海水領域 SeaFishZone

樓主: Lamlam
打印 上一主題 下一主題

第一次玩蛋蛋 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老

魚仔已經出左世啦^^起碼有幾百條,不過我今朝加輪蟲,感覺上好似已經變壞左@.@變左黃綠色同好似冇乜蟲仔,希望返到屋企唔會死晒啦

論壇元老

大大狼狗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

Lamlam 發表於 2012-3-9 11:19
魚仔已經出左世啦^^起碼有幾百條,不過我今朝加輪蟲,感覺上好似已經變壞左@.@變左黃綠色同好似冇乜蟲仔,希望 ...

弓起晒
快高長大

最佳新人 活躍會員 論壇元老

Lamlam兄,請問進展如何?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老

今日返到屋企見到嘅係...........全部仙遊
唔知係13個鐘冇換水,定係唔夠輪蟲食,又或者其他因素
不過都真係要多謝位ching比我玩D蛋,只可惜浪費左你D心血等我溫多D書,有機會我會再試

兩日無蟲食都唔會咁快死晒的,應該係其他因素。
溫度同水質著手,另外打氣會唔會太強?

我仲有一胎畢卡索同黑背心喎,玩唔玩呀

yaris 發表於 2012-3-10 08:51
兩日無蟲食都唔會咁快死晒的,應該係其他因素。
溫度同水質著手,另外打氣會唔會太強?

下次我會再小心留意水溫同氣再打細少少,多謝ching

yaris 發表於 2012-3-10 08:58
我仲有一胎畢卡索同黑背心喎,玩唔玩呀

你做乜自己唔孵呀?

Lamlam 發表於 2012-3-10 11:17
下次我會再小心留意水溫同氣再打細少少,多謝ching

lamlam兄介唔介意講下用乜器材,温度,幾時開始落綠水及輪蟲,詳細少少講一下,等我地留意一下,順便等版大及其他師兄睇下邊方面有問題,糾正及分享經驗!!

tattattaic 發表於 2012-3-10 14:24
你做乜自己唔孵呀?

我比好大誠意搵LAMLAM 換魚呀

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

yaris 發表於 2012-3-10 19:12
我比好大誠意搵LAMLAM 換魚呀

己留比我!

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

正常魚BB冇野食1-2日都唔會全部陣亡的
因為體內有營養囊提供食物
有冇水質,光照,氣量,溫度既數據?

我用返rt缸水,每日換兩次,每次3份1,冇用燈,只係太陽光,有機會係出世果日天氣開始凍,原本keep30度,可能支暖管唔夠力,返到屋企得25度,會唔會係呢個原因呢,另外我返工前換一次水到放工再換,有12個鐘,會唔會太耐呢

ice28720 發表於 2012-3-10 19:47
己留比我!

到我肯賣就通知你啦

版主

繁殖學研究生

最佳新人 活躍會員 熱心會員 突出貢獻 優秀版主 論壇元老 開網功神

Lamlam 發表於 2012-3-11 02:35
我用返rt缸水,每日換兩次,每次3份1,冇用燈,只係太陽光,有機會係出世果日天氣開始凍,原本keep30度,可能支暖管 ...

我既BB缸
用5W燈仔用黎聚集輪蟲同BB魚
溫度長KEEP28度
頭3日都唔會換水只吸走底部既污穢野
下次加油喔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

Lamlam 發表於 2012-3-11 02:35
我用返rt缸水,每日換兩次,每次3份1,冇用燈,只係太陽光,有機會係出世果日天氣開始凍,原本keep30度,可能支暖管 ...

我自己就覺得最好唔好轉水  好敏感
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

下次再加油吧~~
我都好想試下玩繁殖-.-"
我果對背心.......死都唔生蛋蛋~~獨立缸~~2條~
成日一齊遊~又唔打交~~但係唔生蛋

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

touch1989 發表於 2012-3-14 13:31
下次再加油吧~~
我都好想試下玩繁殖-.-"
我果對背心.......死都唔生蛋蛋~~獨立缸~~2條~

邊有咁快  起碼半年
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老

阿峻 發表於 2012-3-14 13:45
邊有咁快  起碼半年

你意思是佢地pair 左都好, 至少半年先有野出?