海水領域 SeaFishZone

查看: 4907|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

請問RT有無人用臭氧機既呢? [複製鏈接]

論壇元老

樓主
如題

美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
好少人用
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

板凳
會吾會殺死D软體同珊瑚呢?
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
想殺菌咁不如用UV
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2013-1-21 09:39
想殺菌咁不如用UV

師兄,RT用UV有咩壞處??

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

上rc 見鬼佬會用 uv 加臭氧。  壞處好像系無

版主

馬記廁所友

lai5201314 發表於 2013-1-21 13:10
師兄,RT用UV有咩壞處??

已知有一個壞處:
UV殺死浮游生物,例如用炭源培育出嚟既細菌,或藻類,令到水中有機物增加,從而增加NO2,NO3,PO4
但確實影響有幾大就不得而知,相比魚既廢物,應該好少
另外NO3可以因UV轉返為NO2,但相當條件就唔清楚

肯定既係唔係影響N-CYCLE,因為N-CYCLE係生物石入面或其他濾材進行,
至少我一路用緊都冇白點或者白膜問題,買魚亦冇Q過魚,對水就放落缸,我有3條細仙,4條小丑,2條吊,醫生,火鳥
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2013-1-21 14:30
已知有一個壞處:
UV殺死浮游生物,例如用炭源培育出嚟既細菌,或藻類,令到水中有機物增加,從而增加N ...

師兄感謝你回覆, 其實係咪可以解釋話影響不大 正常使用 換水等, 好處都係比壞處多?  

版主

馬記廁所友

lai5201314 發表於 2013-1-21 19:55
師兄感謝你回覆, 其實係咪可以解釋話影響不大 正常使用 換水等, 好處都係比壞處多?

不如咁諗
你唔用有冇問題?點解一定要用?
自然你知道對你自己好處多定壞處多

vsvs 發表於 2013-1-21 20:01
不如咁諗
你唔用有冇問題?點解一定要用?
自然你知道對你自己好處多定壞處多

我問題就是咁的,
有白點
早小小易有白膜
D啡台 都OK多(唔知係咪我B水落多得制?)

3X~40 L水師兄你覺得裝唔裝好

RT 我又好鍾意魚  現有 石美2" 火背1" 紅蘋果2" 荔枝鷹1" 6線狐1" 獅子魚1.5"  
醫生蝦X2 龍蝦X1

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

O,3  第一個壞處就係對人體有傷害,就算好處有幾多都冇用

啤仔 發表於 2013-1-21 20:15

意思即係唔用好過用??

小弟魚缸如下

http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=18014

版主

馬記廁所友

啤仔 發表於 2013-1-21 20:15

放心,講緊UV啫