海水領域 SeaFishZone

樓主: tony86
打印 上一主題 下一主題

終於訂左缸啦   [複製鏈接]

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

咩缸..要整d咩?
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人

諗住買,NAC5.5或NAC7
NJ4500 或 NJ6000
最頭痛就係灰喉,因為又有30MM牙嘴又有20MM牙嘴.......都唔知要買幾多個閘制,又驚計錯數,買錯灰喉.........

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

滴漏缸幾多吋?
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人

PAGE 2 加左相啦,36吋濶,高30,深18.

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

ybkwok 發表於 2013-1-13 21:13
想問下師兄,邊度訂,幾$,可Pm小弟,thx!

師兄收到pm再pm小弟弟得嗎?

論壇元老

你想幾多出水口?fot定rt?先答你器材:化氮大好過細!上水泵你來以6至7500!你照張缸頂照睇下!睇下d灰喉點走?

最佳新人

諗住FOT,一條喉兩個出水口,一高一低...是否可行.

最佳新人

缸頂照

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

化氮太雞啦,唔夠用架,我而家用緊hero 180 。好用!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人

ybkwok 發表於 2013-2-2 02:34
化氮太雞啦,唔夠用架,我而家用緊hero 180 。好用!

HERO 180?
NAC7都唔夠呀?我見佢可以去到600L水喎.....我個缸無計錯得400L水咋.

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

tony86 發表於 2013-2-2 02:42
HERO 180?
NAC7都唔夠呀?我見佢可以去到600L水喎.....我個缸無計錯得400L水咋.

化氮越大越好,之前用NAC6A,細魚仔都仲得,
啲水成日都黃黃地,跟手換180,無野講,D魚都死小左!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

真係諗到咁夜未訓?出水口可以咁:係滴流槽一上就T開!一左一右!出水用黑色蛇喉、就不用做高低、好彩擔有孔!右邊set蛇喉吹45度就ok!左吹面!每個出水前加閘控制左右對流!

個缸真係好正,好我心水,請問係邊度整同價錢?請樓主PM

論壇元老

師兄,可否pm我個缸成套幾多$,同埋邊度做,謝謝!

最佳新人

昨天一早起身就出去廣東道買喉既所有物品,老闆娘真係好好人幫我解決左好多問題,買齊即刻回家.因為仲要走多轉去魚街買料.

之後第二轉就係買其它物品......特別鳴謝深之X"德仔"十一點幾親自送桶MA環俾我.
終於買齊料......開工.

師兄,可否pm我喉同做流出水嘅東西喺邊間店買好嗎?謝謝

最佳新人

星期六日,足足攪左10個鐘,又度錯位,要出去買過條出水喉,仲要係星期日好多五金水喉舖都唔開,渣住架車四圍搵,終於係官塘搵到一間開,仲要有我想要既超大碌喉.........SET完所有野,今日落淡水啦........好緊張,因為第一次自己駁喉,我驚滲水,行左兩個鐘淡水,暫時未有滲水情況,想問要睇幾耐先可以叫穩陣呀?

仲要特別多謝河馬師兄傳受既駁喉方法,真係獲益良多,幫到我好多好多.

論壇元老

玩魚可令人成長

請問係邊度整同價錢?吾該樓主PM
盞燈幾照到好靚