海水領域 SeaFishZone

樓主: dickyjai
打印 上一主題 下一主題

菜烏的24"FOT, 多多指教:] (21/1已轉做Reef-Fish) [複製鏈接]

最佳新人 論壇元老

a1515354 發表於 2013-1-20 08:58
我都想問下第一倉擺棉果個位有咩用

正係放棉掛~"~

我都想問下第一倉擺棉果個位有咩用
20/4開新缸-30"滴漏 NJ3000 BMC5

最佳新人

dickyjai 發表於 2013-1-20 00:29
睇左一陣發現條青魔BB條尾有D好似被咬過既樣子, 唔知係咪因為咁所以突然收口 同埋正係游上游落.

師兄D環睇落好似膠咁既
換左佢做MA環吧
我覺得2條魔魚都夠開缸
可以的話, 一倉唔好擺環OR學EDDIE咁講, 擺一半好啦, 因為真係好阻水
棉既擺法, 係一倉整塊格仔板, 隔起個棉, 擺係格仔板上面就OK
基本上好難冇死位, 盡量做到少死位已經好好了
而家咁擺我覺得都OK

最佳新人 論壇元老

睇左一陣發現條青魔BB條尾有D好似被咬過既樣子, 唔知係咪因為咁所以突然收口 同埋正係游上游落.

最佳新人 論壇元老

等我調教下個出水位先~ THX CHING

第日想加其他魚...再多魔又不死就無位了~

今日進展:

對於初開缸化氮開唔開似乎無一個肯定的答案, 不過今日小弟就開左, 泡泡多左.

新買的太陽魔住了一日仍然超驚, 離埋係舊石入面唔出黎. 但見有野食就飛快的衝出來, 羅走左粒糧唔夠1秒番番入去. 青魔現在有點奇怪, 站在缸底又不吃東西, 但身體上沒有出現任何問題, 可能開燈無耐未訓醒!~

24"死士3-5條都得,不過如果不死就麻煩~~
20/4開新缸-30"滴漏 NJ3000 BMC5

最佳新人 論壇元老

綜合大家的建議, 我都感覺換環會係實際的做法, 長痛不如短痛, 日後加左魚後先考慮換環就太遲了, 現在還在開缸不久, 應該不成問題. 在打算買5L MA 環, 總共要再花3百幾蚊, 突然破費, 有點肉赤...

造流應該不成問題了. 綿我應該知道要怎樣放.

上一次時間不足, 物色開缸魚時選不到第2條, 今天加了一條太陽魔. 現在起要逼自己宵禁...!~

論壇元老

我覺得出水位斜向天會好D
因為耐左之後就會水面好多塵!

你D生物環好似唔係生物環,應該係物理環
快D換過佢,無謂浪費時間
缸細無位最好用靚環,超級板主推介個隻就最正,最好有幾多位就放幾多,二倉同三倉都可以打爆佢
只要D環唔好塞到化氮吸水位就無問題
D棉就最好放入水位最頭個位,最好令D水經過棉再到環(同埋每日洗下塊棉就更佳)
個造流吹住缸底應該就可以了
60吋x15.5吋;x23吋;右側滴溜缸
獨角吊、紫吊、黃三角吊、火箭吊、藍吊、丹麥吊、金線吊、橙波點吊、白咀吊、金眼吊、日本吊、鬼王、紅線古B、紫古B、醫生、荔枝鷹、火焰鷹、長咀紅鷹、黑巴士、六線弧x2、撻沙魚x4、小丑魚x2、火焰蝦x2、醫生蝦x3、橙海星、大量食台螺

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

果5L生物環!可以的話轉用5L絲拿環

最佳新人 論壇元老

地板
Terry 發表於 2013-1-17 23:26
吾係環放底,棉晌面,點換棉呀?同埋環太少了

空間有限了~ 2倉再放環會阻到化氮抽水位~ 至於綿真係唔識放.... 要換都換到, 手指插哂水咁囉~ 賣器材果間話綿放係果個位, 所以暫時照跟~

還是應該利用埋頭倉放綿的小空位來放環? 再在面放綿?

論壇元老

板凳
吾係環放底,棉晌面,點換棉呀?同埋環太少了
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

沙發
呢D生物環..............................