海水領域 SeaFishZone

查看: 3044|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

求救,吾知咩事 [複製鏈接]

樓主
已開缸5個月,一個星期前發現藍紋左右撥水爛哂,第2日就死咗,我重以為係俾魚打死啫,點知前日發現缸中有一半魚左右撥水位又係爛哂重開始吾係好肯食野(550L水,大約10條4-5吋仙魚),請問各位師兄我缸魚有咩病呢?吾該

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
細箘或病毒感染,魚有冇fing 頭,
先換水及濾材,可加PG或抗生素,有UFO 另計
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

板凳
吾該師兄先,已換4分3缸水及濾材,冇fing頭,但換完水就全部都有收囗情況,想問如果沙缸既白棉盒係淹係水到既有冇影響呢?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

地板
bus.man 發表於 2013-1-21 06:45
吾該師兄先,已換4分3缸水及濾材,冇fing頭,但換完水就全部都有收囗情況,想問如果沙缸既白棉盒係淹係水到既有 ...

白棉唔應該浸入水中,咁樣係養箘
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

咁係養好定病菌呢?同之前個朋友幫我set 缸時再係白棉之後再加生物棉先到生物環咁家吓洗吾洗囉番出嚟吾用呢?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

白棉浸水會壞水,養惡箘,全換白棉,生化棉大洗,
想辦法離水,只作過濾用!
有冇相,睇睇主缸,沙缸,魚!
有相睇易搞D!
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

吾該師兄,清楚哂,收工返去攪番靚佢先