海水領域 SeaFishZone

查看: 4094|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

新手求教 [複製鏈接]

樓主
前2日落左PRIME之後 NO2係低左1,2日
已經減少餵食 每日一次
奇怪係NO3 都KEEP著有80 PPM
而家係出左咩問題 ...?
有冇高手可以指教下...

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
FOT or RT
新缸 or 舊缸?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

論壇元老

痴痴呆呆

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 論壇元老

板凳
唔會咁快見成績,比多幾日時間

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

地板
有冇相睇下?器材、魚量、魚缸係咪行沙底 等等,比多D資料來呀!

FOT 新缸
18吋 45-50L水 左右 4條魔 1吋沙底
化淡用NACQQ  800L上水泵 背滴缸 後面放左QQ都冇咩位
MA環我諗放左3.5-4L 左右

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

新開缸幾耐有無定期換水,每次換幾多,仲有無落其他原素同補品.
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

完左N-cycle 未呀,如果未,咁就正常喎
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

剩係落過PRIME  補品都係落硝化菌水
本來係想 等見啡苔先換水  見D魚又幾好態 所以都係換過1次水
N CYCLE 未完架 但係想問下咁既情況係咪正常
同埋現階段可以做D咩定係慢慢等

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

而家係正常架,可以換1卅4水,等D魚舒服D,
跟住等NO 3 回落,搞掂
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

係諗而家有咩方法可以減低個NO2 咋 因為換完水1,2日又高返
條黃尾藍魔 開始上面抖氣 雖則話開缸魚 都唔想佢瓜
長期落PRIME 治標唔治本  都差唔多成2個月 都好似冇咩進展

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

N CYCLE 未完。唔駛攪咁多野 就算俾你攪都幫助不大。e段期間。
你只需默默等待就ok了
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/