海水領域 SeaFishZone

樓主: yoowicked
打印 上一主題 下一主題

請教有用水喉水養珊瑚既ching   [複製鏈接]

ahlau 發表於 2013-2-15 14:51
師兄,我都係用水喉水玩珊瑚,我在卡奇買個濾樽先過濾才用,效果好好no3去到0.你可一試,價錢全套330,用耐&#216 ...

Ching, 請問介唔介pm張相我睇睇?可以叫朋友幫我買

chihim 發表於 2013-2-15 15:04
不過我覺得都唔關水喉水事。。你個缸製造no3 既能力甘高

你換d no3=0 水入去, 可能都無乜大變化

基本上就只有生物石、底缸化氮,個多月前開始放左兩袋 Seachxm denitrate,似乎幫助不大。
除No3過份高,其他都係偏低。

其實我現在唔單想用純水機來養瑚瑚,最重要係飲用,因之前那位Ching說食水過高No3會至癌

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

no3 20對 水喉水叫正常。。。唔算高

減no3 po4 肯定系用ro 加 di 了。大陸野幾百蚊之嘛。

養珊瑚單單 no3  成百甘高都死得了。。。

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

用呢隻試劑都爆紅 真係幾高wo
人飲都窄窄 地
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

chihim 發表於 2013-2-15 15:42
no3 20對 水喉水叫正常。。。唔算高

減no3 po4 肯定系用ro 加 di 了。大陸野幾百蚊之嘛。

我依家都係TB睇緊純水機,有儲水缸果種,不過安裝我可能有點麻煩。

其實我都覺得我個缸尐珊瑚好奇怪,No3係長期高,但我又好少見佢地有問題喎,唔可以話大開,但起碼好少損傷出現。咁點解會咁呢?
http://www.seafishzone.com/forum ... page%3D2&page=2

kenny819 發表於 2013-2-15 15:52
用呢隻試劑都爆紅 真係幾高wo
人飲都窄窄 地

Ching,誤會了,爆紅果張相係我個缸尐水呀!

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

爆紅 養千手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

yoowicked 發表於 2013-2-15 16:03
我依家都係TB睇緊純水機,有儲水缸果種,不過安裝我可能有點麻煩。

其實我都覺得我個缸尐珊瑚好奇怪, ...

耐受性高米未死住羅。。

論壇元老

魚壇狂人

yoowicked 發表於 2013-2-15 16:05
Ching,誤會了,爆紅果張相係我個缸尐水呀!

用純水la 儲水缸果種ok  缸出水加分义 一邊入t33芯 人飲
一邊DI 養LPS

最佳新人 熱心會員 論壇元老

如果D水喉水都咁高真係要加番個RO/DI,因為過多的No3是對人體有害,以下網站有些少分析
http://www.cfs.gov.hk/tc_chi/mul ... _pub_fsf_25_01.html
只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

最佳新人 熱心會員 論壇元老

DI濾蕊先會吸走No3,唔用RO,用三個樽既濾水器都OK,一綿,一碳,一DI
我都想加RO,不過試過了水壓,唔夠力
只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

樓主你個缸開左幾耐丫?

論壇元老

yoowicked 發表於 2013-2-15 15:17
Ching, 請問介唔介pm張相我睇睇?可以叫朋友幫我買

ching,我吾知你個缸有幾大,我就18"
我用過AZno3,都有效減到,但比較麻煩同吾化算,
之後用過豆豆,不過礙於設備所限同吾太識用,發揮吾好兼死珊瑚,
再之後就放棄除氯氣藥水隔夜開鹽換水方法,不過無地方吾用得成套三支果種純水機
就用左e隻過濾,基本濾材同成套果種一樣,不過就一支過,當然應該成本為較高
但係我就細缸,主要軟珊瑚+9條魚仔,少餵食,所以一支蕊($170)大概用到兩個月
用左之後效果好好,基本無再check no3,珊瑚都健康,睇下幫吾幫到你

最佳新人 活躍會員 論壇元老

yoowicked 發表於 2013-2-15 15:35
基本上就只有生物石、底缸化氮,個多月前開始放左兩袋 Seachxm denitrate,似乎幫助不大。
除No3過份高, ...

Denitrate 要配合低流量呀, 如果用袋直接放入缸會發揮唔到

請問 個過濾喺邊度買同幾錢?

blackone 發表於 2013-2-16 17:57
之後用過豆豆,不 ...

支野邊到買到?

論壇元老

Frankietung 發表於 2013-2-17 00:20
支野邊到買到?

X奇,一套$3xx,支蕊$170

blackone 發表於 2013-2-16 17:57
之後用過豆豆,不 ...

先多謝Ching意見,其實早前有位高手已經whatsapp左哩支濾水,不過因為我還想顧及飲用方面,所以都係決定買純水機。BTW, ching你個缸好正!

論壇元老

yoowicked 發表於 2013-2-17 10:00
先多謝Ching意見,其實早前有位高手已經whatsapp左哩支濾水,不過因為我還想顧及飲用方面,所以 ...

客氣喇

唔知有無Ching用緊純水機?請問有泵同無泵既純水機有什麼分別?除No3是否要有RO蕊先可以?
TB太多選擇,有D成6條蕊,都唔知冰樣打冰樣???!