海水領域 SeaFishZone

樓主: ktdesign
打印 上一主題 下一主題

有無師兄養豹龜? [複製鏈接]

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

樓主
ice28720 發表於 2013-1-12 20:31
你可 pm    ypkwok / 6698  師兄問下!

我果隻係盾臂黎架。

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
我養左四年幾,由3寸養到而家10寸幾,
細隻果陣每星期浸溫水約40度,浸10分鐘,
等佢放番D尿酸出黎,如果唔係,好易有腎石,
食物方面,油勿菜首選,有時白菜仔,娃娃菜(又餵龜又餵魚),
最緊要留意溫度,有UV A and UV B 燈,
爬蟲箱底鋪貓沙,紙粒果隻,大D先用粟米砂,
記住而家千析唔好用粟米砂。
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

板凳
heary 發表於 2013-1-13 10:46
養左1個月就死左

唔係牙化,人地閒閒地成百歲命,
你一個月就KO左佢!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

地板
細隻果陣仲有D鈣粉俾佢加菜食,
不過佢通常都唔係好食!
我有幾間龜屋,好似由5寸到10寸,
而家隻龜入唔到,啱用既送俾你,唔使買。
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

heary 發表於 2013-1-13 11:24
2吋龜仔對一個新手來講係好難!

其實最重要係溫度,只會凍死,唔會餓死。
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

ktdesign 發表於 2013-1-13 11:27
多謝師兄意見,
咁我換晒D粟米砂換貓沙先,

咁細隻用粟米砂,佢會食埋落肚,
跟手就便秘,會死架!
買紙貓砂,又吸水,又吸味,又平!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

ktdesign 發表於 2013-1-13 11:33
收到,馬上去買

要龜屋就搵我,唔使買!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

ktdesign 發表於 2013-1-13 22:17
多謝你先師兄,龜屋我未買,會有作用嗎?

果D好似山洞果D屋,佢好鐘意捐入去瞓覺既!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

ktdesign 發表於 2013-1-13 22:39
師兄,有一問題隻豹龜雖要杜蟲嗎?
剛從魚街買回來已一星期了,佢食得、訓得
D鋪頭話D龜沒有 ...

未聽過話龜要杜蟲喎,狗就有聽過,
我果隻無喎,我諗如果食得訓得,
應該唔使掛!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

ice28720 發表於 2013-1-13 22:51
有冇做下功課先養?

我都無做功課,
當年係呀仔話想買隻巴西龜,去到胡鬚佬(海X天地),
見到有盾臂,就屈左個仔話佢要買,膽粗粗就養到而家!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

ktdesign 發表於 2013-1-13 23:15
Haha, 師兄你個情況同我差唔多
阿仔話考試成績好,賞勵佢買隻龜俾佢養,由巴西龜變左豹龜
返 ...

原來大家都係屈左個仔
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

6698 發表於 2013-1-15 20:06
陸龜最怕凍襯,冷襯多數肺炎,陸龜有肺炎就多數瓜得!

但係大大師兄話係夏天,唔通開恆冷氣,無開暖膽?
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500