海水領域 SeaFishZone

樓主: yoowicked
打印 上一主題 下一主題

請教有用水喉水養珊瑚既ching   [複製鏈接]

論壇元老

魚壇狂人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

水壓細 要有泵  NO3冇Ro吾得
別人笑我太瘋癲 我笑他人看不穿

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

三層果種,第一pp棉 第二活性炭 第三ro

第四系後置活性炭 or di 之後再活性炭。

最佳新人 熱心會員 論壇元老

可以一綿,一碳,一DI,再加一RO
RO出水可加個閘掣到DI,這樣的話,人飲用可不過DI了

小小分享~~~珊瑚缸如果有得100升以上,又有地方或底缸,可以用ATS(Algae turf scrubber),是可以把No3/Po4降到很低或去到 0
我缸180升水,有底缸,所以都DIY了一個,No3/Po4是0,我用兩面照燈,每邊2支T5 8W ,大約一至兩星期洗下塊網膠布

只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

我住村屋的,但水喉水的N03都好低,我試過度都係0一5左右。

r199818 發表於 2013-2-17 15:12
可以一綿,一碳,一DI,再加一RO
RO出水可加個閘掣到DI,這樣的話,人飲用可不過DI了

勁呀ching! 我一早已經想整ATS,但D豬狗朋友又話成效成疑、又話o徙位、又話臭依樣果樣,搞到我一直無整。睇完你既傑作,我諗我會嘗試下。
請問水流量係幾多呢?水係經果塊布直接流入底缸?塊布用咩材料?燈光色溫有無特別要求?例如紅、藍、白?

Alex_1979 發表於 2013-2-17 15:53
我住村屋的,但水喉水的N03都好低,我試過度都係0一5左右。

我都係呀!元朗橫州果冰,等我今晚再測下水喉水先。我兩個朋友,一個觀塘,一個荃灣,佢地No3都係少過5!

用api 的話,水喉水系用fresh water 果張色板
我見你用海水果張來比淡水。。

chihim 發表於 2013-2-17 17:18
用api 的話,水喉水系用fresh water 果張色板
我見你用海水果張來比淡水。。

係喎!!
低能左添

yoowicked 發表於 2013-2-17 17:07
我都係呀!元朗橫州果冰,等我今晚再測下水喉水先。我兩個朋友,一個觀塘,一個荃灣,佢地No3都係少過5! ...

我覚得N03高應該關大廈水箱事,因我住洪水橋4一5年,水喉水加新水劑直車入缸,間唔史check下都係最低果架

我都有用,Ats,剛開始一個月,爆曬羽毛藻,二百五十升水,約五乘六寸ATS藻棉,No3現在係零,我本來有行豆,現在一步步減豆豆停用,睇睇ATS夠唔夠做,但我覚得效果比滾豆好,遲D補想,大家參詳下

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

Alex_1979 發表於 2013-2-17 19:28
我都有用,Ats,剛開始一個月,爆曬羽毛藻,二百五十升水,約五乘六寸ATS藻棉,No3現在係零,我本來有行豆, ...

5x6吋就可以處埋250L水咁堅

最佳新人 熱心會員 論壇元老

請問水流量係幾多呢?我用600L 泵,亦須要看看你有幾大塊尿布
水係經果塊布直接流入底缸?是
塊布用咩材料?我是用File網袋剪出合適尺寸
燈光色溫有無特別要求?沒有,黃色光是最好

而個system真是沒有味的
只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

我冇用泵,只加左一個25W慳電膽在沙缸改裝
好近就有味,屋企人冇人嗅度囉
我唔知五乘六夠唔夠,但之前滾豆做唔度甘底,加左之後就得,所以而家開始減豆,當減豆後個零月就知,
最重要係我棵千手之前縮曬水冇曬D手,加左ATS後,而家重生呀,生反D手仔出尼

水流方面,我各得要大水流先得,因為我用克色D棉尼種,因海棉浮起,有三份二水在棉底過左,只出啡笞,再加工後,約兩星期,D羽毛藻已爆度好厚,你地有冇用what's app,有就影條片比你地參詳下,pm電話比我

Alex_1979 發表於 2013-2-17 20:46
我冇用泵,只加左一個25W慳電膽在沙缸改裝
好近就有味,屋企人冇人嗅度囉
我唔知五乘六夠唔夠,但之前滾豆 ...

用ATS之前同之後,生物數量都係差唔多

千手唔關豆事吧。。我成缸大大細細9件不同千手 都無野

件件爆毛,好爆果種添。 。 我就系滾豆 無用其他野

po4 0左,no3 1了  btw 我300l 水用左600ml 豆

chihim 發表於 2013-2-17 20:55
千手唔關豆事吧。。我成缸大大細細9件不同千手 都無野

件件爆毛,好爆果種添。 。 我就系滾豆 無用其他野 ...

我知唔關豆事,不過關水質事丫嘛

等我試下點樣上傳片先

重生的千手

仲有,生藻同生苔,出尼水質分別都應該好大