海水領域 SeaFishZone

樓主: knec0412
打印 上一主題 下一主題

RT缸水質一問 [複製鏈接]

論壇元老

chihim 發表於 2013-1-24 01:15
check 裡面d 器材吧。。羅出來check。。

造流吖 pump吖 果d 呢  

明白了,tks ching

漏電 少少都會跳水氣制,絕對唔系漏電。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

favaxx 發表於 2013-2-1 21:14
漏電 少少都會跳水氣制,絕對唔系漏電。

輕微漏電係唔會跳
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

又未必,我試過類似情況,後來用“他筆”試下水面,點知著燈!!

論壇元老

各位ching,經我用它筆一C,支它筆冇著燈,極有可能係我皮膚乾燥所致,因2隻手比較其中1隻手勁爆擦,(亦即是痛果隻手)但我都5知點解會甘,之前都冇D甘既事情發生

論壇元老

knec0412 發表於 2013-2-2 15:03
各位ching,經我用它筆一C,支它筆冇著燈,極有可能係我皮膚乾燥所致,因2隻手比較其中1隻手勁爆擦,(亦即 ...

都話係爆擦架啦.又唔鬼理我~~

因為我試過

論壇元老

知衰了

30ma …足夠跳水氣制!除非—些电箱,並没有安上水氣制!

除非用咗  DC 电,又或者將   火,青線安装錯?   正常安装有水氣制—定会跳。

—個正常电器,唔应该有少少漏电,—定是绝缘。
有漏电是產品有问題。
請各位 師兄留意。

—個正常电器,唔应该有少少漏电,—定是绝缘。
有漏电是產品有问題。
請各位 師兄留意。

最佳新人

師兄:有好多電器度如泵,雖然用三腳插,但只用兩腳的。所以魚缸有漏電一d都唔出奇。
cmlo413

如果你接受用腳器可以漏…的話,都該注重安全。

相信大家對靜電同漏電都認同是相同,兩腳同三腳插蘇只少咗一條水線,如果兩腳插漏電時,流失 30ma 電流,水氣制發生作用(斷電)。如果長期漏電而水氣制無作用時,而大家都應為應該的,請各位小心觸電。
坊間經常將一些火、青線接錯,各位師兄留意下。  插蘇一腳。L 接 啡色或紅色,N 接 黑色或藍色,E 接黃綠色。接錯就有漏電,常錯的 L 同 N ,會有少少漏電。

電器無分兩腳會有少少漏電。大家買一件貨品,sale 話俾你聽會有少少漏電,大家都唔會買。