚麼參考價值    ...

因為呢個唔係科學實驗,係個人信念,無是非對錯之分。你一套,人一套,大家都無錯。呢個結局好唔好?

司空兄. 想問下你個d自家制綠水, 最開始個種係點整出黎? 就咁"歐"出黎定係要買番黎?
同埋你係綠水篇度講你有唔同種類的綠水, 工能上有冇唔同?
thanks

司空火兒 發表於 2013-1-20 21:19
2013年1月20日(第十日)更新

魚仔依然健在,一切正常,越黎越活躍

仲好似肥仔jor wor

alan@aqua 發表於 2013-1-23 14:13
好似肥咗喎...

我都覺... 好事黎