海水領域 SeaFishZone

查看: 4176|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

請問ching……! [複製鏈接]

樓主
Ching~~!小弟岩開缸一星期、淨係開鹽養住幾舊生物石!請問要幾耐先可要加化氮同滾豆養珊瑚同魚ar?同到時要量度d咩架?thx~~

最佳新人 論壇元老

沙發
魚仔都要養兩條先有糞便, 落消化細菌水食糞便, 細菌量又加大, 細菌量大咗魚咪可加多一兩條, 便便多咗菌量又多咗........魚咪又加得!! (N-Cycle就是這樣, 大約三星期至一個月不等check 住讀數視乎不同情況)
P.S. 但切記不可心急, 否則反缸!!

板凳
Thx ching

地板
nickcw 發表於 2013-1-24 13:35
魚仔都要養兩條先有糞便, 落消化細菌水食糞便, 細菌量又加大, 細菌量大咗魚咪可加多一兩條, 便便多&# ...

甘請問條魚做冇化氮同水溫會5會死架?聽人講開缸死過魚之後好難養架咼同要住check咩讀数呀?咩系p.c?咩係反缸呀5該ching

最佳新人 論壇元老

簡單講器材足夠係可把換水次數減少或拖長, 每日的水質亦可保持良好!! 開缸死魚好平常冇話有問題wor !!, check 讀數係NO2, NO3, PH.........等等. 反缸係水質去到某危險位置之後出現之骨牌效應(極短時間內大部份魚死亡) 要由頭再玩過

nickcw 發表於 2013-1-24 22:42
簡單講器材足夠係可把換水次數減少或拖長, 每日的水質亦可保持良好!! 開缸死魚好平常冇話有問題wor !!, che ...

完全明白

論壇元老

Luci 發表於 2013-1-24 22:55
完全明白

加油加油

我是浩 發表於 2013-1-25 09:04
加油加油

我會努力架!

其實用魚糧開缸一樣得

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

Luci 發表於 2013-1-25 09:33
我會努力架!

比D心機,你一定得

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Add oil!最緊要唔好心急,加太多生物,要養好水先,N cycle 完咗先慢慢加

多謝曬甘多ching指教!雖然萬事起頭難、細佬會努力喇

其實仲有個方法
就係買有菌既環,再加少少糧
養返一個星期左右就攪掂曬
快靚正

論壇元老

就算十幾萬器材,就算check NO1至100 ph又好hp又好,水養多十年也好,如果吾Q魚,就好大機會反缸,Q魚好重要。

論壇元老

真心問,邊到有菌既環賣?
如果ching意思係同其他ching二手買既話,
咁就吾建議,真係吾知到時有咩大贈送

另外如果ching係諗住RT既話,就吾好用環,用多D生物石啦

論壇元老

加油加油

最佳新人 論壇元老

其實開缸魚唔一定死, 我幾條先鋒8年至現在還快活中..........