海水領域 SeaFishZone

查看: 8792|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

離港喇 ! ~ 魚缸點算好 [複製鏈接]

樓主
小弟黎緊會去同家人出國旅遊一星期

想問下魚缸應該點處理好呀

有無魚友們有同樣經驗可以指教小弟

ps: 我無時間制同埋自動餵食器

感激感激

大年初一

亦祝魚友們 年年有魚 要乜有乜

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
幾大個缸,幾多條魚?
首先就緊係換左水先啦!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

板凳
RT 定  FOT  ?

地板

唔記得左講tim ! 唔好意思

18吋 100升水FOT 背滴 10升左右ma環 nac qq化痰

一對nemo 一條粉吊 一條藍吊 一條火鳥 一條火焰仙 同埋一條藍紋

全部魚 3個月以上

背滴我估會抽乾水

我都擔心呢樣

平時 2 日左右就加兩大杯水

加滿D盡量...應該得掛!!!

我試過十天都沒事,可能是吃青苔

如果買個自動餵食器 時間制 同埋 自動加水器有無話

有無邊D牌子好介紹呀魚友們?

定係求其就可以

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

gn00164599 發表於 2013-2-11 22:49
如果買個自動餵食器 時間制 同埋 自動加水器有無話

有無邊D牌子好介紹呀魚友們?

你試.用氣喉.SET好.得佢一滴一滴咁.用個大桶.放滿水.都可以.我試左3日2夜.返黎沙缸冇小水到.
平時我晚晚要補.1.5升水.尤其天條凍,暖管着左個陣時.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

gn00164599 發表於 2013-2-10 23:32
唔記得左講tim ! 唔好意思

18吋 100升水FOT 背滴 10升左右ma環 nac qq化痰

背滴就簡單啦.....用個2L 汽水膠樽, 入滿水, 倒插落頭 / 二倉, 樽口位置浸水

當魚缸水乾o既時候, 水樽D水就會流落去
暫時停賽

最佳新人 論壇元老

出發前一天食飽飽(如果唔用自動餵食器), 你話2日蒸2杯水, 咁1星期咪入定6-7杯水, 記住關化氮水會蒸慢好多, 加自動餵食器係好, 每天兩餐少量就足夠免得太多糞便, 影響水質!! 係咁多........
P.S. 祝旅途愉快

叫工人或朋友幫手
紫月B x 2(5/14),紫月,藍紋,藍吊,紫吊,橙波(5/14),金毛吊5/14,火公(3/14)

d魚餓一個星期者, 應該冇問題

我試過去五曰旅行,可能d魚有睇天與地,佢哋食咗2個家明(紅橙海星)保命。
中毒小魚:係佢哋叫我帶佢哋返屋企唔關我事㗎!:克雪印X2,畢加索X1,火焰鷹x1,火焰仙X1,石麒麟X1,橙尾古BX3,巴士X1,火箭吊X2,
藍魔X1,醫生魚X1,狐狸X1,醫生蝦X4,馬騮蝦X2,薄荷蝦X1,藍寄蟹X3,黃龍X1,四驅車X1,白咀鷹鸚X1,藍圈X1,白尾X1,七彩靑蛙X2,金錢麒麟X1,.三點白X1,睡衣X1,管蟲x2,火柴x1,綠花X1,寶石花X1,圓帽X1,?角X8,鈕扣X1,貓耳X1,九尾狐X1,草皮X1,波波姑X2(堆),火柴X1,提子X1,茉莉X1,海棉X1,菠蘿釘X1,紅柏X1,橙柏X1,蚌X2,海星X4,沙星X1,羽毛星X1,海膽X1,鮑魚X2.葵蟹X2,不知名小蟹X3.(跟珊瑚回來的)(缸X2)落魚街唔買魚我會死架

飛魚師兄 我缸有兩隻肥美醫生蝦..唔知佢地會唔會變家明呢...

我諗住今晚換好水  聽日再餵佢地飽的

另想問下nickcw ching 如果關化氮一星期會唔會有問題?

最佳新人 論壇元老

gn00164599 發表於 2013-2-13 00:35
飛魚師兄 我缸有兩隻肥美醫生蝦..唔知佢地會唔會變家明呢...

我諗住今晚換好水  聽日再餵佢地飽的

絕對冇問題, 食少咗嘢更加OK !! 放心..........

番黎喇~~~~~

魚魚都無穿無爛 醫生蝦都無變家明

不過火焰仙好似無咩胃口咁..

同埋藍仙有D頭洞...

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

買魚買上癮..