海水領域 SeaFishZone

樓主: rex
打印 上一主題 下一主題

大缸室外可行嗎 ? [複製鏈接]

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

ayoung9394 發表於 2013-1-29 09:23
我沒看, , 在那可重溫, 謝
(不過一般的電視節目, 都不會影濾水部分, 這是他們商業的核心呢)

應該上海洋公園網頁,睇下新果個海洋舘既making of.
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

魚缸淺水ge D魚可能成為飛天動物ge點心
返工冬眠放工失蹤善良熊

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

ayoung9394 發表於 2013-1-29 09:23
我沒看, , 在那可重溫, 謝
(不過一般的電視節目, 都不會影濾水部分, 這是他們商業的核心呢)

果支化氮塞肥媽入去都得

論壇元老

最佳新人 活躍會員

ayoung9394 發表於 2013-1-29 09:06
水溫的事, 加空調就可以了,
落雨的事, 池的上面加快大膠板, 應可解決問題.
現在的主要問題是,    在室外 ...

師兄記吾記得以前魚街紅珊瑚水簇門口個大型三角亞加力膠缸?

論壇元老

最佳新人 活躍會員

ybkwok 發表於 2013-1-29 09:22
可能要交大量學費

屋企有花園可以起超級魚缸,小小銀两算得乜?

論壇元老

我相信大量金錢同時間可以解決新手lee個問題
室外養魚令我想起菁苔

論壇元老

最佳新人 活躍會員

ayoung9394 發表於 2013-1-29 09:06
水溫的事, 加空調就可以了,
落雨的事, 池的上面加快大膠板, 應可解決問題.
現在的主要問題是,    在室外 ...

就算解決晒所有技術上問題,如果係我,都係會起玻璃屋,你吾係叫老細睇魚時好天晒落雨淋呀?梗係喺玻璃屋入面坐住張O嬋聽靚音樂飲紅酒嚟睇魚啦!

論壇元老

最佳新人 活躍會員

swizz11 發表於 2013-1-29 14:27
我相信大量金錢同時間可以解決新手lee個問題
室外養魚令我想起菁苔

都係小問題,打電話叫保養公司派蛙人黎起苔。

論壇元老

如果用保養公司,一開始就call佢啦, 邊駛惱

終於有準確的尺度啦,和初步方案    和圖了.      8 尺 X  4 尺   X    3 尺水深
做3 套底部格屎喉, 加6 寸沙, 做缸底過濾, +套  滴濺+   原有的過濾, +一個
H&H蛋白質分離器V2501加拿大變頻超靜環保水泵.
利用地氣做水冷. +  暖管保持水溫. (如不行才加水冷)
上面加個引縮的天傘, (解決落雨的問題)
青台的問題, 會用海參, 海星, 螺來解決, 再不行才落殺菌燈或臭氧.

理論上, 應可行吧,   

和C兄有何意見呀

期待。。。。

論壇元老

利用地氣做水冷  ??? 咩黎架?

由頂望落去睇住d魚...,我都係鐘意正面睇多d

可能好似唐唐個泳池咁有個地下室擔高個頭睇魚呢

論壇元老

最佳新人 活躍會員

ayoung9394 發表於 2013-1-29 17:07
終於有準確的尺度啦,和初步方案    和圖了.      8 尺 X  4 尺   X    3 尺水深
做3 套底部格屎喉, 加6 寸 ...

吾加射燈冇水影就冇咗海底個feel

ayoung9394 發表於 2013-1-29 17:07
做3 套底部格屎喉, 加6 寸 ...

你咪話你個朋友係中學校長,不如你講下係邊間中學, 話唔定有好多舊校友黎幫拖呢

我建議佢遲下養得掂, 就用現有水池做沙缸, 再起上高建缸

....

有冇C師知道那裡可買到平價珊瑚骨(大量)  做底床和濾水器之用

論壇元老

缸底(濾水器)用珊瑚骨,會吾會好多屎?
珊瑚骨好cheap幾千銀可以填滿你個魚池

論壇元老

$20 有 幾 kg