海水領域 SeaFishZone

樓主: yoowicked
打印 上一主題 下一主題

請教有用水喉水養珊瑚既ching   [複製鏈接]

樓主
我一直都係用水喉水開鹽,但總發覺No3好難降低,原來先發現水喉水本身已經爆紅,咁即係換極都高啦

我想請問除左用反滲機,有沒其他方法可去除水喉水既No3呢?如果我用隻桶庄水放室外曬下,會唔會好過直接用水喉水呢?

沙發
左至右
水喉水直出 --> 經過濾水出(棉+碳) --> 飛雪

這個是上星期測的,尋晚測更紅

板凳
dd2hk 發表於 2013-2-7 17:29
同用淡水果張對

我今晚再試一張卑大家睇,係好紅架

地板
Frankietung 發表於 2013-2-7 17:42
其實我都一直keep係15-20左右
係米豆豆係唯一可以去到零既方法

煲豆我唔曉,我淨係想搞掂水源先.....

r199818 發表於 2013-2-7 18:59
我都係用水喉水養珊瑚,水喉水No3沒有你咁高,但都有成15,但我個缸行ATS同豆豆,所以No3/Po4都係0,水喉水No3 ...

Ching,請問在那裡可找到有關食水含過高No3對健康影響?因小弟有小朋友在家,若真的對健康有影響,會考慮安裝純水機,請問有沒有好介紹呢?

我現在只用這種簡單濾水,但我相信作用微乎其微。

尋晚試下驗No3,真係爆到七彩。其實我並唔係想追求零度No3,但紅到咁........

左至右
魚缸水-->水喉水-->經過濾出既水喉水

ahlau 發表於 2013-2-15 14:51
師兄,我都係用水喉水玩珊瑚,我在卡奇買個濾樽先過濾才用,效果好好no3去到0.你可一試,價錢全套330,用耐&#216 ...

Ching, 請問介唔介pm張相我睇睇?可以叫朋友幫我買

chihim 發表於 2013-2-15 15:04
不過我覺得都唔關水喉水事。。你個缸製造no3 既能力甘高

你換d no3=0 水入去, 可能都無乜大變化

基本上就只有生物石、底缸化氮,個多月前開始放左兩袋 Seachxm denitrate,似乎幫助不大。
除No3過份高,其他都係偏低。

其實我現在唔單想用純水機來養瑚瑚,最重要係飲用,因之前那位Ching說食水過高No3會至癌

chihim 發表於 2013-2-15 15:42
no3 20對 水喉水叫正常。。。唔算高

減no3 po4 肯定系用ro 加 di 了。大陸野幾百蚊之嘛。

我依家都係TB睇緊純水機,有儲水缸果種,不過安裝我可能有點麻煩。

其實我都覺得我個缸尐珊瑚好奇怪,No3係長期高,但我又好少見佢地有問題喎,唔可以話大開,但起碼好少損傷出現。咁點解會咁呢?
http://www.seafishzone.com/forum ... page%3D2&page=2

kenny819 發表於 2013-2-15 15:52
用呢隻試劑都爆紅 真係幾高wo
人飲都窄窄 地

Ching,誤會了,爆紅果張相係我個缸尐水呀!

blackone 發表於 2013-2-16 17:57
ching,我吾知你個缸有幾大,我就18"
我用過AZno3,都有效減到,但比較麻煩同吾化算,
之後用過豆豆,不 ...

先多謝Ching意見,其實早前有位高手已經whatsapp左哩支濾水,不過因為我還想顧及飲用方面,所以都係決定買純水機。BTW, ching你個缸好正!

唔知有無Ching用緊純水機?請問有泵同無泵既純水機有什麼分別?除No3是否要有RO蕊先可以?
TB太多選擇,有D成6條蕊,都唔知冰樣打冰樣???!

r199818 發表於 2013-2-17 15:12
可以一綿,一碳,一DI,再加一RO
RO出水可加個閘掣到DI,這樣的話,人飲用可不過DI了

勁呀ching! 我一早已經想整ATS,但D豬狗朋友又話成效成疑、又話o徙位、又話臭依樣果樣,搞到我一直無整。睇完你既傑作,我諗我會嘗試下。
請問水流量係幾多呢?水係經果塊布直接流入底缸?塊布用咩材料?燈光色溫有無特別要求?例如紅、藍、白?

Alex_1979 發表於 2013-2-17 15:53
我住村屋的,但水喉水的N03都好低,我試過度都係0一5左右。

我都係呀!元朗橫州果冰,等我今晚再測下水喉水先。我兩個朋友,一個觀塘,一個荃灣,佢地No3都係少過5!

chihim 發表於 2013-2-17 17:18
用api 的話,水喉水系用fresh water 果張色板
我見你用海水果張來比淡水。。

係喎!!
低能左添

尋晩再驗下水喉水同魚缸水既NO3,水喉水大約8,但魚缸水就爆到飛起

今日忍唔住學尐Ching整個ATS玩下,希望有幫助啦

http://youtu.be/osTMOYuFRY4

珊瑚1975 發表於 2013-2-19 02:47
仲未瞓

咁你仲唔快尐幫下手

珊瑚1975 發表於 2013-2-19 17:27
我到唔理既你又唔係第一日識我