海水領域 SeaFishZone

查看: 3982|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

可信嗎? [複製鏈接]

樓主
見到有C 兄教人養魚可信嗎?

引用:
"唔好怕,唔使恨,買乜就用乜,但想養到乜都係假,咸水最緊要,生路你唔行,係都要撞個頭埋牆,老鬼都問咗你,你屋企沖廁D水鹹定淡?如用鹹水乜都養到,個D賴有研究又話淡水再加乜乜或蒸餾水,哂氣嗱,香港四面環海,又唔係內陸地方,呢幾年D海水靚哂嗱,都唔使專車去西貢車水嗱。嗱係鹹水咁就馬上換D水先,每日換D,魚唔好加注,你落咗沙D水梗唔清嗱,唔好再攪D沙注,肉眼見清就得,放舊石落缸,等條藍摩去做巢,條藍摩ok哂,惡、起色之后再加D惡魚落去,例如加藍摩就要大條過你缸入面條,或加三點白或...總之換水先,如你想學其它師弟咁又話溝乜Q乜有排都唔使養 。"

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
其實唔怕死魚。有咸水就養得既理論係得喎。。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
有廁所水

地板
住村屋嘅魚友想用廁所水都無.

論壇元老

有咩問題?

論壇元老

~~心無罣礙~~

最佳新人 活躍會員 論壇元老

各施各法。條條大路通羅馬。養到就得。
一個人的快樂...
不是因為他擁有得多,而是因為他計較得少~

論壇元老

係香討老鬼既做法,佢買魚同珊瑚既能力冇人能及既~~
佢做法不嬲都係吉左就再買,唔靚就換過件~~~~
你自問有咁既能力,跟佢方法做係可行既~~
如果冇咁既購買力,就要慢慢黎,養好水先加野會好d~~~
老鬼隻缸http://www.youtube.com/watch?fea ... d&v=l5CGzWrBVzM

論壇元老

roychan1231 發表於 2013-2-11 03:16
師兄,佢隻缸都唔係啲咩貴野者,都係海綿,印皮,雞冠,果啲較易養,其實只要有落補品同唔好 ...

我都唔覺佢有乜特別野(係缸大野多),果件係東非皮革20吋,雞冠我唔覺易養,
同埋老鬼淨係係大堡生蟲買野,果兩間都冇乜特別野買~~
同埋佢都係寶石花/豬腰/花瓶/提子果d野居多~~~(但都可以一次買幾千)

論壇元老

roychan1231 發表於 2013-2-11 04:35
東非皮唔係長so嫁咩? 雞冠係海低係例生,所以放光位係養唔到,又生得快又粗生,最攞命係好毒,掂乜燒 ...

佢養咩皮都唔長鬚架啦(no3長紅)
你有冇見過有師兄d缸養有大量雞冠丫??
同埋你攪清楚我唔係讚佢隻缸靚,同埋我唔係同意佢咁樣死就買過呢種做法~
佢買貴左同買幾多錢都同我無關係既~~我只係認識呢位魚友~~亦清楚佢點維持隻缸~
佢咁樣買同換既做法我唔係咁認同的,只不過粗俗小小講句丫,佢有錢你吹得佢漲咩??
掉轉頭講佢日日都有唔同既野觀賞,佢呢個都係一個方法,至於好唔好就見仁見智啦~~
等如養到都分好多種,養得靚,養得好色,養得長鬚等等.......

論壇元老

同埋果位魚友就黎換缸,佢換缸都預300000$,買幾千蚊珊瑚算得係咩丫
你自己諗下點解no3長紅啦
http://www.youtube.com/watch?v=w ... EwhHd-JHAg&index=66

首先多各位師兄解答
我想問以下問題
1.引用:你屋企沖廁D水鹹定淡?如用鹹水乜都養到(我想玩sps)
2.引用:個D賴有研究又話淡水再加乜乜或蒸餾水,哂氣嗱(用蒸餾水系吾係冇用)
3.我見佢mp40放在一齋對不對,(mp80)

論壇元老

koddabc 發表於 2013-2-11 06:02
同埋果位魚友就黎換缸,佢換缸都預300000$,買幾千蚊珊瑚算得係咩丫
你自己諗下點解no3長紅啦
http:/ ...

$300000諗住換幾呎缸?

論壇元老

菜芯 發表於 2013-2-11 12:25
首先多各位師兄解答
我想問以下問題
1.引用:你屋企沖廁D水鹹定淡?如用鹹水乜都養到(我想玩sps ...

1:我係用廁所水養軟加硬
2:最好就係用純水開鹽
3:8呎缸一隻mp40唔夠力咪打孖囉~~
其實佢左上邊仲有兩隻造流,左下邊都有,只係睇唔到~~
我都係玩左一年左右渣,我玩左唔夠半年就玩sps,你肯用好d既器材,
唔係一定要三幾年先玩得sps,呢d野冇規定既~~
換隻缸幾廿萬好出奇呀??都唔知你哈乜野

菜芯 發表於 2013-2-11 12:25
首先多各位師兄解答
我想問以下問題
1.引用:你屋企沖廁D水鹹定淡?如用鹹水乜都養到(我想玩sps ...

2013 - 24吋濾桶缸,2014 - 27吋真滴濾缸
巴法,亞拉伯,紅海紫月,皇帝,澳洲藍面,一幢,馬鞍,白尾,珊瑚美人,火焰仙,炮旦,三點白,夏威夷黃吊,七彩吊,紫吊,彩龍,黑武士,白金小丑,黑背心小丑x2, 夏威夷金眼吊X3, 小丑X4