海水領域 SeaFishZone

樓主: KKtt99us
打印 上一主題 下一主題

新缸求助 [複製鏈接]

水喉水落缸後便加除氯水,份量是計整缸水量,不是新加水份量,用好D既牌子如seachem prime. 不過新缸養唔到魚可以係好多問題。水係一個問題,魚又係一個問題,可能你買既魚本身已經有問題,建意你用AB桶養下先,日日換水,不要落缸,試下養唔養到,如果養到就係你缸水有事,而且用AB桶Q魚係一個好習關。

5ocean 發表於 2013-2-1 21:30
水喉水落缸後便加除氯水,份量是計整缸水量,不是新加水份量,用好D既牌子如seachem prime. 不過新缸養唔到 ...

屋企冇地方呀 ching

而家如何是好

用膠桶Q魚是養魚很重要步驟,如果真係無地方或者去日本城買2個細膠箱,如果Q細魚10L都夠,如果都係無地方,可以同師兄買已開口既開缸魚試下,如藍魔,四間,三點白,番茄等等,有好多師兄開完缸都會賣或送,你試試。如果落左缸都養唔到就證明你缸水有事,到時再研究下個缸邊道出問題。

最佳新人 論壇元老

先計劃好, 咪越搞越亂.................
P.S. 器材足計劃好, 其實開缸唔難

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

KKtt99us 發表於 2013-2-1 15:10
我用水候水直接落缸,然後加盬,咁請問除氯水在何時加呢

師兄可以講吓你用嘅所有器材, 買魚返嚟至到落缸嘅程序, (你換水方法有問題) 應用水桶將鹽溶解再落缸, 每次換水少過五份一缸

計劃其中一步就係除主缸外,最好多個地方Q魚,係麻煩D不過有好多好處,養魚就係咁。開缸後買新魚都要Q下,有病又可以捉出黎醫。

No2低,但啡台己出好耐,是否N cycle未完

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

KKtt99us 發表於 2013-2-6 11:51
No2低,但啡台己出好耐,是否N cycle未完

爆完啡苔應該有菁苔出,之後有藻,當藻白化後,個缸開始定,再過多一兩個月就成孰啦。
師兄可以唔洗用除氯水,水喉水隔24小時己冇問題,建議先用隔夜水開好䀋後(1022-1026比重)才用來Q魚或換魚缸水,不要直接加淡水後才落䀇。最好check下水喉水ga no2先。

有菁苔出,有藻,冇乜 No2 and No3 是否 OK呢

差唔多啦,等爆藻後的藻白化啦

過咗年再落魚,乜魚好呢 ching

如苔、藻多,放條吊試下囉,又可以幫手食下苔。見師兄話金眼吊好幫手,未試過,我養黄吊都OK。
D水養得好,咩魚都易養的,傷亡都小D架