海水領域 SeaFishZone

樓主: 司空火兒
打印 上一主題 下一主題

不可能的任務(新手切勿模仿)   [複製鏈接]

我係wingk960 發表於 2013-2-13 12:21
所以我屎左後就冇養.因本人唔係太識養魚.所以會買D唔會特然死亡既魚.尤其係插花.

其實都唔關識唔識養魚既問題, 好多仙仔都係咁神經質, 我講果條養過5,6年都唔死既火焰仙, 是在高no3水平下生存左好多年, 當然d色就甩哂, 你條石美仔都係short short 地架, 又係失驚無神會死比你睇果隻

我係wingk960 發表於 2013-2-13 14:05
其實我買個時都唔知。不過佢都好彩係我缸度。過左成年了。

2月7日開始d相已覺得面削, 收背, 個身薄哂, 驚部手機四圍走同看似收背唔知有乜關係, 不過, 樓主話冇就冇啦

TimTim 發表於 2013-2-16 12:00
By the way. 正所謂養魚就唔好講人道。盡力而為已經好好。希望樓主仔火焰仙唔單只過到個test.仲可以長keep到 ...

我地養魚人能做到盡力而為 唔會無無謂謂送條魚去死都算係人道了

相信樓主既目的係想條魚健健康康咁過渡3個月, 肥瘦當然係健康既指標
突然想起反CY既人可能會咁諗: CY都唔算係小人, 最小人既係佢身邊班狗奴才

[2] 請勿污辱或粗口罵戰
希望各會員能理性討論,互相尊重,不希望各會員人身攻擊,污辱,詆毀, 煽動, 單打
個別民族、地區人民,粗言穢語或帶有粗口的貼圖。
污辱泛指言詞卑劣,利用尖酸刻薄的字句惡意抨擊或中傷對方,令人難堪,及以貶義之字詞形容對方。
由於各人定義有別,若有嚴重爭議,會
領域裁判團
作出仲裁。

阿毛 發表於 2013-2-16 20:06
你唔夠佢地講架喇,人地話健康咪健康囉~~

都唔係既 大家都睇倒淨係識得擦鞋既狗奴才其實都唔係咁多

[2] 請勿污辱或粗口罵戰
希望各會員能理性討論,互相尊重,不希望各會員人身攻擊,污辱,詆毀, 煽動, 單打
個別民族、地區人民,粗言穢語或帶有粗口的貼圖。
污辱泛指言詞卑劣,利用尖酸刻薄的字句惡意抨擊或中傷對方,令人難堪,及以貶義之字詞形容對方。
由於各人定義有別,若有嚴重爭議,會
領域裁判團
作出仲裁。

第二次

5ocean 發表於 2013-2-17 00:41
小弟路過答句口,有錯莫怪,樓主到現時仲養到呢條火焰,關鍵可能在於樓主已養開魚,有穩定既靚RT水可換,如 ...

懶人就直頭車落主缸啦 要q魚整個有過濾既q缸都唔係好煩啫 重唔一定要個個禮拜換水添

5ocean 發表於 2013-2-17 01:22
c-hing,我指既懶人係懶但要安全,懶得哩唔想野病缸魚,其實用Q缸亦有好有壞,好多時俾屋企人插就係個Q缸 ...

Q缸變左第二個主缸 我咪就係囉

大家一定睇得出既

人生攻擊一早就開始左啦 甚麼垃圾 食樹皮 個腦裝滿屎尿 井底之娃 硬膠都出埋 不過比人攻擊果個係我啫

好彩我冇叫過樓主去做實驗

TimTim 發表於 2013-2-18 14:14
..... 師兄誤會哂喇..... 我只係想講大家都係為興趣養下魚,各施各法盡力而為姐。人唔人道呢家野各有各既 ...

你唔好再回我post啦, 唔係就係你自己跳落水架勒

capmo 發表於 2013-2-18 18:47
少上來學野,睇左二十幾頁,都唔知個開頭個導火線係點添

http://seafishzone.com/forum.php ... amp;extra=page%3D11

最衰都係我

開始時同情條魚, 依家直頭睇見都心翳, 塊面直頭凹哂, 咁樣都叫"健"在, 再quote返之前post#28:

"但係我真係唔明這個實驗去證明d..假設樓主每星期換100%(當用主缸水), 每日餵小量食糧一次, 跟住甚麼都唔做...如果過左三個月條魚重未死得, 但係瘦哂..咁証明左d...証明左"呢條"火焰仙體質特别好, 捱到3個月, 其他一般火焰仙係捱唔到, 抑或証明左"呢條"火焰仙體質特别差, 其他一般火焰仙會肥肥白白...???

最重要係有甚麼地方可以見到功力???"

提議樓主重新去認識咩叫做養魚..咩叫做健康成長..

我依家望住自己條火焰仙開開心心在石間穿梳, 周圍啄, 肥肥白白, 實在不忍再看這條孤零零面都凹哂既魚..

還好之前大表支持既ching們都没有再留言支持, 呀..好似重有一位

阿Q同EQ高係兩回事 唔識分果d叫on Q

chihim 發表於 2013-3-8 16:59
米系你搞到條火焰仙受苦羅

神又系你,鬼又系你。。

何出此言

自我感覺良好咪匿埋做實驗lor, 要咁公開曰曰去update, 就要預左有人指指點點

alan@aqua 發表於 2013-3-8 17:46
唔係剩番一個呀,係見唔到你條攪屎棍係到B-LI-BA-LA才冇人出聲咋!你一出現就好多人出嚟圍剿你架啦.. ...

小心你用詞....

p.s. 監督員, 麻烦做野 thank you..唔好淨係警告我至得架

alan@aqua 發表於 2013-3-8 19:44
小心我用詞? 要小心果個係你呀! 小心D乜野? 要小心你果種態度呀! 唔明呀? 出黎等我教下你啦!!

我好驚呀
至怕有人見倒我即刻掉頭走

唉 呢個世界就係有呢d小人 滿口歪理 死左條魚梗係唔關佢事 推人去做d唔應該做的事 但自己又唔會咁做