海水領域 SeaFishZone

查看: 12963|回復: 41
打印 上一主題 下一主題

新年買魚搞到唔開心... [複製鏈接]

樓主

2月9號下午3點多係一間樓上鋪買佐條3.5-8'灰仙.
可能包得唔好(係女人包)返到屋企(買魚后5小時) 發現條魚個袋都冇曬氣,心念x街啦.......
開袋后見條魚都唔多掂......我打大氣都求唔返.............
第一次買魚返到屋企就死佐(同第一次買灰仔)...............

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

沙發

就算唔o係度開名, 都要返去間野度反映下
暫時停賽

論壇元老

板凳
倏魚好似眼矇,腮同尾都有o的似受細菌感染喎

地板
calvinfff 發表於 2013-2-10 19:34
就算唔o係度開名, 都要返去間野度反映下

返去間野度反映下.....講完又點....距都5會送返條灰仙比我.....

bent 發表於 2013-2-10 19:35
倏魚好似眼矇,腮同尾都有o的似受細菌感染喎

有可能...在加上冇氣神仙都求5返....同缸我仲買佐條藍圈眼都有小小矇條尾都系咁但開口飯野.....

eddie330 發表於 2013-2-10 19:56
C hing講話樓上鋪女人包,我應該知邊間。栽
我都試過真係包得好差。
另C hing昨日天氣都凍,會唔會亦有&# ...

有冇關係我5知....昨日我買佐5條....其它3條都係在其它樓上鋪買今日開晒口.............

cheung1106 發表於 2013-2-10 20:12
返去間野度反映下.....講完又點....距都5會送返條灰仙比我.....

警惕下都好.....魚友買魚走, 包魚可以話係最重要o係一環

包得唔好, 就叫佢包好佢就止
暫時停賽

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

順帶一提,當各位買細魚果時,
魚袋底果兩個角,最好叫魚鋪痴實佢,
好多時都係喺果兩個角度夾死或焗死!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

愛傷了....條灰曾經掙扎過
☉︹☉

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

真係不幸。樓主下次小心d.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

拎著袋魚行左5個鐘
預左買魚既 就唔好周圍去啦

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

以後買魚小心一d了,由其是咁長時間先回家,真係途中要久不昅下條魚有冇事。

我試過個袋流水,洛左地下鐵先之,立克回家救回魚命

最佳新人

R.I.P.
40 x 18 x 32 寸滴漏缸,Waveline DC-5000上水泵,36寸LED燈,黃旗倉(2012/5月入,開缸功臣),白尾(2012/10月入),馬代珠仙(2012/10月入),金眼吊(2012/10月入),高蘭(2012/11月入),黑巴士(2012/11月入),一幢仙(2012/12月入),耳班(2012/12月入),藍吊 x 2(2012/12月入),青魔 x 2(2012/12月入),馬代皇帝(2013/1月入),番茄(2013/1月入),東非金刀 (2013/2月入),東非皇帝(2013/2月入),東非醫生(2013/2月入),馬代粉吊(2013/3月入),藍面bb(2013/4月入),美國法仙(2013/6月入),紅海紫吊(2013/8月入),台灣白月(2013/10月入),籃仙bb (2014/2月入)

慘!

最佳新人 活躍會員 論壇元老

未落缸已屎,我試過,心情好難過,理解

論壇元老

ybkwok 發表於 2013-2-10 20:59
順帶一提,當各位買細魚果時,
魚袋底果兩個角,最好叫魚鋪痴實佢,
好多時都係喺果兩個角度夾死或 ...

又學到野,不果我買完魚,會盡可能第一時間返屋企,途中也會不時看看。

論壇元老

大大狼狗

魚佳?
買養定魚行5個鐘
包得好都可能俾自己屎尿毒死!

論壇元老

可惜!
TIga

其實最好盡快回家,不過有時我都試過成4小時先回家,因為一出到汁第一条,之後慢慢行完所有咸水鋪先回家。