海水領域 SeaFishZone

樓主: yoowicked
打印 上一主題 下一主題

請教有用水喉水養珊瑚既ching   [複製鏈接]

論壇元老

樓主
yoowicked 發表於 2013-2-15 15:17
Ching, 請問介唔介pm張相我睇睇?可以叫朋友幫我買

ching,我吾知你個缸有幾大,我就18"
我用過AZno3,都有效減到,但比較麻煩同吾化算,
之後用過豆豆,不過礙於設備所限同吾太識用,發揮吾好兼死珊瑚,
再之後就放棄除氯氣藥水隔夜開鹽換水方法,不過無地方吾用得成套三支果種純水機
就用左e隻過濾,基本濾材同成套果種一樣,不過就一支過,當然應該成本為較高
但係我就細缸,主要軟珊瑚+9條魚仔,少餵食,所以一支蕊($170)大概用到兩個月
用左之後效果好好,基本無再check no3,珊瑚都健康,睇下幫吾幫到你

論壇元老

沙發
Frankietung 發表於 2013-2-17 00:20
支野邊到買到?

X奇,一套$3xx,支蕊$170

論壇元老

板凳
yoowicked 發表於 2013-2-17 10:00
先多謝Ching意見,其實早前有位高手已經whatsapp左哩支濾水,不過因為我還想顧及飲用方面,所以 ...

客氣喇